Minden hétköznap reggel, de az új hét előtt vasárnap este is és főleg minden január elején elhatározzuk: mostantól más lesz minden. Elhagyjuk az egészségtelen ételeket, és kizárólag olyasmit eszünk, amire a szervezetünknek szüksége van. Csokinak, csipsznek helye nincs. Aztán eltelik pár óra, és ölni tudnánk egy darab sütiért vagy egy nagy szelet friss, ropogós fehér kenyérért. Ilyenkor jelez a szervezet, hogy szüksége van bizonyos tápanyagokra. Mi áll a kívánósság hátterében?

Hiánymegoldás

Amikor csokit ennénk

MIÉRT KÍVÁNJUK? Ha egy napot sem bírunk ki valamilyen csoki nélkül, az azt jelezheti, hogy a szervezetünknek magnéziumra van szüksége. Ez az ásványi anyag elengedhetetlenül fontos a szervezet működéséhez. Szükségünk van magnéziumra a stresszesebb időszakokban, vagy ha sokat sportolunk – az izmaink és az idegrendszerünk megfelelő működéséhez. A menstruáció ideje alatt is csökken a nők szervezetében a magnéziumszint, azért is kívánja sok nő sokkal jobban a csokit a PMS napjaiban is, mert a kakaóbab magnéziumban gazdag élelmiszer.

MIT EGYÜNK HELYETTE? Csoki helyett válasszunk inkább különböző dióféléket, magvakat, sötétzöld színű zöldségeket. Legyenek meghatározóak az étrendünkben a zöldségek mellett a gyümölcsök is, különösen a sárga, narancssárga, piros és lila színűek, amelyek telis-tele vannak antioxidánsokkal.

HA MÉGIS CSALNÁNK… Amennyiben semmiképp nem tudunk lemondani a csokoládéról, válasszunk tejcsoki helyett étcsokit, olyat, amelynek legalább 70 százalékos a kakaótartalma. Ez több magnéziumot is tartalmaz és jobban el is telít – markánsabb ízének köszönhetően egy-egy kocka elég belőle.

Amikor pékárut ennénk

MIÉRT KÍVÁNJUK? Ha magas szénhidráttartalmú ételre vágyunk, a szervezet azt jelezheti, hogy alacsony a vércukor- vagy a szerotoninszintünk. A finomított szénhidrátok ezen könnyen és gyorsan tudnak segíteni – a gond csak az, hogy az elfogyasztásuk után, amilyen gyorsan megemelkedett, úgy le is esik a vércukorszintünk. (És újra éhesek leszünk. És kívánósak.) A szénhidrátok segítenek emelni a szervezet szerotoninszintjét: ez az az anyag, amit a köznyelv boldogsághormonnak is hív. Nem meglepő tehát, hogy rosszabb időszakokban szénhidráttartalmú ételekkel, hatalmas szendvicsekkel, kakaós csigákkal „nyugtatjuk” magunkat.

MIT EGYÜNK HELYETTE? Válasszunk triptofánban (ebből az aminosavból állítja elő a szervezet a szerotonint) gazdag élelmiszereket, például banánt, pulykát, dióféléket, tojást vagy quinoát.

HA MÉGIS CSALNÁNK… Persze nem kell teljesen lemondanunk a kenyérfélékről, de jobb, ha okosan választunk: például teljes kiőrlésű termékeket. Ezek B-vitaminban és rostokban gazdagok, több ásványi anyagot tartalmaznak, mint a fehér kenyér. És hosszabb időre telítenek el.

Amikor hamburgert ennénk

MIÉRT KÍVÁNJUK? Valószínűleg vashiányosak vagyunk, ha ölni tudnánk egy hatalmas hamburgerért. Ha vashiányos a szervezet, folyamatosan fáradtnak, gyengének érezhetjük magunkat. Természetes, hogy hamburgerre vágyunk, hiszen a marhahús – a többi vörös húshoz hasonlóan – vasban gazdag.

MIT EGYÜNK HELYETTE?
A marha remek választás, együnk steaket, de azt is mértékkel: hetente maximum két alkalommal együnk vörös húst. Fogyasszunk más, vasban gazdag élelmiszereket, például lencsét, babféléket, spenótot, tökmagot, szezámmagot, májat. Vashiány gyanúja esetén mindenképpen javallott az orvos felkeresése is.

HA MÉGIS CSALNÁNK…
Válasszunk diétás burgert: buci helyett együk zöldségekkel a marhahúst.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink