Sose ítélj elsőre – nem csak emberekre, de edzésformákra is igaz ez az intelem. Ha valaki az első öt percben azt gondolná, a reformer gépes pilates a lusták mozgásformája, az illető hatalmasat téved. A nyújtó és erősítő gyakorlatsorok a végtelenségig variálhatók, sőt bonyolíthatók is, így garantáltan meg lesz dolgoztatva nemcsak a tri- és bicepszünk, de a koncentrációs képességünk is. A gép keret a tökéletes tartáshoz, s ahhoz is, hogy ne a hasunk legyen kerek s a fenekünk lapos. Az F&M fitness and more-ban edzettük meg a mélyizmokat egy reformer gépes pilatesórán.

Reformer pilates

Nem mondunk semmi újat azzal, hogy a pilates és a jóga egy tőről fakad. Annak, aki próbálta mindkettőt, a hasonlóságot nem kell részletezni. A pilatesedzések végén ugyan nem „medizünk” és „spirizünk”, a felszabadult, jó érzés viszont így is megtalálja azt, aki végigcsinálja az ismétlésszámtól függően sokszor komoly erőfeszítést igénylő feladatsorokat. A matracos pilates hatása a jógáéhoz hasonlóan nagyban függ viszont attól, mennyire végezzük szabályosan a gyakorlatokat. E „rizikófaktor” kiküszöbölésére az egyik legkiválóbb módszer a reformer gépes pilatesedzés, azaz egy, a pilatesgyakorlatokra kifejlesztett géppel végezhető mozgásforma, mely rugók és kötelek segítségével fekvő, ülő vagy akár térdeplő helyzetben teszi lehetővé azt, hogy minden testrészünk a lehető legjobb szögbe állítva mozogjon.

Hogyan is képzeljünk el egy ilyen gépet? Rugókkal és kötelekkel felszerelt evezőpad, melyen a végtagjainknak biztos, ám jól variálható helyek vannak kialakítva. A fej és a váll fekvő pozícióban biztos támaszt kap felülről. A lábtartón, attól függően, hogy melyik részére helyezzük a talpunkat, más és más lábizom dolgoztatható. A rugók és a kötelek használatával segítséget, támaszt, avagy szükség esetén épp ellenkezőleg, ellenállást lehet képezni. Optimális a nyújtás és erősítés egyszerre, így a reformeres mozgás egyaránt jó a rehabilitációban, amikor egy sérülésből szeretnénk felépülni, és kiváló lehetőséget nyújt élsportolók számára is, hogy túlfeszített izmaikat megnyújtsák úgy, hogy közben jelentős mértékben csökken a sérülés esélye. Itt fáj, ott fáj, nehéz lehajolni vagy kiegyenesedni? Gyakori panaszok ezek az ülőmunkát végzők körében. A helytelen testtartás és mozgásminták, a sérülések gyakran az eltérően edzett izomzat kiegyensúlyozatlanságára vezethetők vissza. A reformeren való rendszeres gyakorlással ezek az elváltozások remekül kezelhetők, visszaállítják vagy legalábbis terelik a testet a szimmetria irányába, mivel a teljes izomzatot komplexen nyújtják.

Reformerezés által a gerinc rugalmassága fokozódik, az ízületek mozgásterjedelme növekszik. Edzés közben az sem mellékes tényező, hogy a különböző testhelyzetekben másként hat ránk a gravitáció. Változik a test súlypontja, az izmok másként fognak dolgozni, ha ugyanazt a mozdulatot térdelve vagy hason fekve végezzük, és teljesen más lesz a hatása is. A reformeren lehet hason, háton feküdni, ülni, térdelni, állni, az alátámasztási felület nagyságát, sőt a rugóknak köszönhetően az erősséget is változtatni, ezáltal fokozni vagy mérsékelni a kihívásokat a testünk számára.

A nálunk is jól ismert és népszerű matracos pilatesórával ellentétben a reformer órán a lehető legkevesebb az esélye annak, hogy rosszul mozogjunk. A reformer rákényszerít a helyes technikára, „keretek közé szorít”, így nem marad más lehetőség, minthogy a test a saját erőközpontjából mozogjon. A kevesebb több: az egyéb edzéseken unásig ismételt gyakorlatsorokból itt jóval kevesebb is elegendő ahhoz, hogy lapuljon a has, kerekedjen a fenék. Bár kétségtelen, a verejtékcseppeket a reformeren sem spórolhatjuk meg.

Ezek is érdekelhetnek!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.