Irigykedve lessük a vörös szőnyegen készült fotókat: a rajta végigvonuló sztárok megjelenése és teste hibátlan. Könnyű nekik – gondoljuk –, hiszen dietetikusok és a legjobb séfek hada állítja össze az étrendjüket. Most az utóbbiak titkait osztjuk meg önökkel.

Étkezzen úgy, mint egy sztár!

Lassan, fokozatosan

Ezt az elvet vallja Ariane Resnick táplálkozási tanácsadó, aki többek között gwyneth Paltrow és volt férje, Chris Martin táplálkozását is szemmel tartja. „Egyszerre csak egy változtatást vezessünk be az életünkbe, olyat, ami belefér a mindennapi rutinunkba. Ha például szeretnénk leszokni a cukorról, de anélkül képtelenek vagyunk meginni a kávét, fokozatosan hagyjuk el. Első héten a kettő helyett csak egykanálnyival ízesítsük italunkat, majd el is hagyhatjuk teljesen.” Ha pedig teljes életmódváltozásra szántuk el magunkat, fokozatosan cseréljük le a főzéshez használt egészségtelen alapanyagokat egészségesre: fehér cukor helyett jöhet a nyírfacukor, xilit, búzaliszt helyett a teljes kiőrlésű vagy más, gluténmentes liszt. Ne azonnal próbáljunk minden egészségtelen dolgot kiszorítani az életünkből – ennek könnyen sóvárgás, majd a diéta megszegése lehet a vége.

Csomagoljunk!

Vásároljunk és csomagoljunk el minél több zöldséget, gyümölcsöt! – javasolja Frank Miller, aki például Halle Berry és Mary J. Blige séfjeként is dolgozott. napközben, ha megéhezünk, egy almát vagy egy sárgarépát bármikor előkaphatunk. És otthon is tartsunk minél többet e rostokban gazdag élelmiszerekből: gazdagítsuk, például, a reggeli omlettet friss spenóttal, paradicsommal, paprikával. Ha pedig saját magunk által készített ebédet viszünk az irodába, a gyorséttermek bűvöletétől is könnyen szabadulhatunk. Arról nem is beszélve: biztosak lehetünk abban, hogy csak egészséges összetevőkből áll a menünk.

Kombináljunk!

A fehérje és a lassan felszívódó szénhidrát biztos kombójára esküszik Ellen Degeneres és Portia de Rossie séfje, David Silberkleit. „Az egyik kedvenc reggelim: este összekeverek 2 csészényi mandulatejet ¼ csészényi chia maggal. Éjszakára a hűtőbe teszem, reggelre tökéletesen összeáll az íze. Így egyszerre fogyaszthatunk reggelire lassan felszívódó szénhidrátot – aminek köszönhetően később leszünk éhesek –, fehérjét és sok-sok rostot.” nem meglepő a választása, hiszen nem csak az ebédig bírjuk ki könnyen, éhezés nélkül, de sok hasznos tápanyaghoz juttatjuk a szervezetünket, ha ilyen minőségi ételeket fogyasztunk.

Jöhetnek a fűszerek!

A legunalmasabb, legíztelenebb ételeket is feldobja egy-egy jól választott fűszer. (arról nem is beszélve, hogy a nagyon csípős, fűszeres ételek tisztítják a légutakat, felpörgetik az anyagcserénket.) „Legújabb kedvencem egy délkelet-ázsiai fűszerkeverék, a vadouvan” – magyarázza David Silberkleit. Otthon is elkészíthetjük: kömény, fokhagyma, póréhagyma, mustármag, curry, bors, ízlés szerint kevés szárított csilipaprika felhasználásával. Nagyszerű ízt ad a tenger gyümölcseinek, halaknak, zöldségeknek, de akár még a neutrális ízvilágú leveseknek is.

Ne féljünk a zsírtól!

„Nem szabad teljesen lemondanunk a zsírokról. Sőt! a »jó« zsírok, mint például az, amit az avokádó fogyasztása során viszünk be a szervezetünkbe, megóvnak a sóvárgástól – mondjuk a cukor iránti nagy vágyakozástól” – magyarázza James Berry, akit több szakácskönyv írójaként és például Mariska Hargitay séfjeként is számon tartanak.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink