Több mint 4000 éves gyógyító eljárás a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO), melynek fő célja az egészség megőrzése, illetve helyreállítása a test energia-rendszerének stimulálásán keresztül. A belső egyensúlyért a Qi (életenergia) és ezen belül két ellentétes, de egymást kiegészítő energia, a jin és a jang harmóniája a felelős.

Jin és jang a táplálkozásban

A kínai orvoslás az egészséges ember fogalmán a kiegyensúlyozott és harmonikus belső világgal rendelkező embert érti. Betegség akkor keletkezik, ha ez az érzékeny egyensúly felborul, az egészséget fenntartó folyamatok működése zavart szenved.

A belső egyensúly elérése, fenntartása függ a Qi folyamatos keringésétől, mely a meridiánokon, energiapályákon megszakítás nélkül áramlik. A Qi felelős a szellemi, az intellektuális, a lelki, a testi folyamatok zavartalan működéséért. A meridiánokon két ellentétes pólusú energia, a jin és a jang kering. E két minőség kiegyenlíti egymást, így ér el egyensúlyt. Ha bármelyik túlsúlyba kerül vagy legyengül, akkor a belső egyensúly felborul. A kettősség, az ellentétek keletkezése és elsimulása tehát hozzátartozik az élet lényegéhez.

Az időszámításunk előtti 8-9. században a Változások könyvében írnak először a jin és a jang fogalmáról. A jin-jang elmélet szerint a világ egységes egész, és ez az egész a két egymásnak ellentmondó elv dinamikus egységének az eredménye.

Egyik sem pozitív vagy negatív, mivel egyik áramlik a másik felé és fordítva, a körülményektől függően. Ellentétes, de egymást kölcsönösen kiegészítő energiák. Nem létezhetnek egymás nélkül, szükségesek egymás számára. Ahhoz, hogy a dolgok normálisan haladjanak, kiegyensúlyozott arányban kell jelen lenniük. Lao-ce – a nagy kínai gondolkodó, filozófus, a taoizmus atyja – tanításainak nagy erőssége dialektikus szemléletében van. Már korán felismerte, hogy a világon minden szakadatlanul mozog, változik. Meglátta azt is, hogy a mozgás alapja az ellentmondás, a különbözőség.

Az ember törekedjék az ellentétek elsimítására, lelki nyugalomra, mert így élhet harmóniában a földi és égi változásokkal. A világegyetem minden jelensége tartalmazza a jin és a jang két ellentétes arculatát. Jin minőséget jelentenek: puhaság, sötétség, éjszaka, árnyék, hideg, nedvesség, kitárulkozás, nő, Hold, befogadás, passzív, magányos, szomorú, öreg, belső, ami növekszik, alacsony, nőies, gyenge, a domb árnyékos oldala, fölfelé áramló dolgok.

Jang minőségek: keménység, világosság, nappal, hőség, szárazság, összehúzódás, férfi, Nap, adás, aktív, meleg, vidám, fiatal, nappal, nyár, tevékenység, munka, külső, magas, erős, a domb napos oldala, lefelé áramló dolgok.

 

A jin és jang kölcsönhatása

  • Jin az anyag, a működőképesség, minden dolog anyagi alapja, és mint ilyen, a jang fenntartója.
  • Ha a jang csökken á a jin növekszik.
  • Ha a jin csökken á a jang növekszik.

Például: a táplálék átalakítása bizonyos mennyiségű jang energiát igényel, mely folyamat során a jin nő és a jang csökken.

A jang-jin tehát relatív fogalmak. Minden jelenségnek van egy jin és egy jang összetevője. Összetartoznak, egyik nem jöhet létre a másik nélkül, mint ahogy nincs nappal éjszaka nélkül, nincs kilégzés belégzés nélkül. Önmagukban értelmetlenek.

Minden dolog, folyamat egymáshoz viszonyítva jin vagy jang. A Hold jin a Naphoz képest, mert a Nap fényesebb, de jang a gyertyához képest, mert fényesebb, mint az.

A mellkas jin a magasabban lévő fejhez képest, de jang a lejjebb lévő hasüreghez képest.

Az energiák folyamatosan keringenek, egymásba átalakulnak, így tartva fenn az egyensúlyt. Ha az egyensúly felborul, jelentkeznek az első tünetek: a hideg kéz, láb, sápadtság a jin túlsúlyára utal, a meleggel kapcsolatos láz a jang túlsúlyát jelzi.

 

Jin és jang az étrendben

A táplálkozás során is figyelemmel kell lennünk a jin és jang folyamatokra. A HKO szerint a táplálkozás nem más, mint energiabevitel. Régi időkben a kínai étterem tulajdonosa leült a betévedt vendéghez beszélgetni, és a vendég állapota – hangulata, egészsége, érzelmi állapota – alapján ajánlott neki ételt. A konyhatechnológiai eljárásokkal befolyásolhatjuk ételeink energetikai minőségét.

 

Hideg évszakban inkább jangosítani kell az ételt, hogy az meleget adjon nekünk

Jangosítási technikák, tápanyagok:

  • hosszú főzési idő,
  • sütés, grillezés tűzön,
  • hevítő ételek, fűszerek alkalmazása (bors, csípős paprika),
  • alkohol,
  • húsok,
  • meleg italok.

 

Melegben jinesíteni kell az ételt, hogy az lehűtse szervezetünket

Jinesítési technikák, tápanyagok:

  • kevés zsír vagy a zsír mellőzése,
  • hideg vagy rövid ideig főzött ételek,
  • hűsítő ételek, fűszerek használata (menta, tárkony),
  • nyers koszt, zöldségek, csírák, gyümölcsök,
  • tengeri növények,
  • hideg italok.

 

A HKO szerinti táplálkozás:

  • a meleg és hideg ételek fogyasztásának aránya 2/3–1/3.
  • Gabonafélék, növény, levél, gyümölcs, hús és tejtermékek fogyasztása.
  • Tejtermék és hús fogyasztásának aránya kevesebb, mint 1/3 legyen.
  • A húst mindig zöldséggel vagy gabonával együk.
  • Enni csak székletürítés után szabad.
  • Reggel csak igyunk, délelőtt könnyű ételt együnk, este többet.
  • Az évszakokat is vegyük figyelembe: télen jang, nyáron jin ételeket fogyasszunk.
  • Csak olyan zöldséget, gyümölcsöt együnk, ami nálunk megterem.
  • A tálalás is fontos: legyen szép, színes, illatos.
  • Tartsunk évente 2×6 hetes méregtelenítő kúrát.

 

 

 

3 napos villámdiéta – étrenddel

10 nap, 10 különböző reggeli recept – 1. rész

 

Hozzászólások

Összeszedtünk mident, amit a steviaról tudnod kell
Ha diétázni kezdesz, az első lépés, amit meg kell tenned a karcsúság érdekében, hogy lemondasz a cukorról, és az édes ízről. Vagy mégsem? Steviaval például remekül csökkentheted a torkosságodat!
Sütés nélkül készül ez a cukormentes, málnás zabfalat
Ez a mennyei zabfalat cukor-, fehérliszt, és tejmentes, ráadásul 5 perc alatt összedobhatod.
Mire kell figyelni, ha télen a szabadban edzel?
A szabadban, tiszta levegőn végzett edzések amellett, hogy erősítik az izmokat, javítják a vérkeringést és erősítik az immunrendszert, csökkentik a feszültséget és a depressziót is.
Tudod pontosan, mit érdemes enni mozgás előtt és után?
Azt szinte mindenki tudja, hogy a testépítők, bokszolók, egyéb profi sportolók mindig alaposan megtervezik, mit esznek a nap folyamán, mit fogyasztanak edzések előtt vagy után. De mi a helyzet a hétköznapi emberekkel?
Milyen teát igyál, ha szeretnéd felgyorsítani a fogyást?
Ügyesen variálva a fajtákat észre sem veszed, hogy valójában diétázol!
Szeretnél végleg leszokni a cukorról? Itt a tuti módszer
Az édesség iránti vágy kiváltó oka a cukor! Mint a nikotin, koffein és az alkohol, a cukor is könnyen okozhat függőséget, ezért nagyon fontos odafigyelned arra, hogy naponta mennyit viszel be a szervezetedbe.
Megújult a rántott karfiol, liszt nélkül készül a panír
A karfiol az egyik legfinomabb télen is kapható zöldség. Sütéssel hozhatjuk ki leginkább a zamatát. Parmezánba burkolva pedig egyszerűen verhetetlen.
Forró téma: ezért veszélyes a munkahelyi szex
Bár a régi intelem szerint „házinyúlra nem lövünk” azaz jobban tesszük, ha nem bonyolódunk szerelmi viszonyba a munkahelyen, meglehetősen sokan élnek a lehetőséggel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.