Jó ideje azt állítja a tudomány, hogy a lassú, a fokozatosság elvére épülő fogyást lehet csak szinten tartani. Erre jönnek az ausztrál kutatók, és azt mondják: dehogy. Mégis lehet radikálisan fogyókúrázni? Vannak esetleg előnyei is? Ennek jártunk utána.

Fogyjunk gyorsan sokat!

A melbourni kutatók arra jutottak, hogy azok, akik szigorúbb diétát tartottak, hamarabb elérték a kívánt súlyt. Ebben nincs semmi újdonság, hiszen a radikális kalóriacsökkentésre csak egy válasza lehet a szervezetnek: elkezd fogyni. A kísérletben részt vevők azon csoportja, amelyik a keményebb menetet választotta, lelkileg is jobban bírta a kiképzést, ugyanis feldobta őket a gyors és látványos eredmény. A radikális diétázásról az utóbbi évtizedben mindenkit lebeszéltünk, hiszen minden tudományos eredmény azt mutatta, hogy a gyors fogyást gyors hízás követi, mindannyian hallottunk már a jojóeffektusról.

Az ausztrálok viszont azt tapasztalták, hogy hosszú távon mindegy a módszer, mert a kutatásban részt vevők 71 százaléka három év alatt visszahízta a leadott kilókat. Szóval a kudarctól nem a módszer ment meg, hanem annak megértése, hogy az életmódváltás egy életre szól. Az is kiderült a tanulmányból, hogy a gyors fogyásnak köszönhetően azonnali javulást mutattak a cukorbetegek és a magas vérnyomással küzdők értékei. Emiatt a fontos előny miatt a szakemberek úgy vélik, hogy az orvosoknak javasolniuk kellene az alacsony kalóriabevitelű étrendet az elhízott betegeknek, ha ez nem okoz nekik egyéb egészségügyi gondokat. Alacsony kalóriatartalmú diétát jobb orvosi ellenőrzés mellett végezni, nem kell félni, a fogyásról egy orvos sem fogja lebeszélni.

Szakemberek úgy vélik, kétheti orvosi ellenőrzés szükséges a biztonságos fogyáshoz. Ezek a diéták elsősorban a 10 kilónál több, akár sokkal több felesleggel rendelkezők számára nyújtanak villámmegoldást, akinek két-három kiló feleslege van, annak nem kell hetekig ilyen szigorú diétát tartania.

Mi az alacsony kalóriatartalmú diéta lényege?

A napi átlagos, kiegyensúlyozott kalóriabevitel 2000-2500 kcal körül van, férfiaknak, kemény fizikai munkát végzőknek több is kell, nőknek, irodai munkát végzőknek a 2000 is elegendő. Ha ezt megvágjuk 800 kalóriára, az komoly megszorítás. Ebben segítségünkre lehetnek a fogyókúrás porok, de ezek nélkül is összeállíthatunk egy étrendet. A radikális fogyókúrával leadhat 2-3 kilót is hetente, de elérhető a havi 8-10 kiló is, ismételjük, nagy súlyból.

Kinek nem ajánlott?

Gyermekeknek semmi esetre sem, serdülőknél már meg lehet fontolni, de aki több krónikus betegségben szenved vagy idősebb, csak orvosi egyetértéssel kezdjen bele.

Kockázatai is vannak!

Amellett, hogy inspiráló gyorsan sokat fogyni, a statisztikák azt mutatják, utána megtartani az eredményt sokkal nagyobb művészet. Sokaknál a 4. és 16. hét között jelentkeznek kisebb mellékhatások, például fáradtság, székrekedés, hányinger vagy hasmenés. ezek általában javulnak néhány héten belül. Gyakori mellékhatás az epekő. Az elhízott embereknél, különösen a nőknél gyakran alakulnak ki epekövek, hívják fel a figyelmet a szakemberek. ezeket a szigorú diétákat csak átmenetileg, a fogyás hirtelen megindítására lehet használni, semmiképpen se essünk túlzásba. Ahogy fogynak a kilók, úgy lehet növelni a testmozgás mennyiségét, és a bevitt kalóriát is. Idővel emeljük a napi mennyiséget 1200 kalóriára, majd 1500-ra, és mozogjunk heti 150 percet. Ha ezt tartjuk, folytatódik a súlycsökkenés, de már egy kíméletesebb üzemmódban.

Mit ehetek 800 kalóriás diéta esetén?

A helyzet nem annyira reménytelen, mint hisszük. Nyilván szénhidrát- és cukortartalmú ételek és zsírok nem férnek bele, de hús és saláta azért igen. egy zsemle nagyjából 100 kalória, tehát erről sem kell lemondanunk. Hús- és zöldséglevesekkel elérhetjük a jóllakottságot, érdemes ezeket variálni. Érdemes áldozni fogyókúrás fehérjeporokra is, napi egy étkezést kiválthatunk velük. Egyszerű megoldás, és az izmaink is megkapják a számukra fontos építőanyagokat.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink