Nem véletlenül annyira kedvelt zöldség a cukkini. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, olcsó, kalóriaszegény és egészséges. Ráadásul semleges ízének köszönhetően a végtelenségig variálható.

Íme az ősz legolcsóbb, diétás vacsorája cukkiniből

Miért is tökéletes egy diétához?

A cukkini 95%-a víz, ezért erősen hidratáló hatású élelmiszer. Ebből kifolyólag a kalóriatartalma igen alacsony: 100 g mindössze15 kcal-t tartalmaz. Ráadásul nem csupán a napi folyadékszükséglet egy része, hanem a vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne: kálium, foszfor, cink, magnézium, kalcium, A-, B1-, B2-, B6 -vitamin vagy folsav. Béta-karotin- és C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig védi az érfalakat, enyhíti az asztmás panaszokat, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus problémákat. Sőt, kiváló antioxidáns-forrás is!

A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!

Francia hagymás cukkini

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini, lespirálozva vagy reszelve
  • 1 nagyobb hagyma vékony szeletekre vágva
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 ek. vaj
  • 1,5 dl marhahúsleves
  • 2 tk Worcestershire szósz
  • 10 dkg könnyen olvadó, félkemény sajt (Fontina, Brie stb.)
  • só és bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra

2. Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben, dinszteld meg rajta a hagymát.

3. Add hozzá a sót, borsot, kakukkfüvet, Worcestershire szószt, keverd el és főzd őket együtt pár percig.

4. Öntsd fel a húslevessel és gyakori kevergetés mellett főzd kb. 20 percig. Sűrű és aranybarna lesz, figyelj, hogy le ne égjen.

5. A cukkinit forgasd össze a hagymás mártással, majd öntsd az egészet egy kivajazott tálba. Tetejét szórd meg bőven reszelt sajttal.

6. Tedd a tálat a sütőbe kb. 25 percre, amíg a sajt szépen megpirul a tetején.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.