Csak 6 hozzávalóból áll, de ami még jobb, hogy 1 darab krémes, citromos kókuszgolyó energiatartalma a 100 kcal-t sem éri el (kb. 85 kcal-t tartalmaz). A citrom miatt kellően könnyed és frissítő, miközben a light krémsajt gazdag ízvilágot biztosít a desszertnek. A hűtőben jó pár napig eláll, akár 6 napon keresztül minden ebéd után elfogyaszthatsz belőle 1-1 darabot a főétkezés lezárásaként.
A citromos kókuszgolyó egyik titkos és rendkívül különleges hozzávalója… a kurkuma! Ha ez első olvasásra furának tűnik, és ódzkodnál tőle, kihagyhatod a receptből, de érdemes bátornak lenni és kipróbálni – megéri!
A recept cukrot nem, ellenben egy kevés mézet viszont tartalmaz. Lehet próbálkozni a méz helyett energiamentes édesítőszerrel, de ha nem vagy nagyon szigorú diétán, akkor érdemes megtartani a mézet, mert a süti állagának jót tesz.
Habár kókuszgolyónak hívjuk, állagát tekintve sokkal inkább a sajttortára hasonlít. A darált mandula és a kókuszreszelék kellő szilárdságot biztosít a desszertnek, de nagyon fontos mélyhűtőben lehűteni a masszát, hogy jól formázható legyen (ha szükséges, adhatsz hozzá kicsivel több darált mandulát). Utána viszont simán eláll a hűtőszekrényben.
Krémes, citromos kókuszgolyó
Hozzávalók (12 darabhoz):
225 g light krémsajt (szobahőmérsékletű)
1 db nagy citrom kifacsart leve és lereszelt héja
3 ek méz
25 g darált mandula
¼ tk kurkuma
30 g kókuszreszelék + a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A krémsajtot, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, a mézet, a darált mandulát, a kurkumát és a 30 g kókuszreszeléket tegyük egy konyhai robotgépbe, és járassuk addig a masinát, amíg a hozzávalók szépen el nem elegyednek egymással. Közben szükség esetén állítsuk meg a gépet, és szedjük le az edény szélére tapadt masszadarabokat.
2. A masszát kanalazzuk át egy üres jégkrémes dobozba vagy mélyhűtőbe tehető, fedéllel rendelkező tárolódobozba, és 60 percre tegyük a mélyhűtőbe. Ezalatt formázható állagúvá fog összeállni.
3. Vegyük ki a masszát: az állagának olyannak kell lennie, mint a jégkrémének. Ha még nem elég szilárd, tegyük vissza egy kis időre.
4. Desszertkanál vagy kis fagylaltos kanál segítségével kanalazzunk ki gömbformát az alapból, majd forgassuk meg kókuszreszelékben. Úgy adagoljuk, hogy a teljes mennyiségből 12 db golyónak kell kijönnie.
Elkészítési idő: 10 perc + hűtés
DF-tipp:
- Hűtőszekrényben kb. 6 napig eláll.
- Aki vegán desszertet szeretne készíteni, cserélje le a mézet juhar- vagy rizsszirupra.
EZ IS ÉRDEKELHET: