Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Összefoglaljuk a módszer lényegét, és azt is eláruljuk, hogy kik számára nem javasolt a keto.

Ketogén diéta – Kinek szabad, kinek tilos?

Nem csoda, hogy a ketogén diéta ennyire kedvelt lett, hiszen olyan élelmiszerek is helyet kaphatnak benne, mint például a krémsajt vagy a bacon – egyrészt. Másrészt viszont sokan bele sem vágnának ebbe a módszerbe, hiszen jelentősen vissza kell venni a szénhidrátbevitelt, olyannyira, hogy még egyes zöldségek, gyümölcsök is tiltólistára kerülnek. Habár a leggyakrabban a fogyókúrával kapcsolatban merül fel a keto témája, eredetileg a megalkotói elsősorban nem a fogyni vágyók kezébe szerettek volna új eszközt adni: az epilepszia étrend általi kordában tartása volt a cél!

 

A ketogén diéta alapjai

Ez az étrend a zsírbevitelt jelentősen megemeli, a szénhidrát mennyiségét viszont drasztikusan csökkenti. Az arányok nagyjából: 70-75% zsír; 20-25% fehérje; 5% szénhidrát teszi ki a napi mennyiséget. Vagyis jöhet az avokádó, a sajtok, de még a bacon is, viszont tiltólistás a teljes kiőrlésű kenyér és tészta, a péksütik, illetve a magas szénhidráttartalmú zöldségek, sok gyümölcs, no meg a feldolgozott élelmiszerek. Követői esküsznek rá, hogy a kezdeti fáradékonyságot és enerváltságot néhány héten belül kicsattanó energia követi, a fogyás beindul, a sportban hatékonyabbá válnak. A ketogén diéta elve, hogy miután a szervezet tartósan nem kapja meg a kellő mennyiségű szénhidrátot, akkor a zsírt használja energiaforrásként.

De mivel egy betegség kezelésére, tüneteinek enyhítésére találták ki a ketót, nagyon fontos, hogy aki bele akar vágni ebbe a diétába, csak helyesen összeállított étrendet kövessen! Mindenképpen kérd ki az orvosod véleményét, és egyeztess dietetikussal is. Egy rosszul összeállított étrend ugyanis rengeteg kárt okozhat; a ketogén diéta esetében pedig, ahol egy teljes tápanyagcsoport és számos vitaminban, ásványi anyagban, rostban gazdag élelmiszer tiltólistás, még körültekintőbben kell eljárni. Hiszen, bár évek óta népszerű a ketogén diéta, kevés a hosszú távú hatásaira vonatkozó kutatás, valamint eredmény.

Ez is érdekelhet: Hogyan kerülhető el a jojóeffektus a ketogén diéta után?

 

ketogén diéta

Fotó: Shutterstock

 

Kinél működhet?

Aki eddig sem volt egy nagy kenyér-, tészta- vagy péksüteményrajongó, viszont a kedvencei közé tartozik például az avokádó, az olajos tengeri halak, az olajos magvak, a vaj és más zsírosabb élelmiszerek. Aki nem végez komoly fizikai munkát, aki nagyrészt alacsony/mérsékelt intenzitáson sportol,

 

Hogyan készül a szénhidrátcsökkentett sajttorta?

 

Kinek nem ajánlott?

Nem javasolt a ketogén diéta a cukorbetegeknek, valamint azoknak, akik tápanyaghiánnyal küzdenek, hiszen a sok zöldség és gyümölcs kiiktatásával fontos vitaminoktól, ásványi anyagoktól, rosttól fosztjuk meg a szervezetet. Várandós anyáknak és szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek kifejezetten nem ajánlott ez a diéta, a magas vérzsír értékkel rendelkezőknek, és minden olyan étrendben, ahol zsírszegénységre van szükség – például epe-, hasnyálmirigy-problémáknál – pedig szigorúan tilos!

Az állóképességi sportot űzők, akiknek az edzésterve közepes és magas intenzitású edzéseket, edzésetapokat is tartalmaz, szintén tartózkodjanak a ketótól, főleg a formába hozási és a versenyidőszakban.

Fontos!

Általános szabály, hogy ha olyan étrendet szeretnél követni, amely valamely tápanyagcsoport bevitelét jelentősen lecsökkenti, vagy bármilyen egészségügyi problémával küzdesz, akkor első lépésként kérj tanácsot orvostól, dietetikustól a számodra megfelelő, egyéni étrend kialakításához.

 

5 veszélyes diéta, ami hosszú távon meg is betegíthet

 

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink