Ne legyünk álságosak, nincs olyan szilveszteri buli, ahol csak málnalevet és narancsdzsúzt szolgálnak fel. Legfeljebb a gyerekek pizsipartiján. Egy-két abszolút absztinens vendégtől eltekintve, a legtöbben bizonyára koccintanak egyszer-kétszer (vagy sokkal többször, de ezt ne is feszegessük) az új esztendő örömére. Az alkohol azonban maga tömény, folyékony kalória. Úgyhogy, ha már belefogytunk a szilveszteri bulira szánt kis feketénkbe, ne igyunk magunkra túl sok súlyfelesleget.

Koccintson diétásan!

Az alkohollal több baj van. Az egyik az, hogy étvágyat gerjeszt. Ha többet ittunk a kelleténél, iszonyatosan éhesnek érezzük magunkat és azonnal olyan ételeket fogunk enni, amelyek zsírosak, szénhidrátban gazdagok. Egyrészt azért, hogy azonnal csillapítsuk az éhségünket, másrészt azért, hogy közömbösítsük az ital hatását. aminek persze egyenes következménye, hogy amint megcsap minket a józanság szele, még többet igyunk. Nehogy már lemaradjunk a jókedvű többiektől.

A másik probléma – az eufórián és a beszámíthatatlanságon túl –, hogy az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz. Sokkal többet, mint gondolnánk. Ezért hiába ettünk keveset, az ünnepek környékén alkohollal bőségesen ki tudjuk egészíteni a kalóriabevitelt, hiszen – sokan tartanak elő- és elő-elő- vagy éppen utószilvesztert is. Aztán meg csak pislogunk a mérlegen állva, ez hogy történhetett. Összeállítottunk egy listát, amely a leggyakrabban fogyasztott italok kalóriáját tartalmazza. Így mindenki eldöntheti, mit és mennyit iszik.

Bor

A leginkább diétabarát alkohol. Ha inni szeretne, a lehető legjobb választás a bor. nem túl magas az alkoholtartalma, a kalóriatartalma is teljesen baráti. Nem száll túl gyorsan a fejbe, ráadásul nem terheli a koleszterinszintet, alacsony a nátrium- és a zsírtartalma. Ez a vörös- és fehérborokra egyaránt igaz.

Tömény italok

A tömény italok jóval több kalóriát tartalmaznak, mint a könnyű borok. Ráadásul sokkal több folyadékot vonnak el a szervezettől. Vannak olyan tömények is, amelyeket előszeretettel kevernek valamilyen üdítővel. Ha már keveri, tegye okosan. alacsony kalóriatartalmú vagy nulla kalóriát tartalmazó üdítővel vagy kólával.

Koktélok

A legveszélyesebb alkoholfélék. Viszonylag alacsony az alkohol tartalmuk, hiszen az alkoholt szirupokkal, üdítőkkel, különféle cukros adalékanyagokkal dúsítják. És mivel lassan fejtik ki a hatásukat, ellenben finomak és lecsúsznak az ember torkán, hajlamosak vagyunk sokat inni belőlük. Egy-két pohár koktél azonban felérhet akár egy komplett vacsorával is!

Sör

A férfiak kedvencei, sört akkor is hajlamosak inni, amikor sem karácsony, sem szilveszter nincs. Elég a sörözéshez egy fűnyírás, egy jó ebéd vagy csak a munka utáni hazaérés öröme. Szerencsére ma már kaphatók light vagy alacsony kalóriatartalmú sörök is, de a legnépszerűbb továbbra is a hétköznapi, hagyományos változat. Azonban a sörhas kifejezés nem véletlenül született.

Likőrök

A likőrök többnyire nagyon édes italok. Alkoholtartalmuk nem vészesen magas, ám a kalóriatartalmuk annál magasabb. Rendszerint émelyítően cukrosak. nagyobb mennyiséget nem is javasolt fogyasztani belőlük, mert az arra érzékenyeknél gyomorégést okozhatnak. Többnyire vacsora vagy ebéd utáni desszerthez szolgálják fel őket.

Tudjuk jól, hogy a buli fényében nem feltétlenül az italok kalóriatartalma lesz az első, második vagy akár sokadik gondolatunk. De ha vége a bulinak és napközben vagy a hétvégeken úgy éreznék, lecsusszanna egy-két ital, akkor érdemes fontolóra venni, megér-e egy-két koktél egy kiadós vacsorányi kalóriát. És azt se feledje, ha túl sokat iszik – napi egy, maximum két pohárnál többet –, azzal bizony nagyban akadályoztatja a diétáját. A vacsit pedig abszolút nem éri meg kihagyni egy-két pohár sörért, nem igaz? Csak ésszel, mértékkel és tudatosan kortyolgasson!

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink