Ráadásul, ha nem tejszínnel készíted, a diétád miatt sem kell aggódnod, hiszen a répaleves mindenhogy isteni. Ez a finom, forró krémleves ínyencséggé változtatja ezt az egyszerű, ám nagyon egészséges zöldséget. Lehet belőle fogyókúrás vacsora, de ha kicsit bőkezűbben bánsz a kalóriákkal, egy extra csavar is kerülhet belőle a konyak formájában. Ám anélkül is különleges az íze, a narancslé és a tárkony extra aromát ad neki – ha valamiért nem akarsz alkoholt tenni a levesbe, egyszerűen hagyd el.
Mitől ennyire egészséges a répa?
De mitől is olyan egészséges a sárgarépa-krémleves fő hozzávalója, a répa? Béta-karotin tartalma révén csodát tesz a bőrrel, számos bőrproblémát segít megelőzni. C- és E-vitamin tartalma a fejbőr egészségét óvja, és serkenti a hajnövekedést. Ezek a vegyületek mind antioxidáns hatásúak, tehát felveszik a harcot a szabad gyökök ártalmas hatásaival szemben, és számos betegség megelőzését segítik. ásványianyag-tartalma kimagasló, kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium is van benne. Rosttartalma segít a fogyásban, és a bélrendszer egészségének megóvásában – ráadásul a modern táplálkozási szokások mellett általában kevés rostot fogyasztunk, így a répás ételek segítenek kicsit feljebb vinni a rostfogyasztásunkat. Lássuk, hogyan készül ez a finom krémleves!
Narancsos-tárkonyos sárgarépa-krémleves
Hozzávalók:
- 1 kg friss sárgarépa megtisztítva és karikákra vágva
- 1,5 l csirke-alaplé
- 2 közepes hagyma apróra vágva
- 2 teáskanál vaj
- 2,5 dl frissen facsart narancslé
- 2 evőkanál konyak (elhagyható)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 kávéskanál szárított tárkony
- A díszítéshez friss tárkony-ágak
- A tálaláshoz levesgyöngy vagy magkeverék
Így készítsd el:
- A vajon 8-10 perc alatt párold puhára a sárgarépát és a hagymát.
- .Add hozzá a csirke-alaplevet. Ha felforrt, vedd alacsonyra a lángot, és lefedés nélkül főzd 10-12 percig, amíg a sárgarépa teljesen megpuhul. Kicsit hagyd hűlni.
- Botmixerrel krémesítsd a levest, majd keverd bele a konyakot, a narancslevet és a tárkonyt.
- Forrald fel újra a levest, majd alacsony lángon főzd gyöngyözve 5 percig, hogy a sárgarépa-krémleves ízei összeérjenek. Ízesítsd sóval borssal.
- Tárkony-ágakkal, vagy levesgyönggyel, magkeverékkel díszítve tálald.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- A sült sárgarépa igazi csemege a fogyókúrázóknak