Így működik
A karcsúsító program során néhány napon át fogyassz ebédre újkrumplicurryt (receptet lásd lejjebb), reggelire és vacsorára pedig válassz valami könnyű fogást. Reggel ehetsz például 3 evőkanál zabpelyhet natúr joghurttal és friss idénygyümölccsel, míg este zöldségféléket, vegyes salátát hallal, sovány hússal, esetleg tofuval. A curry értékes hozzávalóit (pl. csírák, spenót, újhagyma) érdemes hosszú távon is beépítened az étrendedbe, mondjuk saláta-alapanyagként.
A karcsúsító program főszereplői
Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek, legyen szó spenótról, mángoldról, fodros, valamint kínai kelről vagy akár rukkoláról, gazdagok sejtvédő antioxidánsokban és vitaminokban. Rostanyagaik révén kellemesen eltelítenek, kalóriatartalmuk alacsony.
Újburgonya
Telis-tele van értékes anyagokkal, magas a víztartalma. Friss zöldfűszerekkel párosítva még egészségesebb, és tökéletes alapanyag a könnyű ebédekhez. Ha fogyókúrázol, ne süsd olajban!
Kurkuma
Ázsiában évezredek óta használják a népi gyógyászatban, többek között az emésztőrendszer problémái esetén. Garantáltan beválik akkor is, ha túl nehéz ételt fogyasztasz, és kellemetlen teltségérzettől szenvedsz. Vízhajtó hatású, segíti a veseműködést.
Csírák
Vitaminokban és nyomelemekben gazdagok, éppen ezért igen értékes tápláléknak számítanak. A fogásunkhoz hozzáadott brokkolicsíra A-, B-, C-, E-vitamint, továbbá kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Remek antioxidáns!
Zöldborsó
Jelentős mennyiségű fehérje található benne, kiemelkedő a folsavtartalma. Hogy a zsenge zöldborsó megőrizze értékes anyagait, jobb párolni, esetleg rövid ideig főzni.
Ebéd a karcsúsító program során: Újkrumplicurry
Hozzávalók (1 adaghoz):
100 g apró szemű újburgonya, 80 g csirkemellfilé, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek kókuszzsír vagy olívaolaj, 1 tk currypor, 1 tk kurkuma, 150 ml zöldségleves-alaplé, 100 ml kókusztejital, só, bors, 2 ek citromlé, 100 g zöldborsó, 25 g spenót, 20 g brokkolicsíra
Elkészítése:
1. Az újburgonyát alaposan mossuk meg, a héját dörzsöljük le, majd vágjuk kis kockákra. A húst mossuk meg, és szintén vágjuk kis kockákra. Az újhagymát karikázzuk, a fokhagymát aprítsuk fel.
2. A kókuszzsírt vagy az olívaolajat hevítsük fel egy teflonedényben, és néhány perc alatt pirítsuk benne fehéredésig a húst. Szórjuk meg a curryvel, a kurkumával, és süssük tovább. Adjuk hozzá az újhagymát és a fokhagymát, majd öntsük fel az alaplével és a kókusztejitallal.
3. Ízesítsük sóval, borssal és citromlével, majd adjuk hozzá a zöldborsót és a burgonyát. Főzzük addig, míg a zöldségek megpuhulnak. A vége előtt néhány perccel adjuk hozzá az alaposan megmosott spenótot. Szükség szerint ízesítsük utána, majd tálaljuk a brokkolicsírával megszórva.
Elkészítési idő: 40 perc
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 3 napos karcsúsító levesdiéta + receptekkel!
- Melyik levest vagy salátát válasszuk, ha fogyni szeretnénk?
- Újkrumplidiéta