A kínai orvoslás az egészséges ember fogalmán a kiegyensúlyozott és harmonikus belső világgal rendelkező embert érti. Betegség akkor keletkezik, ha ez az érzékeny egyensúly felborul, az egészséget fenntartó folyamatok működése zavart szenved.
A belső egyensúly elérése, fenntartása függ a Qi folyamatos keringésétől, mely a meridiánokon, energiapályákon megszakítás nélkül áramlik. A Qi felelős a szellemi, az intellektuális, a lelki, a testi folyamatok zavartalan működéséért. A meridiánokon két ellentétes pólusú energia, a jin és a jang kering. E két minőség kiegyenlíti egymást, így ér el egyensúlyt. Ha bármelyik túlsúlyba kerül vagy legyengül, akkor a belső egyensúly felborul. A kettősség, az ellentétek keletkezése és elsimulása tehát hozzátartozik az élet lényegéhez.
Az időszámításunk előtti 8-9. században a Változások könyvében írnak először a jin és a jang fogalmáról. A jin-jang elmélet szerint a világ egységes egész, és ez az egész a két egymásnak ellentmondó elv dinamikus egységének az eredménye.
Egyik sem pozitív vagy negatív, mivel egyik áramlik a másik felé és fordítva, a körülményektől függően. Ellentétes, de egymást kölcsönösen kiegészítő energiák. Nem létezhetnek egymás nélkül, szükségesek egymás számára. Ahhoz, hogy a dolgok normálisan haladjanak, kiegyensúlyozott arányban kell jelen lenniük. Lao-ce – a nagy kínai gondolkodó, filozófus, a taoizmus atyja – tanításainak nagy erőssége dialektikus szemléletében van. Már korán felismerte, hogy a világon minden szakadatlanul mozog, változik. Meglátta azt is, hogy a mozgás alapja az ellentmondás, a különbözőség.
Az ember törekedjék az ellentétek elsimítására, lelki nyugalomra, mert így élhet harmóniában a földi és égi változásokkal. A világegyetem minden jelensége tartalmazza a jin és a jang két ellentétes arculatát. Jin minőséget jelentenek: puhaság, sötétség, éjszaka, árnyék, hideg, nedvesség, kitárulkozás, nő, Hold, befogadás, passzív, magányos, szomorú, öreg, belső, ami növekszik, alacsony, nőies, gyenge, a domb árnyékos oldala, fölfelé áramló dolgok.
Jang minőségek: keménység, világosság, nappal, hőség, szárazság, összehúzódás, férfi, Nap, adás, aktív, meleg, vidám, fiatal, nappal, nyár, tevékenység, munka, külső, magas, erős, a domb napos oldala, lefelé áramló dolgok.
A jin és jang kölcsönhatása
- Jin az anyag, a működőképesség, minden dolog anyagi alapja, és mint ilyen, a jang fenntartója.
- Ha a jang csökken á a jin növekszik.
- Ha a jin csökken á a jang növekszik.
Például: a táplálék átalakítása bizonyos mennyiségű jang energiát igényel, mely folyamat során a jin nő és a jang csökken.
A jang-jin tehát relatív fogalmak. Minden jelenségnek van egy jin és egy jang összetevője. Összetartoznak, egyik nem jöhet létre a másik nélkül, mint ahogy nincs nappal éjszaka nélkül, nincs kilégzés belégzés nélkül. Önmagukban értelmetlenek.
Minden dolog, folyamat egymáshoz viszonyítva jin vagy jang. A Hold jin a Naphoz képest, mert a Nap fényesebb, de jang a gyertyához képest, mert fényesebb, mint az.
A mellkas jin a magasabban lévő fejhez képest, de jang a lejjebb lévő hasüreghez képest.
Az energiák folyamatosan keringenek, egymásba átalakulnak, így tartva fenn az egyensúlyt. Ha az egyensúly felborul, jelentkeznek az első tünetek: a hideg kéz, láb, sápadtság a jin túlsúlyára utal, a meleggel kapcsolatos láz a jang túlsúlyát jelzi.
Jin és jang az étrendben
A táplálkozás során is figyelemmel kell lennünk a jin és jang folyamatokra. A HKO szerint a táplálkozás nem más, mint energiabevitel. Régi időkben a kínai étterem tulajdonosa leült a betévedt vendéghez beszélgetni, és a vendég állapota – hangulata, egészsége, érzelmi állapota – alapján ajánlott neki ételt. A konyhatechnológiai eljárásokkal befolyásolhatjuk ételeink energetikai minőségét.
Hideg évszakban inkább jangosítani kell az ételt, hogy az meleget adjon nekünk
Jangosítási technikák, tápanyagok:
- hosszú főzési idő,
- sütés, grillezés tűzön,
- hevítő ételek, fűszerek alkalmazása (bors, csípős paprika),
- alkohol,
- húsok,
- meleg italok.
Melegben jinesíteni kell az ételt, hogy az lehűtse szervezetünket
Jinesítési technikák, tápanyagok:
- kevés zsír vagy a zsír mellőzése,
- hideg vagy rövid ideig főzött ételek,
- hűsítő ételek, fűszerek használata (menta, tárkony),
- nyers koszt, zöldségek, csírák, gyümölcsök,
- tengeri növények,
- hideg italok.
A HKO szerinti táplálkozás:
- a meleg és hideg ételek fogyasztásának aránya 2/3–1/3.
- Gabonafélék, növény, levél, gyümölcs, hús és tejtermékek fogyasztása.
- Tejtermék és hús fogyasztásának aránya kevesebb, mint 1/3 legyen.
- A húst mindig zöldséggel vagy gabonával együk.
- Enni csak székletürítés után szabad.
- Reggel csak igyunk, délelőtt könnyű ételt együnk, este többet.
- Az évszakokat is vegyük figyelembe: télen jang, nyáron jin ételeket fogyasszunk.
- Csak olyan zöldséget, gyümölcsöt együnk, ami nálunk megterem.
- A tálalás is fontos: legyen szép, színes, illatos.
- Tartsunk évente 2×6 hetes méregtelenítő kúrát.