A hajdina igazából nem is gabona, hanem a keserűfűfélék közé tartozó növény. A háromszögletű magja viszont kiváló gabonahelyettesítő. Kalóriatartalma viszonylag alacsony (290 kcal/100 g), sok magnéziumot, vasat és B-vitamint tartalmaz. Gluténmentes, tehát az arra érzékenyek is ehetik. Nagyon sokféleképpen készíthető, édes és sós ételekbe egyaránt felhasználhatjuk (mint például a rizst is). Íze igen hangsúlyos, diós aromájú. A hajdinagombóc receptjében a hajdinát bazsalikommal és vöröshagymával és fokhagymával párosítjuk.
Bazsalikomos hajdinagombóc
Hozzávalók (4-6 személyre):
250 g hajdina
1 csokor friss bazsalikom vagy 1 ek szárított bazsalikom
2-3 ek liszt
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
olaj a sütéshez
só
Elkészítése:
1. Alaposan, több vízben mossuk meg a hajdinát. Szórjuk bele egy lábasba, adjunk hozzá sót, és öntsük fel annyi vízzel, hogy jó kétujjnyival ellepje, majd fedő alatt főzzük puhára.
2. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk apróra, keverjük hozzá a szaftosan hagyott főtt hajdinához a zúzott fokhagymával és az apróra vágott bazsalikommal együtt. Kóstoljuk meg, szükség szerint sózzuk utána, majd dolgozzuk hozzá a lisztet. Vizes kézzel formázzunk belőle diónyi gombócokat.
3. Melegítsünk némi olajat egy teflonserpenyőben, és pirítsuk körbe rajta a hajdinagombócot.
Elkészítési idő: 30 perc
Köretajánló
Kínáljunk a hajdinagombóc mellé vegyes salátát vagy párolt idényzöldségeket, illetve zöldfűszerrel ízesített natúr joghurtos mártogatóst!
A recept forrása: Vidék íze magazin
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 3 alakkímélő ebéd, amihez nem kell bekapcsolni a tűzhelyet
- Mustáros csirke hajdinával – Fogyókúrás ebéd 400 kcal alatt
- 5 fogyókúrás vacsora, amivel nem kell sokat bíbelődni