Nem mindegy. Sokszor ugyanis összekeverjük a kívánósságot a valódi éhséggel, és akkor is eszünk, ha nincs is szó valódi éhségérzetről. Mielőtt első felindulásban feltépné a hűtőajtót és kifosztaná, tanuljon meg különbséget tenni az érzései között.

Éhes vagy kívánós?

Alapvetően három fogalommal kell megismerkednünk. Étvágy, éhség és sóvárgás. Látszólag nagyon hasonlóak, de mégsem.

Csecsemőként egyszerű volt minden. Ettünk, ha éhesek voltunk, és mindig pont annyit, amennyire szükségünk volt. Ám ahogy telt az idő, a környezet és a minket körülvevő világ elkezdte befolyásolni, mit és mennyit eszünk.

Később már jöttek a reklámok, a nyaralások, a nagymama főztje, így még több inger befolyásolta étkezési szokásainkat, míg összemosódtak a határok a valódi és a nem valós éhségérzet között. Ebből pedig következik a túlevés, a túlsúly, a sikertelen diéták és a depresszió. Ha megtanuljuk élesen elkülöníteni a határokat, sikeres lesz a diétánk és az egész életmódunk is.

Éhség: a szervezetnek ételre van szüksége

A valódi éhség fájdalmas vagy gyenge állapotot jelent. A valódi éhség azt jelzi, hogy a szervezetnek energiára van szüksége. Mind a test, mind pedig az agy jeleket, ingereket küld. A korgó, üres gyomor is egy jel. Jelentkezhet fejfájás, gyengeség, kialakulhatnak koncentrálási nehézségek. Sokan fáradtnak érzik magukat, ha valóban éhesek, hiszen a szervezetnek nincs elegendő energiája, hogy dolgozzon. Ebben az állapotban szinte bármilyen étel megfelelne, hogy csillapítsuk az éhségünket.

A legjobb, ha akkor eszik, amikor a 3. és 4. szint között van. Ha addig vár, amíg eljut az 1. és 2. közötti állapotba, addigra túl éhes lesz, túl sokat fog enni, ráadásul nem is fogja megválogatni, hogy mit tesz a tányérjára. A 3. és 4. szint közötti állapot a megfelelő ahhoz, hogy helyes ételeket válogasson össze. Az evést akkor hagyja abba, amikor a 6-os szinthez ér. Ekkor az agy elkezdi küldeni a teltségérzet jeleit. Nem kizárt, hogy ebben az állapotban még tovább enne, de 15-20 perc elteltével érezni fogja, hogy pontosan elég volt az elfogyasztott étel mennyisége.

Étvágy: az étel kamata sokszor halljuk: „óriási étvágyam van.”

Ez azonban kívánósság, nem pedig valós fizikai állapot. Az étvágy csak azt jelenti, hogy szeretünk enni, szeretjük az ízeket. Amikor úgy érzi, enne valamit, de valójában nem tudja megfogalmazni, hogy mit, az nem éhség. Az csak étvágy. És sajnos ilyenkor kerülnek elő a chipseszacskók, ilyenkor kezd el az ember összevissza enni. És hízni.

Sóvárgás: vágy bizonyos ételek után

A sóvárgás teljesen más, mint az éhség, de hasonlít az étvágyhoz. Amikor sóvárgunk valami után, akkor egy bizonyos étel után sóvárgunk. Hirtelen kínzó vágyat érzünk egy fagyi vagy egy tányér bolognai iránt. Még az is lehet, hogy tízpercenként valami más étel után ácsingózunk. Ezt általában valamilyen tünet váltja ki. Stressz, unalom, ijedtség, kétségbeesés, de akár a boldogság is kiváltó ok lehet vagy egy étel speciális illata. (Például erős curryillat.)

Ez nem valódi éhség, csak kívánósság. Az éhséggel ellentétben ebben a szituációban nem felel meg bármilyen étel az éhség csillapítására. Csak egyetlenegy. Próbálja analizálni az éhségérzetét. Ha hirtelen megkíván egy ételt, gondolja végig, mi válthatta ki a sóvárgást. Unatkozik? Gondok vannak a munkahelyén? Stresszes napja volt? Akárhogy is, próbálkozzon a figyelemelterelés technikájával. Ne csináljon semmi statikus tevékenységet. Ne olvasson, ne nézzen filmet.

Ezektől még befurakodik a kívánósság a gondolatai közé. Menjen el tusolni vagy fürödni. sétáljon vagy biciklizzen egyet. Aktív tevékenységgel igyekezzen elterelni a figyelmét az éhségről.

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink