Égess el több kalóriát, mint amennyit fogyasztasz, mozogj többet, egyél kevesebbet – elvileg ennyire egyszerű a diéta. De aki valaha belekezdett, tudja, hogy a fogyás jóval nehezebb ügy. Közben pedig ezernyi apró hibát vétünk, a legtöbbet észre sem vesszük. Ezekből gyűjtöttünk most össze nyolcat.

Fogyás bakik nélkül

1. FEHÉRJÉBŐL IS MEGÁRT A SOK

A protein jó és hasznos, szervezetünk számára nélkülözhetetlen, kifejezetten igaz ez a sportolókra, a kemény fizikai munkát végzőkre. Azonban kezdő fogyókúrázóként (és később is) hajlamosak vagyunk túlzásba esni. Ha pedig a szükségesnél többet fogyasztunk belőle, a zsírpárnáink is gyarapodni fognak. A nőknek átlagosan naponta kb. 46 g fehérjére van szükségük (a pontos mérték meghatározásában segítségünkre lehetnek különböző kalóriaszámláló oldalak, ahol súlyunkat, magasságunkat, életkorunkat megadva derül ki, mennyi fehérjére van szükségünk naponta.) Ha tehetjük, ne lépjük át ezt a határt.

2. ZÖLDSÉGEK ELFELEJTVE

Bár mindannyian tudjuk, hogy zöldségből szinte soha nem elég, mégis, valahogy könnyen „megkurtítjuk” az adagokat. Ha már unja a megszokott ízeket, kóstoljon meg új zöldségeket, próbáljon ki új recepteket – meg fog lepődni, a tárház végtelen. Megszokás kérdése az egész: igyekezzen minden főbb étkezéshez zöldséget enni, reggel a szendvicset díszítse vele vagy a smoothie-ba „facsarja”, ebédre a köret java része álljon zöldségekből, vacsorára pedig jöhet a főzelék vagy a saláta. És két étkezés között is kiváló rágcsálnivaló egy kis sárgarépa vagy uborka.

3. CUKORBOMBA REGGELIRE

A kontinentális reggeli szerves része a nagy pohár gyümölcslé. Jobban tesszük, ha dobozos helyett frissen facsart narancslevet választunk, ám még a magunk által préselt lével is melléfoghatunk. A magas cukortartalomnak köszönhetően hamar újra farkaséhesek leszünk, és félő, hogy túl is esszük magunkat. Szürcsöljön a reggeli pirítós mellé inkább zöld teát (ízesítő nélkül!).

4. SZENT TEHÉN: A MÉRLEG

A fogyókúra első heteiben könnyebben, gyorsabban fogyunk – ez a vízveszteségnek is köszönhető. A diéta további részében azonban hajlamosak vagyunk elkeseredni – vagy feladni –, ha a mérleg nyelve napokig, hetekig meg sem mozdul. Fontos, hogy ne mérje magát gyakran: mindössze hetente, egy kijelölt napon álljon mérlegre. A fogyás több okból is megtorpanhat, a súlyveszteség lassulása pedig nem jelenti azt, hogy a fogyás megállt. Ne feledje, a zsír könnyebb, mint az izom – így ha kilóban nem is lát változást, érdemes előkapni a mérőszalagot.

5. ELHANYAGOLT ERŐSÍTÉS

A legtöbben, ha fogyókúrába kezdünk, a kardio mozgásformákat részesítjük előnyben. Futunk, sétálunk, lépcsőzünk, le sem szállunk az ellipszisgépről. Lehet, hogy a kezdeti időszakban ez segít a súlyvesztésben, de hosszú távon nem ússzuk meg: erősíteni is kell, súlyzót is a kezünkbe kell vennünk. Nem kell attól tartani, hogy túl izmosak leszünk, nyugodtan emelgethetjük a kézi súlyzókat otthon is. Ha pedig nincs kéznél, végezzünk saját testsúlyos gyakorlatokat.

6. ALVÁS NÉLKÜL NEM MEGY

Nem csak az ébredés megy nehezebben, ha nem alszunk eleget éjszaka. Kutatások kimutatták, hogy a kialvatlanság – azon túl, hogy megviseli a szervezetet – hízáshoz is vezethet. Aki napi öt óránál kevesebbet alszik, annak ötven százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy rövidebb-hosszabb távon túlsúlyos lesz.

Egyrészt a kialvatlanság meggondolatlan választáshoz vezet, ha a napi menünk összeállításáról van szó, másrészt pedig az éjszakánként csak pár órát alvók inzulinszintje olyan magas, mint egy kezdeti stádiumban lévő cukorbetegé. Ráadásul a magas vércukorszint nagyobb éhségérzetet is okoz, így napközben nagyobb eséllyel nyúlunk az édesség után, mintha eleget pihentünk volna.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink