Amikor valaki rengeteg túlsúlyt ad le, bizony előfordul, hogy az edzések és fiatal életkora ellenére is szüksége van plasztikai műtétre, hogy eltüntessék a korábbi súlyfelesleg jeleit. Zsófi bizonyította, hogy tartja karcsú alakját, és már a beavatkozáson is túl van.

Több, mint 70 kilót fogyott Zsófi „Tudtam, kell majd a hasplasztika”

Ubaidat Zsófi (32) történetéről már olvashattak a Fanny magazin olvasói: a döbbenetes, több mint hetven kilós fogyás különösen azért volt példaértékű, mert a fiatal nő tapasztalataival és megszerzett tudásával azóta másoknak is segített, hogy elérjék az egészséges és csinos formát. A várandósság ellenére is megőrizte alakját, nemrég pedig a szükséges hasplasztikán is átesett.

Bármit megettem, ami hizlal”

Sokszor hallottuk már, hogy a gyerekkori orrmandulaműtét valamiért hízást okoz. Ezt az összefüggést már orvosi tanulmányok is igazolják, és nem volt másként Zsófi esetében sem. Innentől számolta a túlsúlyos éveket.

– Folyamatosan próbáltam tenni ellene, de csak a jojóeffektus volt az eredmény. Ha nagy nehezen le is fogytam, soha nem tudtam megtartani az elért célt. Visszatekintve, összevissza ettem, nagyjából bármit, ami hizlal, legkevésbé egyébként édességet. Azóta tudom, hogy meg kellett tanulnom helyesen enni. Szerencsére az első baba könnyen összejött, igazság szerint a pluszsúly nem okozott nálam egészségügyi tüneteket. Aztán 2019-ben egy újabb módszert próbáltam ki. Ennek az volt az előzménye, hogy mindent megtettem, hogy szoptatni tudjam a babát, ami nem ment, viszont három hónapig egyáltalán nem foglalkoztam azzal, hogy mit eszem. Akkor nyáron aztán egy diétás csoport módszerével próbáltam ki egy szénhidrátcsökkentett étrendet, és három hónap alatt 15 kilót adtam le. Ekkor kezdtem utánaolvasni, majd elvégeztem két táplálkozási tanácsadói tanfolyamot is, és megtanulhattam végre, hogy mire is kellene odafigyelni – meséli Zsófi.

„Egy embernyi súlytól szabadultam meg”

A fogyás folytatódott, Zsófi két év alatt érte el a végső súlyát.
– Valójában nem is akartam ennyit leadni, de a helyes étrend mellett csak fogytam tovább. Most kilóban több vagyok, már csak azért is, mert rendszeresen edzek, és az izom nehezebb, mint a zsír, de már azt is tudom, hogy inkább az alak számít, mint amit a mérleg mutat. Már a fogyás idején láttam, hogy mindenképpen szükségem lesz a műtétre is, hiszen bár tényleg sportolok, nem túl gyorsan adtam le a kilókat, és kollagént is szedtem, mégiscsak egy teljes embernyi súlytól szabadultam meg. Akkor beszéltem is egy plasztikai sebésszel, akinek az volt az első kérdése, hogy szeretnék-e még gyereket. Megbeszéltük, hogy a második baba születése után szabad csak belevágni, hiszen egy terhesség túl nagy megterhelés lenne a műtött területnek. Közben rengetegen kérdezték a titkomat, főként, amikor látták, hogy nem jönnek vissza a kilók. A megszerzett tudásomra alapozva csoportokat indítottam, és rengeteg embernek tudtam segíteni a fogyásban azóta is. És aztán jött a második baba.

Fotó: Fanny magazin

Másokat is lefogyaszt

A fiatal édesanya a megszokott, már jól bevált elvek alapján táplálkozott és a várandósság idején is edzett, így szinte meg sem látszott rajta az a kilenc hónap.

– Ami feljött, az le is ment a szüléssel, hiszen folyamatosan tartom a csökkentett szénhidrát- és zsírtartalmú étrendemet. Ez egyáltalán nem jár koplalással, hiszen ma már minden kapható. Én magamnak sütöm a kenyeret, így azt sem kell nélkülöznöm, de lényegében mindenre vannak alternatívák. Most, a műtét után persze nagyon hiányzik a mozgás, de azt is újrakezdhetem majd hat hét után, bár először csak óvatosan. És viszem tovább az online csoportjaimat, ahol nem csak táplálkozási tanácsokat adok, de lelki támogatást is, és hosszabb távon is elérhetnek, akik velem fogytak. Nagyon büszke vagyok az eredményekre, a legutóbbi 25 fő több mint 130 kilót adott le, és csak ketten adták fel közben – mosolyog Zsófi.

Plasztikai műtét TB-támogatással

Zsófi hatalmas súlyfelesleget adott le, így nem volt kérdés, hogy szüksége van a műtétre. Ilyen esetekben ez TB-alapon is jár.
– A háziorvosomnak kellett igazolnia, hogy megvolt a szükséges BMI változás, és hogy legalább egy éve tartom az új súlyomat, ez alapján jár a támogatás. A műtét maga négy órán át tartott, és egy nagyjából 50 centis vágással járt, az első nap még eléggé kellemetlen is volt. Aztán másnap felültettek, majd felállítottak, és onnantól óráról-órára éreztem a javulást. A következő hat hétben kell haskötőt hordanom, de szerencsére a féléves kislányomat most is felemelhetem. Ősszel valamikor még a karom is sorra kerül, ott is szükség lesz a műtétre – mondja az édesanya.

Fotó: Fanny magazin

Újra az edzőteremben

Zsófi komoly hasi műtéten esett át. Mivel az elmúlt években megszokta, hogy rendszeresen és keményen edz, most is alig várja, hogy leteljen a hat hét, és újra mozoghasson. De természetesen csak óvatosan!

– Fontos, hogy egy ilyen helyzetben mindent csak az orvosi kontroll után és jóváhagyással kezdjünk el. Nem csak hasi műtéteknél, de a terhesség vagy nagyobb túlsúly miatt gyakran kialakuló szétnyílt hasizom esetén is fontos erre odafigyelni. A mozgást jógával, gerinctornával kezdjük, és jó a speciálisan a szétnyílt hasizomra kifejlesztett gyakorlatok végzése is. Mindenképpen kíméljük először a hasizmokat, ha már kicsit erősödtünk, jöhet a hát- és kar edzése, majd a comb, fenék, és csak végül a has. Mindig figyeljünk oda a szervezet jelzéseire, ha fájdalmat érzünk, vegyünk vissza. Aki csoportos órára jár, mindenképpen tájékoztassa az edzőjét, hogy ilyen beavatkozáson esett át – figyelmeztet az edző, Nyerges Szabolcs.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.