A glutén – más néven sikér – a gabonafélék magjában előforduló két fehérje keveréke. Ezek a fehérjék a különböző gabonafélékben eltérnek egymástól. Szakemberek szerint valahol akkor kezdődött a baj, a mikor a gabonákat elkezdték nemesíteni, hogy még ízletesebbek legyenek, és ezért az egyik fehérjetípus, az alfa-gladin többségbe került a szemekben, és az emberi emésztőrendszer, ezzel nem tudott mit kezdeni, hiszen évezredek alatt nem ennek emésztésére alakult ki. Mindez különböző emésztőrendszeri problémákat okoz: bélben gyulladás alakul ki, és a bélybolyhok sorvadni kezdenek. Mindez oda vezet, hogy a szervezet képtelen feldolgozni az elfogyasztott ételeket, és számos betegség alakul ki.
Hihetetlen, de nem lehetetlen!
Egyes táplálkozási irányzatok szerint mindnyájan érzékenyek vagyunk a gluténre: de a jelenségnek fokozatai vannak, s mindenki a skála egy bizonyos pontján helyezkedik el. Sőt olyanok is akadnak, akik arra jutottak, hogy az érzékenység azért alakult ki, mert az élelmiszeripar számos olyan adalékanyagot használ, ami hasonlít az alfa-gladinra, és ez a szervezetben nagyon nehezen bomlik le. Állításuk szerint, ha egy kiadós méregtelenítés után újra építenénk a bélflórát, lassan hozzá lehetne szoktatni a szervezetet a gabonákhoz.
A gluténmentes étrend bevezetése bizony nem könnyű, szerencsére viszont sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét. Ezek között segít eligazodni Koháriné Szabó Éva, aki új, a Mindmegettén indult videósorozatában gluténmentes ételeket készít, és azt is megmutatja, milyen termékekkel érhető el, hogy ugyanolyan puha legyen a gluténmentes kenyér, vagy épp foszlós a mentes kakaós csiga, mint a búzalisztből készült társaik.
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg langyos tej vagy növényi ital
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dkg méz
- 40 dkg it’s us miklos’ universal mix plus liszt (prebiotikus cikoriainulinnal készült)
- 6 dkg cukor vagy méz
- 6 dkg olvasztott margarin vagy vaj
- 4 dkg hideg margarin vagy vaj
- 1 db tojássárgája (M-es)
A töltelékhez:
- 3 dkg olvasztott margarin vagy vaj
- 3 ek cukor
- 3 ek holland kakaó
A nyújtáshoz:
- rizsliszt
A tetejére:
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉSE:
Mik lehetnek a tüneteid? Álmatlanság, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, gyulladások, fertőzések, elhízás, cukorbetegség, Alzheimer-kór, legyengült immunrendszer, pajzsmirigy betegségek, depresszió, csontritkulás, ízületi gyulladás, éremeszesedés
Ez is érdekelhet: