Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.

15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni

Minden lány másképp éli meg a tinédzserkort, de gyakran jár kihívásokkal, hiszen ilyenkor rengeteget a változás. Molnár Brigitta áttáncolta ezeket az éveket, s még ennek ellenére is belecsúszott a fogyókúrák és diéták útvesztőjébe- írja a Fanny magazin.

„Fél évig koplaltam”

Saját elmondása szerint sosem volt vékony testalkatú lány. Táncosként végzett, 12 éven át, napi 3-4 órát táncolt, ami sokáig biztos alapot adott az alakjához.

– Voltak nálam az osztályban sokkal csinosabb lányok – vallja be. – Emiatt is állandóan küzdöttem a súlyommal. Érdekes, de ennyi sport mellett is volt rajtam úszógumi, amiről ma már tudom, hogy a helytelen étkezés volt az oka. Túl sok szénhidrátot, kevés fehérjét, kevés zöldséget fogyasztottam. Szuper lenne, ha már az iskolában elmondanák, mit lehet enni, és azt is, hogy ha koplalsz, azzal, lehet, fogysz egy keveset, de többet ártasz vele magadnak, az egészségednek. Nekem is volt olyan időszakom, amikor nem reggeliztem, napközben egy kis salátát és húst fogyasztottam, és vacsorára is alig ettem valamit. Körülbelül fél évig bírtam így, de közben alig tudtam koncentrálni, állandóan fájt a fejem és annyira aluszékony voltam, hogy akár hazafelé tartva, a buszon is elaludtam.

„A kapcsolatom is ráment erre”

Brigi 19 évesen egy sérülés miatt hagyta abba a táncot. Valójában itt kezdődtek a súlyproblémái, hiszen három hónap alatt 15 kilót hízott.

– Sok gyorsételt ettem abban az időszakban, mert olyan volt az akkori munkahelyem, hogy azt gondoltam, nem fér bele, hogy főzzek magamra – árulja el. – De igazából csak könnyebb megoldás volt átugrani a szomszédba és kérni egy hamburgert, mint este vagy reggel odaállni a tűzhely elé. Egyáltalán nem éreztem jól magam a bőrömben ilyen túlsúllyal. Ráment az akkori kapcsolatom is. Egy éve voltunk együtt, amikor meghíztam, és ez kihatott a közös életünkre is. Elhagytam magam, nem úgy viselkedtem, ahogy azelőtt. Teljesen megváltozott az életstílusom, a gondolkodásmódom. Sokkal visszahúzódóbb voltam, nem mertem csinos ruhákban járni, nem mertem közösségbe járni, nem akartam találkozni a barátaimmal, az pedig kizárt volt, hogy strandra menjek. Amikor szakítottam az exemmel, akkor jöttem rá, hogy ez nem én vagyok és változtatnom kell az életemen.

„Nyolc kilométeres sétával kezdtem”

Brigi hosszú időn át kereste a kiutat, mire rájött, hogy neki mi működik. Amellett, hogy mindenféle diétát kipróbált, újra elkezdett sportolni. Mostani súlyát 2021 óta tartja.

– Tudtam, hogy a sporttal lehet formálódni, és mivel ezt hanyagoltam el leginkább a hízási időszakban, úgy döntöttem, hogy újra elkezdek mozogni – meséli. – Igen ám, de plusz 15 kilóval már nem úgy megy a mozgás. Nagyon megviselt, hogy nem tudtam felemelni nehezebb súlyokat, vagy, hogy nem tudtam lefutni 5-6 kilométert. A séta jól ment, úgyhogy kénytelen voltam ezzel kezdeni. Minden héten elmentem gyalogolni 8 kilométert. Két és fél óra kellett ehhez a távhoz, Budapesten élek, így lementem a Duna-partra és séta közben megnéztem a napfelkeltét vagy a naplementét. Idővel több ilyen alkalmat is beiktattam egy héten, és amint felkészült rá a testem, elkezdtem konditerembe járni. Volt, amikor heti hatszor edzettem, másfél-két órát. Nehéz volt beállni egy egészséges középútra. Most már változatosan mozgok a szerint, hogy mihez van kedvem: sétálok, futok, lovagolok, fal labdázok, biciklizek. Sokkal jobban érzem magam a bőrömben, amióta kialakítottam egy egészséges és fenntartható életmódot. Nem fáj a fejem, jobb a közérzetem, össze sem lehet hasonlítani azzal, ami régen volt.

igaz történet

Fotó: Fanny magazin

Megváltozott az étkezése

Volt olyan időszaka, amikor vegán étrendet követett, de ma már mindenevő. Kerüli a gyors ételeket, általában a saját főztjét fogyasztja.

– Most már tudom, ha valaki fogyni akar, vagy egészségesen étkezni, akkor az az alap, hogy ismerje a testét és tudnia kell, hogy milyen problémákkal küzd a szervezete. A különféle testi gondok nagyban befolyásolják, hogy milyen életmód és étrend felel meg nekünk. Az én helyzetemet az nehezítette, hogy már tizenéves koromban kiderült, hogy PCOS-el és inzulin rezisztenciával küzdök. Később pedig többek között a bőrtünetek, fejfájás és evési zavarok, mint a puffadás, hasmenés, székrekedés miatt kiderült, hogy glutén- és tejfehérje allergiám van. Régen nagyon odafigyeltem a kalóriákra és a makró tápanyagokra, de most már szemmértékre is össze tudom rakni a napi adagomat. Napi ötször étkezek, az inzulinrezisztencia miatt fontos, hogy ez meglegyen. Mindent eszek, figyelve az allergiáimra. Akár sütemény vagy a nyári kedvencem, a fagyi is belefér, viszont nem mindegy, hogy mikor és mennyi, így nincs sem pocakom, sem úszógumim.

Rengeteg kudarcot élt át

Brigi rengeteg módszert kipróbált, a sok csalódás is közrejátszott abban, hogy táplálkozási tanácsadó lett.

– Volt, amikor étkezést helyettesítő shake-et ittam, de próbáltam étvágycsökkentő tablettákat is. Egy ismerősöm ismerőse a szétválasztó diétával fogyott le, természetesen ebbe is belevágtam. Volt olyan időszak, amikor léböjtöltem, illetve az időszakos böjtöt is kipróbáltam. Ez utóbbi lehet, hogy egy egészséges szervezetnél jól működik, de az én esetemben nem volt jó, mert a megadott idő intervallumban nem tudtam annyi kalóriát bevinni, amennyire szükségem volt. Szakember segítségét is igénybe vettem, aki egyéni étrendet írt nekem. Lefogytam vele négy kilót, de a következő hónapban visszajött nyolc. Nagy csalódás volt, mert nem tanított meg arra, hogy mire figyeljek, hogyan tudom majd tartani a súlyomat. Igazából körülbelül 17 éves korom óta érdekel a táplálkozás témája, imádok enni, illetve a saját fogyási történetem is abba az irányba terelt, hogy táplálkozási tanácsadással foglalkozzak.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!
Dinnyediéta, ha gyorsan kell ledobnod néhány kilót
A nyár hatalmas kedvence a dinnye, és már csak azért is odáig vagyunk érte, mert abban is segít, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól.

Ajánlataink