Gyerekkori rossz minták, nem megfelelő étrend, abbahagyott sport, majd terhesség és inzulinrezisztencia. Amikor ilyen sok mindennel kell megküzdeni, még fontosabb a megfelelő szakértelem és segítség, hogy tartós legyen az eredmény.

Több mint 40 kilót adott le Ágnes: „Van kiút a zsírbörtönből!”

Ágnes elárulta, hogy lényegében minden hibát elkövetett, amit a fogyással kapcsolatban el lehet. Tetemes súlyfeleslegtől kellett megszabadulnia, és mindezt egy egészségügyi probléma is nehezítette. Mára viszont, az ő szavaival élve, megváltoztatta az életét a sport és az egészséges életmód, és a plusztól is megszabadult ezekkel- mesélte a Fanny magazinnak.

Napi egy kiló répát evett

Fel-le – a jojóeffektus, vagyis a fogyás-hízás folyamatos váltakozása még jobban megviseli a szervezetet, mint maga a túlsúly. Mégis, a legtöbb fogyni vágyó éppen ebben a helyzetben ragad évekig, akár évtizedekig. Nem volt ez másként Ágnes (40) esetében sem.

– Gyerekként mindig is súlyproblémákkal küzdöttem. Kamaszkoromban aztán sikerült lefogynom, de koplalással. Mivel kampánydiétákat folytattam, sosem tudtam megtartani az elért súlyt. Sokféle kísérletem volt akkor és a következő években is. Volt, hogy napi egy kiló répa vagy alma volt a táplálékom, de kipróbáltam lényegében az összes divatdiétát, fehérjeturmixot is. Állandó, tartós változást azonban egyik sem hozott – emlékszik vissza.

„A kilók csak jöttek”

A 164 centi magas Ágnes helyzete igazán akkor lett kritikus, amikor 2012-ben megszületett a gyermeke.

– A terhesség beindította az akkor még nem ismert inzulinrezisztenciámat, és húsz kilót híztam a szülés után. A kilók csak jöttek és jöttek, és az orvosoktól sem kaptam igazi segítséget, csak azt mondták, hogy szülés után sok nő meghízik. Valójában az IR-re is én jöttem rá 2017-ben, amikorra már minden tünetét produkáltam. Az endokrinológusom az eredmények láttán fel is írta egy inzulinérzékenyítő gyógyszert, és akkor még én is attól vártam a csodát. És bár mondta, hogy kezdjek el sportolni, rengeteg kifogásom volt, hogy miért nem teszem. Azt is javasolta, hogy dietetikustól kérjek segítséget az étrendemhez, de úgy éreztem, magam is tudom, mi lenne a teendő. Eddigre már 114 kilót mutatott a mérleg. ’18 végére sem változott semmi, a kezdetben leadott 1-2 kg visszajött és az értékeim sem módosultak. Következő év májusára elfogyott az összes kifogásom, és személyi edzőhöz fordultam, gyakorlatilag mozgásrehabilitációval kellett kezdenem a mozgásból kimaradt hét év miatt, pedig korábban azért valamit mindig sportoltam.

Már a gyógyszert is abbahagytam”

Ágnes sokáig nem találta a megfelelő utat az életmódváltáshoz, ezért nagyon lassan olvadt le róla a felesleg.

– Egy idő után áttértem a csoportos órákra, a crossfit lett a kedvencem. Viszont az is kiderült, hogy hiába sportol valaki, egy rosszul összeállított étrendet nem tud lemozogni. A rengeteg edzés, a 160 grammos szénhidrátdiéta és a gyógyszer hatására azért így is lement 34 kiló mínusz, de ma már látom; ezt sokkal gyorsabban és könnyebben is leadhattam volna. Hajnihoz 80 kilósan kerültem tavaly nyáron, és az online csoportban kezdtük a munkát. Végül aztán kiderült, hogy az nekem azért nem megfelelő, mert az átlagnál jóval többet mozgok. Most az iránymutatása alapján az edzésem intenzitásához és mennyiségéhez optimalizált étrendet követek, ami az IR diéta elvei alapján épül fel. Lassú felszívódású és alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasztok, sok színes zöldséget és bogyós gyümölcsöt. Megtanultam teljes kiőrlésű kovászos kenyeret sütni, és ma már Hajnival közösen tartunk kovászos kenyér workshopokat is. Mivel a mellékhatásokat nem tudtam tolerálni, a gyógyszert elhagytam, de az értékeim tökéletesek, így nincs is rá szükségem – meséli Ágnes.

Rendszeres edzés, átgondolt étrend

Az időszakos kúrák nemigen hoznak tartós eredményt, az egészséges életmód sokkal jobb cél.

– A kúra megvonásról, lemondásról szól, míg Hajni étrendjébe akár a csoki is belefér, bár persze nem egy tábla, hanem a megfelelő mennyiség. Az új étrend és a sport megváltoztatta az életemet, és ma már azt is tudom, hogy a túlsúlyom az ételhez való rossz kapcsolattól alakult ki. Gyerekként sosem voltak otthon optimális adagok, túl sokat ettünk. A reggelit is sokáig kihagytam, de ma már tudom, hogy ha már reggeltől odafigyelünk a megfelelő minőségre és mennyiségre, akkor elmarad a nassolhatnék, a hűtőnyitogatás és az esti falási roham. Azért is akartam elmondani a történetemet, mert tudom, sokan küzdenek a túlsúllyal és rekedtek a zsírbörtönben. Szeretném biztatni őket, hogy van ebből kiút, csak meg kell találni a megfelelő módszert és megfelelő szakembert – biztatja sorstársait Ágnes.

Jól kell időzíteni az evést: Dr. Takács Hajnalka dietetikus véleménye

Gyakori probléma, hogy a sportoló fogyni vágyók nem igazítják étkezéseiket a mozgás időtartamához és intenzitásához. – Sokan elfelejtik, hogy az étel üzemanyag, a fizikai aktivitás által igényelt energiához is ez által jutunk. Ha kevesebbet eszünk, mint amennyit felhasználunk, csak ideig-óráig fogunk fogyni. Amint érzékeli a szervezet, hogy a fontos működéseihez szükséges energiát nem kapja meg, lassul az anyagcsere, megáll a fogyás, a sportolás nem csak nem nyújt majd jóleső érzést, de enerváltak, fáradtak leszünk hozzá, és nő a sérülések valószínűsége is. Az időzítés is fontos: ha közvetlenül edzés előtt eszünk, a tápláléknak nincs ideje megemésztődni, a szervezet nem fogja tudni, hogy a szív és izomrendszer munkájára koncentráljon vagy az emésztésre, a következmény rosszullét, bélrendszeri diszkomfortérzet, hányinger. Ha viszont túl sok idő telik el az étkezés és az edzés között, korai kifáradásérzet, szédülés, ájulás is bekövetkezhet – figyelmeztet a dietetikus.

Ágnes kedvenc receptjei

1 adag: 200 kcal

Humuszos, tonhalkrémes szendvics

Hozzávalók: egy natúr lében lévő tonhalkonzerv fele, 25 g (1 ek.) humusz, 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, legalább 100 g zöldség

Elkészítése: A tonhalat kikeverjük a humusszal és a kenyérre (vagy kiflire) kenjük és tetszés szerinti zöldséggel fogyasztjuk.

Olasz tésztasaláta, sült csirkével

1 adag: 430 kcal

Hozzávalók:

1 kis szelet csirkemell (85 g), só, bors, 1 tk olaj, 45 g tészta, 1 db paradicsom, 0,5 db cukkini, 50 g gomba, 1/3 db vöröshagyma, fokhagyma, 25 g sovány mozzarella sajt, 1 tk. joghurt, pici borecet, édesítő (kihagyható), bazsalikom

Elkészítése:

A csirkét fűszerezzük és kisütjük pici olajon. Elkészítjük hozzá a tésztasalátát: a tésztát bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük és lecsöpögtetjük. A megmosott paradicsomot cikkekre vágjuk, a cukkinit megmossuk, ha zsenge, a héját rajtahagyjuk. Hosszában kettévágjuk, ha szükséges, a magjait kikaparjuk, majd cikkekre vágjuk. A gombát is felaprítjuk. A felvágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a cukkinit és a felszeletelt gombát. Ízesítjük sóval, borssal, és fedő alatt megpároljuk. A mozzarella sajtot lecsöpögtetjük és kockára vágjuk. A tésztát és a zöldségeket egy mély salátástálba öntjük. Összekeverjük a joghurtot a borecettel, édesítővel, majd a salátára öntjük. Végül rászórjuk a sajtkockákat és néhány bazsalikomlevéllel díszítjük. 1-2 órán keresztül a hűtőben érleljük.

Lusta asszony rétese

1 adag: 253 kcal

Hozzávalók:

Fél szikkadt zsemle (25 g), 1 tojás, édesítő, 150 ml kefir/joghurt, 50 g sovány túró, 10 dkg bogyós gyümölcs

Elkészítése:

A zsemlét kockákra vágjuk (inkább legyen szikkadt a zsemle), és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tojásokat felverjük az édesítővel, hozzákeverjük a kefirt vagy a joghurtot és ráöntjük a zsemlére. A tetejére halmozzuk a túrót és 10-15 perc alatt megsütjük 180 fokon. Ha kihűlt, gyümölccsel díszítjük.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.