Az éhség nagy ellenség. Pont olyan nehéz legyőzni, mint bármilyen függőséget. Mivel az éhségre az egyetlen lehetséges válasz az evés – vagy tovább éhezik valaki –, a helyes megoldás a megfelelő táplálkozási szokásokban rejlik. És persze néhány egyszerű, hétköznap is bevethető trükkben.

Éhségűzők

Fűszerezzen!

Ízesítse a rántottát pirospaprikával, csempésszen egy kis csilit a levesbe, borsozza meg alaposan a húst, ne féljen a csípős szószoktól. A csípős ételek hosszabb ideig telítenek, mint a kevésbé pikánsak, sőt még az emésztést is serkentik. Az emésztésen túl az idegrendszerre is jól hatnak, hiszen serkentik a vérkeringést, tágítják az ereket. A mértékletességre azért ügyeljen, nehogy a zsíron kívül a gyomra is égjen!

Napi egy alma…

Nem csak az orvost, de az éhséget is távol tartja. Nagyon magas a víz- és a rosttartalma. Egy közepes szem almában 4-5 gramm rost is lehet, ami nagyon magas arány. Kutatások szerint, ha a főétkezések előtt 15-20 perccel elrágcsálunk egy almát, akkor sokkal gyorsabb lesz az emésztésünk, jobban felszívódik az elfogyasztott étel, és persze kisebb adagot is fogunk kívánni enni.

20 perces szabály

Igyekezzünk legalább 20 percet szánni a főétkezésekre. Együnk lassan és koncentráltan. Majd várjunk 20 percet. Ennyi idő kell ugyanis, hogy az agy megkapja a teltségérzet jelzését. Éppen ezért kezdjük az étkezést egy fél adag étellel, és csak akkor szaporítsuk a kalóriákat, ha evés után még 20 perccel is farkaséhesnek érezzük magunkat.

Okos nassok

Amikor bizonytalan a saját érzéseiben és nem tudja eldönteni, valódi éhség gyötri-e vagy csak kényszerből rágcsálna valamit – akár nyugtató jelleggel –, ne idegesítse tovább magát, egyen hát valamit. Az a valami azonban legyen egészséges fogás. Így az idegrendszere is megnyugszik, a kalóriák száma sem ugrik az egekbe, és az emésztését is serkenti egy kis egészséges nassolnivalóval.

Jöhetnek a buborékok

Ha az éhség közeledik, de távol még az ebéd vagy a vacsora, kortyolgasson el egy nagy pohár szódát vagy kalóriamentes szénsavas üdítőt. A gyomorban felszabaduló buborékok teltségérzetet keltenek, így késleltethetik a farkaséhséget.

Gyúrjon zsírra!

Az egészséges, telítetlen zsírsavak, például a növényi zsírok, a magféleségek vagy az avokádó hosszabb időn át telítenek, mint a telített zsírok. Mivel minden egészséges szervezetnek szüksége van zsírokra, érdemes olyat választani, amely nem hat ártalmasan a koleszterinszintre. Egy kis olívaolaj a salátára, egy fél avokádó a szendvicsre jótékonyan hat a szervezetre.

Durva dózisban D-vitamin

A D-vitamin-hiány számos következménnyel járhat. Kevesen tudják, de egyebek között krónikus éhségérzetet is okozhat. A D1-, D2- és D3-vitaminok közül a szervezet a D3-vitamint hasznosítja a legjobban. Ha ebből nem jut elegendő, akkor csökken a leptin nevű hormon szintje, ami állandó éhséget generál. Vagy töltsön sok időt a szabad levegőn, vagy gondoskodjon a D-vitamin megfelelő pótlásáról!

Csapja be önmagát!

Egy sajttal, sonkával, tojással megtömködött szendvics első látásra kicsinek, de finomnak és kielégítőnek tűnik. Ám gondolja el, mennyi rejtett és nem rejtett kalóriát tartalmazhat egy ilyen apróság. Ha kiadós étkezésre vágyik, inkább készítsen egy adag (6 dkg) teljes kiőrlésű tésztát, vagy alacsony szénhidráttartalmú –, esetleg rizstésztát –, és feltétként tegyen rá tenger gyümölcseit, zöldségkeveréket, cukrozatlan paradicsomszószt. Szemlátomást nagyobb adag, kiadósabb étel, mégis kevesebb kalória, mint egy túlpakolt szendvics.

Óvatosan az édesítőkkel!

Az édesítőszerek nagyon jó alternatívát jelentenek nem csak cukorbetegeknek, de olyanoknak is, akik diétáznak vagy igyekeznek egészségesen élni. Ám ha a fogyasztásuk mellett állandó éhséget tapasztal, próbálja csökkenteni ezeknek a cukorpótló szereknek a mennyiségét. Ha ugyanis nagy lelkesen édesítünk mindent a büntetlenség tudatában, akkor a szervezet előbb-utóbb még több és még több cukrot, szénhidrátot fog követelni. Korlátozza ezek fogyasztását, és az éhségét igyekezzen más, magas fehérjetartalmú finomságokkal csökkenteni.
 

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.