A jelzőlámpa diéta kidolgozója: Judith Wills
Az alapelv: Az ételeket három – a jelzőlámpa színei szerint piros, sárga és zöld – csoportba osztva kell fogyasztani. Természetesen nem a színük, hanem kalóriatartalmuk és élelmi értékük szerint. A pirosba a magas kalóriaértékű, kevés élelmi értéket képviselő ételek kerülnek. A sárga csoportba a magas kalória- és élelmi értékűek, míg a zöld csoportba az alacsony kalóriatartalmú ám tápanyagban gazdag ételek sorolandók.
Mi az újdonság? Hogy egy kategórián belül akármennyit fogyaszthat az ember.
Mit ehetek? Sok „zöld” ételt és kevés „pirosat”. Vagyis rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú tejterméket, halat, tenger gyümölcseit. A sárga csoportba tartozik a krumpli, a sajt, az olajos hal, a vörös hús, a szárnyas hús, a hüvelyesek, a mogyorófélék, a magok, a rizs, a tészta, a magas rosttartalmú kenyerek és a gabonatermékek.
Mennyi súlycsökkenést ígér a módszer? – 1 kg hetente
Kritika: A lista könyvekben és honlapokon megtalálható (és tartalmazza az adagok méretét is). Ha ennek alapján 7 napos tervet állítunk össze, akkor biztosan sikerülni fog. A módszer ugyanis könnyen megérthető, kezelhető és szintén könnyen betartható.