Mi sem bizonyítja jobban, hogy az egészségtudatos étkezés a fénykorát éli, minthogy egyre többen hagyják el étkezéseikből a húst, a glutént vagy éppen a laktózt. (Ez esetben azokról beszélünk, akik nem valamilyen betegség – érzékenység, allergia – miatt döntenek a „mentes” élet mellett, hanem elvi meggyőződésből, az egészségesebb életmód miatt.) Azt gondolnánk, ha így étkezünk, garantált a fogyás, holott ez egyáltalán nincs így. Összeszedtünk pár hibát, amelyet az egészséges étkezés jegyében elkövethetünk. Íme, néhány jó tanács, nem csak vegáknak.

„Mindenmentes” étkezés – hibamentesen

1. AZT GONDOLJUK, BÁRMELYIK JOGHURTOT VÁLASZTJUK, NEM NYÚLUNK MELLÉ

A joghurt szuper étel, tele van fehérjével (nem véletlenül a vegetáriánusok egyik kedvenc csemegéje), probiotikummal és kalciummal. Nem mindegy azonban, milyen terméket veszünk le a polcról. A gyártók – hogy kívánatosabbá tegyék a termékeiket, „telepakolják” cukorral és egyéb ízfokozókkal a joghurtospoharakat. A legjobb, ha a natúr, vagyis az ízesítetlen fajtát választjuk.

2. TÚL SOK PROTEINT VISZÜNK BE A SZERVEZETÜNKBE

Aki úgy dönt, hogy nem eszik húst, könnyen áteshet a ló túloldalára, ha fehérjebevitelről van szó. Ráadásul tartja magát a vélekedés, miszerint a vegáknak több fehérjét kell fogyasztaniuk, mint azoknak, akik rendszeresen esznek állati eredetű fehérjét. Nos, ez nem feltétlenül van így, ráadásul könnyen előfordul, hogy a túl sok növényi eredetű fehérjével felesleges kalóriákat veszünk magunkhoz. Táplálkozási szakértők szerint a vegetáriánusoknak tökéletes fehérjeforrásul szolgálnak a magvak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák. A választási lehetőségük széles skálán mozog: egyenek mandulát (és ebből készült tejterméket), pisztáciát, diót, fekete babot, vörös lencsét, csicseriborsót, edami sajtot, tofut, bulgurt, teljes kiőrlésű kuszkuszt és zabpelyhet.

3. NASI = GYÜMÖLCS

A gyümölcs remek választás, hiszen tele van vitaminnal, rosttal. Ugyanakkor éhessé is tehet, hiszen a benne lévő fruktóz megemeli a vércukorszintünket, aminek következtében nem sokkal később már újra éhesek leszünk. Legjobb, ha a gyümölcs mellé eszünk egy marék diófélét, mondjuk mandulát, diót, pisztáciát vagy napraforgómagot. Így a szervezetünkbe lassan felszívódó szénhidrátokat juttatunk, amelyek hosszú ideig eltelítenek, és fehérjét, illetve egészséges zsírokat is.

4. EGYHANGÚ ÉTKEZÉS

Aki úgy dönt, hogy az egészsége érdekében elhagy az étrendjéből jó pár ételt, gyakran egyhangú diétát folytat, amire hamar ráun. Fontos hangsúlyozni, hogy az egészséges étkezés egyáltalán nem unalmas és nem csak a csirke-saláta kombóból áll, a vegáknak pedig nem csak a tészta-zöldség páros kerülhet az asztalára. Nem csupán azért érdemes változatosan étkezni, hogy ne utáljuk meg hamar az új életmódunkat, de fontos az is, hogy minél többféle tápanyagot juttassunk a szervezetünkbe. Szóval, ha a krumplipürét mint köretet elhagytuk, ne csak barna rizst együnk ezután. Egyik nap jöhet a lencse, másnap a quinoa. Próbáljunk ki minél több új zöldséget, gyümölcsöt, böngésszünk új receptek után. De ha nem akarunk engedni a kedvencünkből, akár ugyanabból az alapanyagból is készíthetünk mindennap más menüt – csak más hozzávalókkal.

5. TÚL SOK HÚSUTÁNZATOT ESZÜNK

Ebbe a hibába leginkább a vegetáriánusok esnek. Egyre több „húsmentes húst” találni a boltokban, hamis bacont, hamburgerhúst és így tovább. Ezek a termékek azonban nem feltétlenül egészségesek, rengeteg sót és nem termé- szetes összetevőt, tartósító- szert, ízfokozót tartalmaznak.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink