Több mint 4000 éves gyógyító eljárás a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO), melynek fő célja az egészség megőrzése, illetve helyreállítása a test energia-rendszerének stimulálásán keresztül. A belső egyensúlyért a Qi (életenergia) és ezen belül két ellentétes, de egymást kiegészítő energia, a jin és a jang harmóniája a felelős.

Jin és jang a táplálkozásban

A kínai orvoslás az egészséges ember fogalmán a kiegyensúlyozott és harmonikus belső világgal rendelkező embert érti. Betegség akkor keletkezik, ha ez az érzékeny egyensúly felborul, az egészséget fenntartó folyamatok működése zavart szenved.

A belső egyensúly elérése, fenntartása függ a Qi folyamatos keringésétől, mely a meridiánokon, energiapályákon megszakítás nélkül áramlik. A Qi felelős a szellemi, az intellektuális, a lelki, a testi folyamatok zavartalan működéséért. A meridiánokon két ellentétes pólusú energia, a jin és a jang kering. E két minőség kiegyenlíti egymást, így ér el egyensúlyt. Ha bármelyik túlsúlyba kerül vagy legyengül, akkor a belső egyensúly felborul. A kettősség, az ellentétek keletkezése és elsimulása tehát hozzátartozik az élet lényegéhez.

Az időszámításunk előtti 8-9. században a Változások könyvében írnak először a jin és a jang fogalmáról. A jin-jang elmélet szerint a világ egységes egész, és ez az egész a két egymásnak ellentmondó elv dinamikus egységének az eredménye.

Egyik sem pozitív vagy negatív, mivel egyik áramlik a másik felé és fordítva, a körülményektől függően. Ellentétes, de egymást kölcsönösen kiegészítő energiák. Nem létezhetnek egymás nélkül, szükségesek egymás számára. Ahhoz, hogy a dolgok normálisan haladjanak, kiegyensúlyozott arányban kell jelen lenniük. Lao-ce – a nagy kínai gondolkodó, filozófus, a taoizmus atyja – tanításainak nagy erőssége dialektikus szemléletében van. Már korán felismerte, hogy a világon minden szakadatlanul mozog, változik. Meglátta azt is, hogy a mozgás alapja az ellentmondás, a különbözőség.

Az ember törekedjék az ellentétek elsimítására, lelki nyugalomra, mert így élhet harmóniában a földi és égi változásokkal. A világegyetem minden jelensége tartalmazza a jin és a jang két ellentétes arculatát. Jin minőséget jelentenek: puhaság, sötétség, éjszaka, árnyék, hideg, nedvesség, kitárulkozás, nő, Hold, befogadás, passzív, magányos, szomorú, öreg, belső, ami növekszik, alacsony, nőies, gyenge, a domb árnyékos oldala, fölfelé áramló dolgok.

Jang minőségek: keménység, világosság, nappal, hőség, szárazság, összehúzódás, férfi, Nap, adás, aktív, meleg, vidám, fiatal, nappal, nyár, tevékenység, munka, külső, magas, erős, a domb napos oldala, lefelé áramló dolgok.

 

A jin és jang kölcsönhatása

  • Jin az anyag, a működőképesség, minden dolog anyagi alapja, és mint ilyen, a jang fenntartója.
  • Ha a jang csökken á a jin növekszik.
  • Ha a jin csökken á a jang növekszik.

Például: a táplálék átalakítása bizonyos mennyiségű jang energiát igényel, mely folyamat során a jin nő és a jang csökken.

A jang-jin tehát relatív fogalmak. Minden jelenségnek van egy jin és egy jang összetevője. Összetartoznak, egyik nem jöhet létre a másik nélkül, mint ahogy nincs nappal éjszaka nélkül, nincs kilégzés belégzés nélkül. Önmagukban értelmetlenek.

Minden dolog, folyamat egymáshoz viszonyítva jin vagy jang. A Hold jin a Naphoz képest, mert a Nap fényesebb, de jang a gyertyához képest, mert fényesebb, mint az.

A mellkas jin a magasabban lévő fejhez képest, de jang a lejjebb lévő hasüreghez képest.

Az energiák folyamatosan keringenek, egymásba átalakulnak, így tartva fenn az egyensúlyt. Ha az egyensúly felborul, jelentkeznek az első tünetek: a hideg kéz, láb, sápadtság a jin túlsúlyára utal, a meleggel kapcsolatos láz a jang túlsúlyát jelzi.

 

Jin és jang az étrendben

A táplálkozás során is figyelemmel kell lennünk a jin és jang folyamatokra. A HKO szerint a táplálkozás nem más, mint energiabevitel. Régi időkben a kínai étterem tulajdonosa leült a betévedt vendéghez beszélgetni, és a vendég állapota – hangulata, egészsége, érzelmi állapota – alapján ajánlott neki ételt. A konyhatechnológiai eljárásokkal befolyásolhatjuk ételeink energetikai minőségét.

 

Hideg évszakban inkább jangosítani kell az ételt, hogy az meleget adjon nekünk

Jangosítási technikák, tápanyagok:

  • hosszú főzési idő,
  • sütés, grillezés tűzön,
  • hevítő ételek, fűszerek alkalmazása (bors, csípős paprika),
  • alkohol,
  • húsok,
  • meleg italok.

 

Melegben jinesíteni kell az ételt, hogy az lehűtse szervezetünket

Jinesítési technikák, tápanyagok:

  • kevés zsír vagy a zsír mellőzése,
  • hideg vagy rövid ideig főzött ételek,
  • hűsítő ételek, fűszerek használata (menta, tárkony),
  • nyers koszt, zöldségek, csírák, gyümölcsök,
  • tengeri növények,
  • hideg italok.

 

A HKO szerinti táplálkozás:

  • a meleg és hideg ételek fogyasztásának aránya 2/3–1/3.
  • Gabonafélék, növény, levél, gyümölcs, hús és tejtermékek fogyasztása.
  • Tejtermék és hús fogyasztásának aránya kevesebb, mint 1/3 legyen.
  • A húst mindig zöldséggel vagy gabonával együk.
  • Enni csak székletürítés után szabad.
  • Reggel csak igyunk, délelőtt könnyű ételt együnk, este többet.
  • Az évszakokat is vegyük figyelembe: télen jang, nyáron jin ételeket fogyasszunk.
  • Csak olyan zöldséget, gyümölcsöt együnk, ami nálunk megterem.
  • A tálalás is fontos: legyen szép, színes, illatos.
  • Tartsunk évente 2×6 hetes méregtelenítő kúrát.

 

 

 

3 napos villámdiéta – étrenddel

10 nap, 10 különböző reggeli recept – 1. rész

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink