Több mint 4000 éves gyógyító eljárás a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO), melynek fő célja az egészség megőrzése, illetve helyreállítása a test energia-rendszerének stimulálásán keresztül. A belső egyensúlyért a Qi (életenergia) és ezen belül két ellentétes, de egymást kiegészítő energia, a jin és a jang harmóniája a felelős.

Jin és jang a táplálkozásban

A kínai orvoslás az egészséges ember fogalmán a kiegyensúlyozott és harmonikus belső világgal rendelkező embert érti. Betegség akkor keletkezik, ha ez az érzékeny egyensúly felborul, az egészséget fenntartó folyamatok működése zavart szenved.

A belső egyensúly elérése, fenntartása függ a Qi folyamatos keringésétől, mely a meridiánokon, energiapályákon megszakítás nélkül áramlik. A Qi felelős a szellemi, az intellektuális, a lelki, a testi folyamatok zavartalan működéséért. A meridiánokon két ellentétes pólusú energia, a jin és a jang kering. E két minőség kiegyenlíti egymást, így ér el egyensúlyt. Ha bármelyik túlsúlyba kerül vagy legyengül, akkor a belső egyensúly felborul. A kettősség, az ellentétek keletkezése és elsimulása tehát hozzátartozik az élet lényegéhez.

Az időszámításunk előtti 8-9. században a Változások könyvében írnak először a jin és a jang fogalmáról. A jin-jang elmélet szerint a világ egységes egész, és ez az egész a két egymásnak ellentmondó elv dinamikus egységének az eredménye.

Egyik sem pozitív vagy negatív, mivel egyik áramlik a másik felé és fordítva, a körülményektől függően. Ellentétes, de egymást kölcsönösen kiegészítő energiák. Nem létezhetnek egymás nélkül, szükségesek egymás számára. Ahhoz, hogy a dolgok normálisan haladjanak, kiegyensúlyozott arányban kell jelen lenniük. Lao-ce – a nagy kínai gondolkodó, filozófus, a taoizmus atyja – tanításainak nagy erőssége dialektikus szemléletében van. Már korán felismerte, hogy a világon minden szakadatlanul mozog, változik. Meglátta azt is, hogy a mozgás alapja az ellentmondás, a különbözőség.

Az ember törekedjék az ellentétek elsimítására, lelki nyugalomra, mert így élhet harmóniában a földi és égi változásokkal. A világegyetem minden jelensége tartalmazza a jin és a jang két ellentétes arculatát. Jin minőséget jelentenek: puhaság, sötétség, éjszaka, árnyék, hideg, nedvesség, kitárulkozás, nő, Hold, befogadás, passzív, magányos, szomorú, öreg, belső, ami növekszik, alacsony, nőies, gyenge, a domb árnyékos oldala, fölfelé áramló dolgok.

Jang minőségek: keménység, világosság, nappal, hőség, szárazság, összehúzódás, férfi, Nap, adás, aktív, meleg, vidám, fiatal, nappal, nyár, tevékenység, munka, külső, magas, erős, a domb napos oldala, lefelé áramló dolgok.

 

A jin és jang kölcsönhatása

  • Jin az anyag, a működőképesség, minden dolog anyagi alapja, és mint ilyen, a jang fenntartója.
  • Ha a jang csökken á a jin növekszik.
  • Ha a jin csökken á a jang növekszik.

Például: a táplálék átalakítása bizonyos mennyiségű jang energiát igényel, mely folyamat során a jin nő és a jang csökken.

A jang-jin tehát relatív fogalmak. Minden jelenségnek van egy jin és egy jang összetevője. Összetartoznak, egyik nem jöhet létre a másik nélkül, mint ahogy nincs nappal éjszaka nélkül, nincs kilégzés belégzés nélkül. Önmagukban értelmetlenek.

Minden dolog, folyamat egymáshoz viszonyítva jin vagy jang. A Hold jin a Naphoz képest, mert a Nap fényesebb, de jang a gyertyához képest, mert fényesebb, mint az.

A mellkas jin a magasabban lévő fejhez képest, de jang a lejjebb lévő hasüreghez képest.

Az energiák folyamatosan keringenek, egymásba átalakulnak, így tartva fenn az egyensúlyt. Ha az egyensúly felborul, jelentkeznek az első tünetek: a hideg kéz, láb, sápadtság a jin túlsúlyára utal, a meleggel kapcsolatos láz a jang túlsúlyát jelzi.

 

Jin és jang az étrendben

A táplálkozás során is figyelemmel kell lennünk a jin és jang folyamatokra. A HKO szerint a táplálkozás nem más, mint energiabevitel. Régi időkben a kínai étterem tulajdonosa leült a betévedt vendéghez beszélgetni, és a vendég állapota – hangulata, egészsége, érzelmi állapota – alapján ajánlott neki ételt. A konyhatechnológiai eljárásokkal befolyásolhatjuk ételeink energetikai minőségét.

 

Hideg évszakban inkább jangosítani kell az ételt, hogy az meleget adjon nekünk

Jangosítási technikák, tápanyagok:

  • hosszú főzési idő,
  • sütés, grillezés tűzön,
  • hevítő ételek, fűszerek alkalmazása (bors, csípős paprika),
  • alkohol,
  • húsok,
  • meleg italok.

 

Melegben jinesíteni kell az ételt, hogy az lehűtse szervezetünket

Jinesítési technikák, tápanyagok:

  • kevés zsír vagy a zsír mellőzése,
  • hideg vagy rövid ideig főzött ételek,
  • hűsítő ételek, fűszerek használata (menta, tárkony),
  • nyers koszt, zöldségek, csírák, gyümölcsök,
  • tengeri növények,
  • hideg italok.

 

A HKO szerinti táplálkozás:

  • a meleg és hideg ételek fogyasztásának aránya 2/3–1/3.
  • Gabonafélék, növény, levél, gyümölcs, hús és tejtermékek fogyasztása.
  • Tejtermék és hús fogyasztásának aránya kevesebb, mint 1/3 legyen.
  • A húst mindig zöldséggel vagy gabonával együk.
  • Enni csak székletürítés után szabad.
  • Reggel csak igyunk, délelőtt könnyű ételt együnk, este többet.
  • Az évszakokat is vegyük figyelembe: télen jang, nyáron jin ételeket fogyasszunk.
  • Csak olyan zöldséget, gyümölcsöt együnk, ami nálunk megterem.
  • A tálalás is fontos: legyen szép, színes, illatos.
  • Tartsunk évente 2×6 hetes méregtelenítő kúrát.

 

 

 

3 napos villámdiéta – étrenddel

10 nap, 10 különböző reggeli recept – 1. rész

 

Hozzászólások

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.