Az étkezések optimális száma függ az ételek összetételétől, minőségétől, mennyiségétől, a testalkatunktól, a fizikai aktivitásunktól, az életritmusunktól és az egészségügyi problémáinktól is.

Fontos napi étkezések

Mindenkinek más a jó

„A több, kisebb részre osztott adaggal nem terheljük túl az emésztőrendszerünket, a gyomrunk megfelelően tud ürülni, az epénk és a hasnyálmirigyünk képes kellő mennyiségű emésztőenzimet és epefolyadékot termelni a tökéletes emésztéshez, és ideális esetben − ez természetesen függ az adott étel összetételétől – a vércukor- és inzulinszintünk sem ugrik az egekbe. Ha a kis volumenű étkezések két-három óránként követik egymást, szervezetünknek biztosan nem kell energiahiánytól tartania az étkezések között eltelt időben sem – hangsúlyozza Barcza Zsuzsanna.

A napi háromszori étkezés sem feltétlenül egészségkárosító, ha minden étkezésünk tartalmaz komplett fehérjéket és lassan felszívódó szénhidrátokat. Tény, hogy nagyobb eséllyel többet eszünk akkor, ha az étkezéseink között több idő telik el, de egy jól összeállított, rostokban és tápanyagokban bővelkedő étkezés akár több órán át is fedezheti a szükségleteinket úgy, hogy közben nem raktározunk zsírt, és nem is éhezünk.”

Reggeli-ebéd-vacsora

„Az biztos, hogy a három főétkezésnek kell biztosítania tápanyagszükségletünk alapját mennyiségileg is és minőségileg is. A reggeli a legkisebb energia- és tápanyagtartalmú étkezés, az ebéd a legnagyobb, a vacsora pedig a kettő közötti, azonban az sem jó, ha ezek között lényeges mennyiségi különbség van – figyelmeztet a dietetikus.

Célszerű, ha a reggelink alapját az öszszetett szénhidrátok adják, de nem feledkezhetünk meg a teljes értékű fehérjékről sem. Ebédnél fontos, hogy a fehérjék és szénhidrátok mennyiségileg kiegyenlítsék egymást. Ilyenkor vehetünk magunkhoz magasabb keményítőtartalmú, gyorsabban felszívódó szénhidrátot, viszont ügyeljünk arra, hogy ezt legalább kétszeres mennyiségű, lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű élelmiszerrel is egészítsük ki (például egy rész rizs, két rész párolt zöldség). Vacsoránál aztán az arányok forduljanak meg, az utolsó étkezés bővelkedjen zsírszegény fehérjékben, amit lassan felszívódó szénhidrátokkal egészíthetünk ki.

A legjobb, ha az utolsó étkezésünket a lefekvés előtt három-négy órával befejezzük. A három főétkezést szükség esetén kiegészíthetjük egykét kisétkezéssel, amelyek szinten tartják a vércukor- és inzulinértékeinket a következő étkezésig.

Kisétkezésre fogyaszthatunk gyümölcsöt, zsírszegény tejtermékeket, viszont óvakodjunk a magas kalóriatartalmú péksüteményektől, a nasiktól!

Néhány szem pogácsa vagy aprósütemény ugyan kis mennyiségű, hiszen egyetlen alma súlya is nagyobb, viszont a bennük lévő rengeteg zsír, cukor és finomított liszt akár annyi energiát is tartalmazhat, mint egy főétkezés, nem beszélve arról, hogy az ilyen élelmiszerek felesleges kalóriákat jelentenek, hiszen hasznos tápanyagokban (rostok, vitaminok, fehérje) szegények.”

Vizet is!

„Soha nem szabad elfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról sem − hangsúlyozza a dietetikus. − Ahogy ételeinket, úgy az elfogyasztott folyadékot is fontos megfelelően »adagolnunk«, hiszen a veséink egyszerre 3-4 dl-nél többet képtelenek feldolgozni.

Átlagos folyadékigényünk, amit a testmozgás mértéke, a külső hőmérséklet fokozhat, ideális testtömegünk 4 százaléka. Ha egy-másfél óránként elfogyasztunk egy-egy pohár folyadékot, és naponta eszünk gyümölcsöt, zöldséget, zsírszegény tejtermékeket, könnyen kielégíthetjük a szervezetünk folyadékigényét.”

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Életmódváltás: "Volt, hogy csak az XL-es nadrágok jöttek rám"
Az életmódváltás akkor lépett be Rafael Szonja életében, amikor minden szempontból mélyponton volt, egészségügyi problémák jelentkeztek nála és az akkori kapcsolata is tönkrement. A sokadik nekifutásra sikerült kialakítania egy olyan rendszert, amivel fokozatosan leadta a plusz kilókat…
5 ínycsiklandó, előre elkészíthető saláta a húsvéti asztalra
Isteni medvehagymás finomságok, ha diétázol
A medvehagyma nemcsak ízletes, hanem tele van vitaminokkal és jótékony hatású vegyületekkel. Próbáld ki ezt a három könnyen elkészíthető, diétába is beilleszthető receptet.
Diétás húsvéti csokitojás eperhabbal: könnyed élvezet édes pillanatokra
Fedezd fel a diétás húsvéti csokitojás eperhabbal receptjét! Könnyed, finom édesség, ami nem terheli a diétádat, mégis ínycsiklandó élményt nyújt a húsvéti ünnepekre.
Önreflexió: Mi az a tükörgyakorlat?
Mikor volt utoljára, hogy úgy igazán, ítélkezésmentesen belenéztél a tükörbe, és végig szemlélted azt a személyt, aki visszaköszön róla? Hetekkel, hónapokkal ezelőtt, netán még soha? Pedig ennek a rutinnak akár az életedet megváltoztató hatása is lehet.
5 titok, amit a kifutók modelljei sosem mondanak el – most kiszivárgott
A Victoria’s Secret exmodellje elárulta, mely napi szokások segítették a tökéletes alak és bőr megőrzésében.
Különleges cukor- és lisztmentes aranygaluska
Ez az aranygaluska recept különlegessége, hogy hagyományos cukor és fehérliszt nélkül készül, helyette természetes édességet adó sültalmakrémmel.
Óvatosan a vásárlással, ezek a ruhák megbetegítenek!
Ruhavásárláskor valószínűleg te is elsősorban arra figyelsz, hogy az adott darab jól nézzen ki, és kényelmes legyen. De gondoltál már arra, hogy milyen hatással van az egészségedre?

Ajánlataink