Talán első hallásra kevésnek tűnik ez a bizonyos ötven kalória, de gondolkodjon el róla. Ha mindössze a főétkezések során spórol meg ennyit, naponta az is 150 kalória mínuszt jelent, amely egy hétre számolva több mint ezer, vagyis legalább félkilós fogyás. Mindjárt másképp hangzik, nem? Íme, a trükkök!

–50 kalória minden étkezésből!

1. Könnyebb majonézt!

Felejtse el a light majonézeket, csak összezavarják. Inkább maradjon a teljes értékű és ízű majonéznél, csak turbózza fel egy kis olívaolajjal. Egy teáskanálnyi majonézt keverjen össze ugyanennyi olívaolajjal. Könnyebb, kellemesebb fogyasztani, s fele annyi a zsírtartalma, mint a rendes majonéznek. Ráadásul megspórolt 45 kalóriát!

2. Egyszeletes szendvics

Amikor szendvicset készít, ne használjon két szelet kenyeret, vagyis ne borítson össze két szeletet. Mindössze egy szelet kenyeret kenjen meg mustárral, erre kerüljön minden rávaló. A tetejére tegyen egy nagy salátalevelet vagy ropogós paprikát. Ha jól megpakolja zöldségekkel, akkor a szendvics kellemesen telít, ráadásul megspórolt majdnem 90 kalóriát.

3.  Citromot a salátára!

A salátára öntet helyett használjon citromot. Facsarja egy egész citrom vagy lime levét a salátára és alaposan keverje össze. Bármilyen zöldségnek nagyon pikáns ízt ad, ráadásul legalább 50 kalóriát spórol vele, hiszen bármely salátaöntetnek minimum ennyi a kalóriatartalma.

4. Minitortilla

Amikor tortillából készít tekercset, az üzletben válassza a kisméretűt az óriási lap helyett. Az eggyel kisebb méretet is bőségesen meg lehet pakolni hússal és zöldségekkel, ellenben 45 kalóriával kevesebb energiát tartalmaz, mint az óriáslap.

5. Hígítsa az alkoholt!

Az alkoholok általában elég sok kalóriát tartalmaznak. Hígítsa őket ásványvízzel! A vodka-tonikot ne tonikkal igya, hanem ásványvízzel, melybe belecsepegtetheti egy lime levét. Kerülje a tejszínes és a szirupos koktélokat. Hígítással nem csak jó pár kalóriát, de egy kis macskajajt is megspórolhat!

6. Egészségesebb krumplipürét!

Amikor legközelebb burgonyapürét készít, tej és vaj helyett használjon natúr görög joghurtot. Az állaga így is tökéletes lesz, de könnyebb, emészthetőbb változata ez a pürének. Adjon hozzá friss, apróra vágott petrezselymet vagy bolondítsa meg kevés borssal és majoránnával.

7. Étkezés előtt egy pohár vizet!

Bizony, a városi legenda igaz! Ha étkezések előtt megiszik egy pohár – 1,5-2 deciliter – vizet, akkor akár 75 kalóriával is kevesebbet fog majd fogyasztani a soron következő étkezésből. Márpedig, ha ezt a szabályt csak a főétkezések során tartja be, egy napra vagy akár egy hétre lebontva ez is rengeteg mínusz kalóriát jelent.

8. Válassza az ízletesebbet!

Méghozzá sajtokból. A semlegesebb ízű sajtokból hajlamosabbak vagyunk többet enni, mert nem domináns az aromájuk. A karakteresebb sajtokból viszont kisebb mennyiség is kielégíti az ízek iránti igényünket. Kóstolja meg a brie típusú sajtokat, fogyasszon camambert vagy különféle penészes változatokat. Ezekből már 3-4 dekagrammnyi mennyiség is kielégítő lehet, szemben az átlagosan elfogyasztott 5-8 dekagrammnyi mennyiséggel.

9. Sajt helyett alma!

Méghozzá a szendvicsbe. Egy szelet sajt helyett tegyen a szendvicsbe két szelet almát vagy tömje meg bébispenóttal vagy római salátával. Kipróbálhatja a körtét is. A gyümölcsök és a salátafélék pikánsabbá teszik a szendvicset, amely az intenzívebb íz miatt laktatóbbnak tűnik.

10.  Mustározzon!

Vaj, margarin vagy krémsajt helyett kenje meg szendvicsét magos dijoni mustárral. A mustárban kevesebb a kalória, ráadásul pikáns, intenzív ízt kölcsönöz a szendvicsnek. A mustár és a mustármag bónusz tulajdonsága, hogy zsírégető hatással rendelkezik, serkenti az emésztést.

11.  Mártogasson mértékkel!

A sajtos, paradicsomos, barbecue ízesítésű mártogatós szószok helyett mártsa a sárgarépát, a kígyóuborkát vagy a zellerszárat joghurtos-kapros vagy mustáros mártásba. A joghurtos alapú mártásokban akár 80 kalóriával is kevesebb van, mint a sajtos, tejszínes alapú szószokban.

7 tipp kalória- és porciókontrollra

Meglepő, mennyi kalóriát égethet el a vízi sportokkal – lista

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink