Egy igazi klasszikus és gyors fahéjas-szilvás süti kapott most új értelmet diétás változatban. Most már diéta mellett is majszolhatod a szilvás süteményt! De bármilyen szezonális gyümölccsel elkészítheted, mi most az őszi szilvás-fahéjas változatot mutatjuk meg. A kevert tésztának számos előnye van, többek között, hogy igazán gyorsan elkészül, fél óra alatt megvan az összeállítástól a sütésig! Ez a remek újítás ráadásul még diétás is, mert tésztája cukor és hagyományos liszt nélküli!
Fahéjas-szilvás kevert süti
Hozzávalók:
- 25 dkg szénhidrát-csökkentett liszt
- 10 dkg vaj
- 2 egész tojás
- édesítő ízlés szerint
- 3 dl tej
- ½ zacskó sütőpor
Így készítsd:
1. Morzsold el a vajat a liszttel.
2. Robotgéppel alaposan keverd el a többi hozzávalóval.
3. Lisztezett, vajazott tepsibe öntsd a tésztát.
4. Ültesd rá a gyümölcsöt, szórd meg fahéjjal.
5. 170 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt csodálatosra sül. Esetleg tűpróbát érdemes csinálni.
Tipp:
Hogy a gyümölcsök ne süllyedjenek a tészta aljára, hempergesd őket darált dióba vagy mandulába.
A szilva jótékony hatásai
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.A szilvát hashajtóként használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.A szilva kiváló C-vitamin forrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.