Sajnos több ember szenved ettől a különleges ételallergiától, a gluténérzékenységtől, de azt mégis kevesen tudják, hogy is helyettesítsék a liszteket a különböző finomságokban, ha megkívánnak egy kis édességet. Ebben próbálunk segíteni most.

A legfinomabb gluténmentes pillekönnyű kakaós csiga

A glutén – más néven sikér – a gabonafélék magjában előforduló két fehérje keveréke. Ezek a fehérjék a különböző gabonafélékben eltérnek egymástól. Szakemberek szerint valahol akkor kezdődött a baj, a mikor a gabonákat elkezdték nemesíteni, hogy még ízletesebbek legyenek, és ezért az egyik fehérjetípus, az alfa-gladin többségbe került a szemekben, és az emberi emésztőrendszer, ezzel nem tudott mit kezdeni, hiszen évezredek alatt nem ennek emésztésére alakult ki. Mindez különböző emésztőrendszeri problémákat okoz: bélben gyulladás alakul ki, és a bélybolyhok sorvadni kezdenek. Mindez oda vezet, hogy a szervezet képtelen feldolgozni az elfogyasztott ételeket, és számos betegség alakul ki.

Hihetetlen, de nem lehetetlen!

Egyes táplálkozási irányzatok szerint mindnyájan érzékenyek vagyunk a gluténre: de a jelenségnek fokozatai vannak, s mindenki a skála egy bizonyos pontján helyezkedik el. Sőt olyanok is akadnak, akik arra jutottak, hogy az érzékenység azért alakult ki, mert az élelmiszeripar számos olyan adalékanyagot használ, ami hasonlít az alfa-gladinra, és ez a szervezetben nagyon nehezen bomlik le. Állításuk szerint, ha egy kiadós méregtelenítés után újra építenénk a bélflórát, lassan hozzá lehetne szoktatni a szervezetet a gabonákhoz.

A gluténmentes étrend bevezetése bizony nem könnyű, szerencsére viszont sok gluténmentes termék könnyíti meg a betegek életét. Ezek között segít eligazodni Koháriné Szabó Éva, aki új, a Mindmegettén indult videósorozatában gluténmentes ételeket készít, és azt is megmutatja, milyen termékekkel érhető el, hogy ugyanolyan puha legyen a gluténmentes kenyér, vagy épp foszlós a mentes kakaós csiga, mint a búzalisztből készült társaik.

Fotó: shutterstock

HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg langyos tej vagy növényi ital
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dkg méz
  • 40 dkg it’s us miklos’ universal mix plus liszt (prebiotikus cikoriainulinnal készült)
  • 6 dkg cukor vagy méz
  • 6 dkg olvasztott margarin vagy vaj
  • 4 dkg hideg margarin vagy vaj
  • 1 db tojássárgája (M-es)

A töltelékhez:

  • 3 dkg olvasztott margarin vagy vaj
  • 3 ek cukor
  • 3 ek holland kakaó

A nyújtáshoz:

  • rizsliszt

A tetejére:

  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉSE:

 

Mik lehetnek a tüneteid? Álmatlanság, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, gyulladások, fertőzések, elhízás, cukorbetegség, Alzheimer-kór, legyengült immunrendszer, pajzsmirigy betegségek, depresszió, csontritkulás, ízületi gyulladás, éremeszesedés

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink