1. AZT GONDOLJUK, BÁRMELYIK JOGHURTOT VÁLASZTJUK, NEM NYÚLUNK MELLÉ
A joghurt szuper étel, tele van fehérjével (nem véletlenül a vegetáriánusok egyik kedvenc csemegéje), probiotikummal és kalciummal. Nem mindegy azonban, milyen terméket veszünk le a polcról. A gyártók – hogy kívánatosabbá tegyék a termékeiket, „telepakolják” cukorral és egyéb ízfokozókkal a joghurtospoharakat. A legjobb, ha a natúr, vagyis az ízesítetlen fajtát választjuk.
2. TÚL SOK PROTEINT VISZÜNK BE A SZERVEZETÜNKBE
Aki úgy dönt, hogy nem eszik húst, könnyen áteshet a ló túloldalára, ha fehérjebevitelről van szó. Ráadásul tartja magát a vélekedés, miszerint a vegáknak több fehérjét kell fogyasztaniuk, mint azoknak, akik rendszeresen esznek állati eredetű fehérjét. Nos, ez nem feltétlenül van így, ráadásul könnyen előfordul, hogy a túl sok növényi eredetű fehérjével felesleges kalóriákat veszünk magunkhoz. Táplálkozási szakértők szerint a vegetáriánusoknak tökéletes fehérjeforrásul szolgálnak a magvak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák. A választási lehetőségük széles skálán mozog: egyenek mandulát (és ebből készült tejterméket), pisztáciát, diót, fekete babot, vörös lencsét, csicseriborsót, edami sajtot, tofut, bulgurt, teljes kiőrlésű kuszkuszt és zabpelyhet.
3. NASI = GYÜMÖLCS
A gyümölcs remek választás, hiszen tele van vitaminnal, rosttal. Ugyanakkor éhessé is tehet, hiszen a benne lévő fruktóz megemeli a vércukorszintünket, aminek következtében nem sokkal később már újra éhesek leszünk. Legjobb, ha a gyümölcs mellé eszünk egy marék diófélét, mondjuk mandulát, diót, pisztáciát vagy napraforgómagot. Így a szervezetünkbe lassan felszívódó szénhidrátokat juttatunk, amelyek hosszú ideig eltelítenek, és fehérjét, illetve egészséges zsírokat is.
4. EGYHANGÚ ÉTKEZÉS
Aki úgy dönt, hogy az egészsége érdekében elhagy az étrendjéből jó pár ételt, gyakran egyhangú diétát folytat, amire hamar ráun. Fontos hangsúlyozni, hogy az egészséges étkezés egyáltalán nem unalmas és nem csak a csirke-saláta kombóból áll, a vegáknak pedig nem csak a tészta-zöldség páros kerülhet az asztalára. Nem csupán azért érdemes változatosan étkezni, hogy ne utáljuk meg hamar az új életmódunkat, de fontos az is, hogy minél többféle tápanyagot juttassunk a szervezetünkbe. Szóval, ha a krumplipürét mint köretet elhagytuk, ne csak barna rizst együnk ezután. Egyik nap jöhet a lencse, másnap a quinoa. Próbáljunk ki minél több új zöldséget, gyümölcsöt, böngésszünk új receptek után. De ha nem akarunk engedni a kedvencünkből, akár ugyanabból az alapanyagból is készíthetünk mindennap más menüt – csak más hozzávalókkal.
5. TÚL SOK HÚSUTÁNZATOT ESZÜNK
Ebbe a hibába leginkább a vegetáriánusok esnek. Egyre több „húsmentes húst” találni a boltokban, hamis bacont, hamburgerhúst és így tovább. Ezek a termékek azonban nem feltétlenül egészségesek, rengeteg sót és nem termé- szetes összetevőt, tartósító- szert, ízfokozót tartalmaznak.