Nagyanyáink idejében még fele-fele arányban használták a gyümölcsöt és a cukrot a receptek, és akár órákig is eltartott a főzés, hogy minél sűrűbb legyen a lekvár. A hosszas hőkezelés során sajnos az illat és zamatanyagok jelentős része is eltűnt, illetve a sűrűsödéssel meg is barnult a gyümölcs. Az egészség jegyében készülő lekvárokban minél inkább visszaszorították a hozzáadott cukor mennyiségét, legjobb teljesen cukor nélkül megfőzni. Ám így számolnod kell azzal, hogy a lekvár rendkívül híg lesz. Ezt a hibát küszöböli ki a zselésítő használata, mely valóban megfelelő textúrát biztosít a „vékony” lekvároknak is. A zselatinnal kapcsolatban viszont az a jogos kritika merül fel, hogy az valójában állati eredetű adalék – marhahúscsontokból vonják ki. Ha pedig az ember jobban belegondol, semmi keresnivalója nincs csontoknak a lekvárban! Próbáld ki a chiamagot, és tökéletes lesz a diétás eperlekvár!
Eper lekvár chia maggal
Hozzávalók:
(3-4 kis üveg lekvárhoz)
- 2 kg eper, kicsumázva
- édesítő ízlés szerint
- 4-5 evőkanál chia mag
Így készítsd:
A megmosott és lecsumázott, esetleg félbevágott eperszemeket tedd fel egy lábosban főni. Semmilyen plusz folyadék nem szükséges hozzá, ereszt magának elég levet. Ha felforrt, vedd takaréklángra. Többször keverd át, hogy egyenletesen átforrósodjon minden eperdarab. Pár perc forrás után turmixold össze az egészet, majd tedd a híg eperraguhoz a chia magokat. Újabb pár perc alatt besűrűsödik a lekvár. Húzd le a főzőedényt a tűzről és előre sterilizált üvegekbe máris porciózhatod az isteni chia magos eperlekvárodat. Végül dunsztold ki!
A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükség sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre!
1. Csak ép üvegeket és fém fedőket használj, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.
2. Alaposan mosd el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztasd le és távolítsd el a címkéket is. A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítod meg.
3. Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzd ki a tetőket és az üvegeket is. Egy nagy csipesszel vegyél ki mindent és tedd tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgesd el!
4. Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használj!
5. Csak kis üvegeket tölts meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak csak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.
6. Ha belemerted a gyümölcsöt, levet az üvegbe, szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatod, hogy egy éjszaka szárazdunsztba kerüljenek az üvegek. Ha a krémesebb lekvárokat szereted, turmix
Aszalással is elrakhatod
Válogass ki érett epreket. Mosd meg jól egy szűrőben, és hagyd lecsöpögni. Egy éles késsel szeleteld fel vékony körökre, nagyjából 5mm-es vastagságban. Helyezd el őket szellősen egy aszalógép tálcájára. Az alsó tálcára helyezz el egy előzőleg nagyon vékonyan beolajozott sima tálcabetétet, hogy az eper leve ne csurogjon véletlenül se a készülékbe. Az epret a készülékben 50 fokon, szárítsd, gyümölcsaszalás fokozaton. Ha elég száraz az aszalvány, szedegesd le nagyon óvatosan a tálcáról, tedd zárható üvegbe, vagy zárható fóliazacskóba, melyet utána a hűtőbe teszel. A jól kiszáradt eperkarikák a mélyhűtőben nem ragadnak össze. Szinte azonnal felhasználhatod.
Ez is érdekelhet:
- Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel