A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet. Ez a könnyen elkészíthető desszert pedig istenien gyümölcsös, zabpelyhes-ropogós, hűs vanília fagylalttal pedig egyenesen verhetetlen. Kell ennél finomabb?
8-12 adag. Elkészítési idő: 10 perc. Teljes idő: 55 perc.
HOZZÁVALÓK:
Alsó réteg:
- 5 csésze őszibarack (kb. 5-6 közepes méretű barack, szeletelve)
- ¼ csésze (30 g ) mandula liszt
- 1/2 csésze (150 g) diétás édesítő
- ¼ tk só
- ½ tk vanília kivonat
Felső réteg:
- ¾ csésze (150 g) diétás cukor
- 2/3 csésze (85 g) mandula liszt
- 2/3 csésze (65 g) zabpehely (normál vagy gyorsan puhuló is jó)
- 1 tk őrölt fahéj
- ¼ tk só
- ¾ csésze (95 g) natúr pekándió (elfelezve vagy darabolva)
- ½ csésze (115 g) nem sózott vaj (szobahőmérsékleten megpuhulva)
- vanília fagylalt a tálaláshoz (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Vékonyan zsírozz ki egy 20-22 cm-es tepsit (kereket vagy téglalap alakút). Tedd félre.
2. Állítsd össze az alapot: egy nagy tálban óvatosan keverd össze a szeletelt őszibarackot a liszttel, cukorral, sóval, vaníliával, majd kanalazd át a tepsibe.
3. Készítsd el a felső réteget: keverd össze a barna cukrot, zabpelyhet, fahéjat, sót, pekándiót. Add hozzá a vajat, és fakanállal (vagy gumi spatulával) jól keverd össze. Ha a vaj egyenletesen elkeveredik, morzsás állagú tésztát kapsz. Ezt szórd az őszibarackos alapra.
4. Told a sütőbe 40-45 percre, amíg szép aranybarna színt nem kap, és az őszibarack leve a sarkoknál buborékozni nem kezd. Vedd ki a sütőből, és tedd rácsra kissé hűlni, hogy tálalható legyen. Legfinomabb melegen vagy szobahőmérsékleten, de hidegen is élvezetes. A maradékot tedd zárható tároló dobozba. Hűtőben 5 napig is eltartható.
2 Tipp, hogyan tárolhatod mélyhűtőben 3 hónapig
- A kész ropogóst fagyaszd le. Fogyasztás előtti este a hűtőben hagyd kiolvadni, majd másnap 175 Celsius fokon 20 percig süsd át.
- Az összeállított, nyers tésztát tedd mélyhűtőbe, akár 3 hónapra. Fogyasztás előtti este a hűtőben hagyd kiolvadni, majd másnap süsd meg, a 4. pont tanácsait követve.
Ezt tudtad a barackról?
- Rengeteg magnéziumot, káliumot tartalmaz, ezért segíti a csontok és az izmok felépülését.
- Magas az A- és a C-vitamin, valamint a szelén tartalma.
- Megemeli a hormonok szintjét a vérben.
- Természetes antioxidáns.
- Tisztítja a szervezetet, jó hatással van a májra, szívre a tüdőre és a vesékre is.
- Tisztítja és regenerálja a bőrt.
- Tisztítja a tüdőt és gyógyítólag hat rá az ásványok és az A-vitaminnak köszönhetően. Az A-vitamin a hörgőket és a nyálkahártyát erősíti, jó hatással van a légzőszervi megbetegedésekre is.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Karamellszelet – Egészséges vegán desszert
- Bögrés cseresznyés süti
- Málnás brownie
- Zabkorpás-csokoládés keksz