A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit eredetileg tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet – fagylalt helyett, de bármikor remek záróakkordja egy-egy jól sikerült vendégségnek. Az alakkímélő verziónkból nem csak a tej és a tejszín marad ki, de a kristálycukor is. Helyette energiamentes édesítőszert, sztíviát használunk, de eritrittel is ki lehet próbálni a joghurtos panna cotta receptjét.
Joghurtos panna cotta
Hozzávalók (2-4 személyre):
1 csésze gyümölcslé (lehetőleg frissen préselt!)
2 csésze natúr görög joghurt
sztívia
2 ½ tk porzselatin
friss gyümölcsök a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Egy kisebb edényben, lassú tűzön keverjük el a gyümölcslét a zselatinnal. Hagyjuk pár percig összefőni, keverjük, amíg a zselatin feloldódik, de ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel!
2. A joghurtot édesítsük ízlés szerint sztíviával (mivel a gyümölcslé már alapból édes ízű, így tényleg csak óvatosan édesítsünk!), majd keverjük össze a zselatinos gyümölcslével. Öntsük formákba (akár muffinformában is tökéletesen megdermed), majd tegyük hűtőbe legalább négy órára dermedni.
Elkészítési idő: 10 perc + hűtés
DF-tipp:
Ízesíthetjük valamilyen gyümölcsöntettel (aki nem fogyókúrázik, az csokoládésziruppal, csokoládéreszelékkel), cseppnyi kávéval, vaníliarúd kikapart magjával vagy vaníliakivonattal, tehetünk bele citrushéjat, kókuszreszeléket, durvára tört vagy darált diót, mogyorót vagy mandulát.