Lassan tisztázni kell azt a tévhitet is, hogy gyümölcsökből korlátlanul fogyaszthatunk. napi 6 adag az ajánlott mennyiség, kis túlzással ez önmagában fedezi a napi energiaszükséglet nagyját. A szénhidráttartalomról nem is szólva. Aki fogyni akar vagy szénhidrátanyagcsere-gondokkal küzd, annak bizony nagyon kell figyelnie a gyümölcsfélékre is.

Gyümölcsből mennyit?

Mivel a világméretű elhízás megfékezésére egyre inkább a finomított szénhidrátokban erősen csökkentett étrend a megoldás, nem lehet egyetérteni azokkal az ajánlásokkal, hogy napi hat adag gyümölcsöt tartalmazzon az étrendünk. Egy átlagos almában mintegy 10-12 gramm szénhidrát van, ha csak ebből ennénk naponta hatot, az már a napi szénhidrátszükséglet fele. szőlő esetében 60 deka elfogyasztásával ez már napi 100 gramm, és ha cseresznyével számolunk, hasonló értéket kapunk.

Aki lassan és kényelmesen szeretne fogyni, annak nagyjából 150 gramm szénhidrátot tartalmazó diétát kell tartania. A kismamákat terhességi cukorbetegség esetén ennél szigorúbb, akár 130 grammos diétára is beállíthatják. A paleohívők ennél még radikálisabb, 60-80 grammos étrendet tartanak. lehet ezen vitatkozni, de mindenkinek magának kell megtapasztalnia, hogy mikor érzi jobban magát, ha „kiüti” magát a cukros, lisztes ételekkel, vagy ha csökkenti ezeket.

Hogyan válogassunk a gyümölcsökből?

Nem kérdés, hogy a gyümölcsökben sok fontos és hasznos vitamin és tápanyag van. De magas cukortartalmuk miatt meg kell válogatnunk őket, és korlátozni, mérni a menynyiséget. Egyes diéták a kezdeti szakaszban nem is engedik a gyümölcs fogyasztását. ilyen az Atkins-, a Dukan- és a south beach-diéta. A mellékelt táblázatból kiderül, hogy azért elég nagy a választék az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsökből is. Ha ezeket illesztjük a diétánkba, akkor nagyot nem tévedünk, és sokkal jobbat teszünk, mintha édességet nassolnánk.

Mégis, mennyit ehetünk?

Ezt mindig ki kell számolni. Ha 150 gramm szénhidrátot fogyasztunk egy nap, akkor azért több fér bele. Ezt a mennyiséget célszerű elosztani 3 nagyobb és 2 kisebb étkezésre. Délben toleráljuk legjobban a szénhidrátokat, tehát ott mehet a legtöbb, mintegy 50 gramm, a többi étkezés 25-25 gramm lehet ebben az esetben. A gabonafélék, a teljes őrlésű kenyerek nagyjából 70 grammot tartalmaznak 10 dekánként, így azért mindjárt látszik, hogy ha eszünk két teljes őrlésű kiflit reggelire és vacsorára, akkor már jól kell sáfárkodni a maradék 80 grammal.

Ebbe még bele kell számolni a tejtermékeket és a zöldségeket is. Magyarul: egy szigorúbb kezdeti szakaszban elégedjünk meg ebéd után egy adag gyümölccsel. Lehet ez egy szelet dinnye vagy egy barack, egy dobozka málna. Aki többet edz, az persze ehet belőlük többet is, de akkor is célszerű számolni a mennyiséget, nehogy abba a csapdába essünk, hogy amit letornáztunk, azt gyümölcsökkel pótoljuk villámgyorsan.

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink