Az ünnepek után már kevésbé vidámak a téli hétköznapok. a korai sötétedésben, a szürke, napfény nélküli hetekben hajlamosabbak vagyunk borúsabban látni a világot – a tavasz pedig olyan nagyon távolinak tűnik még… Összeszedtünk tíz bomba ételt (és italt), amelyek, rendszeresen fogyasztva elűzik a téli depressziót. Színesek, finomak, egészségesek: együk-igyuk őket bátran!

Egye el a depressziót!

Sötét levelű zöldségek

A spenót, a kelkáposzta vagy a mángold a táplálkozási piramis legfontosabb elemei közé tartoznak. A zöld növények jellemzően rengeteg K­vitamint tartalmaznak, amely segít leküzdeni a gyulladásokat. A mángold és a spenót vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, kalciumban, káliumban, magnéziumban gazdag. A kelkáposzta pedig kiváló csonterősítő, és a vérnyomás normalizálására is jó választás. Ráadásul ezek a zöldségek könnyen elkészíthetők és sokféleképpen fogyaszthatók! Készülhet belőlük főzelék, köret, leves vagy saláta, amit a szendvicsre pakolunk álmos reggeleken. És persze ne feledkezzünk meg a smoothie­król, amelyekben mindezeket összekeverve igazi vitaminbombát viszünk be a szervezetünkbe.

Szemes bab

A jó kis zöld színű zöldségek mellé remek választás a szemes bab. amolyan szuper kaja, nem csak finom, de nagyon egészséges is, ráadásul – csakúgy, mint a spenót vagy a kelkáposzta – sokféle­ képpen elkészíthető. nem véletlenül ették eleink az év elején a lencse mellett a babot is. Ha szerencsét nem is garantál, de talán egészségesebb lesz az év, ha sok babot eszünk. Mivel jól tárolható, egész télen fogyaszthatjuk. És jobb, ha így teszünk, hiszen fehérjében, rostban gazdag növény – viszont szénhidrátban is, ezért érdemes az adagok méretére is ügyelnünk.

Marhapörkölt

Egy adag friss meleg marhapörkölt a hideg estéken… Jó, nem az a tipikus diétás vacsora, de garantáltan felmelegít és kellemesen eltelít. Nem javasoljuk, hogy mindennap ez legyen a menü, érdemes azonban olykor a marhahúst is beépíteni az étkezéseinkbe. Az egyik legjobb B12­vitamin­forrás, és mint a többi vörös hús, D­vitamint is tartalmaz. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy a vitaminhiány több pszichológiai problémához is vezethet, például depresszióhoz. És hogy csak a vitaminraktáraink töltődjenek, a zsírpárnák ne, inkább hagyjuk el a galuskát és a fehér kenyeret a pörkölt mellől.

Gomba

És annak majdnem minden fajtája. A tél a gombák ideje, mint a bab, jól eláll, hosszú ideig. A gombafélék tele vannak B2­, B3­, B5­, B12­vitaminnal, amelyek hiánya szintén hatással van a kedvünkre. Sőt, a gomba még a fogyásban is segítségünkre lehet – ha például a húsokat helyettesítjük vele. Fehérjében, D­vitaminban gazdag, a szívünket védő rezet is tartalmaz, kálium­ és antioxidáns­tartalma magas. De persze nem feledkezhetünk meg a tényről: nem csak gyógyít, de egyes fajtái mérgezhetnek is, ezért mindig csak ellenőrzött gombát vásároljunk, ha pedig magunk gyűjtünk, vizsgáltassuk be.

Kávé

A forró fekete ital fogyasztása talán nem sokaknak okoz gondot. Kutatások kimutat­ ták, hogy nem csak testileg, de lelkileg is feldob: egy 2014­es felmérés szerint azok, akik naponta négy csésze kávét ittak, kisebb eséllyel lettek depressziósak, mint azok, akik egyáltalán nem ittak kávét. Persze jobb, ha az édesítőket elhagyjuk a koffeines italból, így még a fogyókúránkat sem teszi tönkre. az édes, tejes­habos kávékülönlegességek helyett maradjunk inkább a klasszikus feketénél, egy kis tejjel.

Lazac

Ismét egy D­, illetve B12­ vitaminban gazdag étel, amely ómega 3 zsírsavat is tartalmaz nagy mennyiségben. Heti egyszer­ kétszer fogyasztani ezt a zsírban gazdag halat kifejezetten egészséges. Nem csak a depresszió kialakulásának kockázatát csökkenti, de a szívünkre is jó hatással van. Mindemellett pedig nagyon gyorsan elkészíthető, fűszeres ízesítéssel az egyik legjobb választás lehet vacsorára hideg téli estéken.

Citrusfélék

Már az illatuktól is jobb kedvünk lesz, ráadásul nagyon finomak. És sokfélék: az édesszájúaknak jöhet a narancs vagy mandarin, a fanyar ízek kedvelőinek a grépfrút meg a citrom. A C­vitamin mellett folsavban is gazdag citrusfélék segítenek a depresszió megelőzésében, illetve annak legyőzésében. Együnk naponta egy­két citrusfélét – ha másképp nem, facsarjunk ki reggel egy egész citromot, és éhgyomorra, langyos vízzel igyuk meg.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink