Bizony, néha hiába a koplalás, a megszállott és rendszeres edzés, a mérleg mégsem mozdul. Sokan ekkor adják fel. Pedig csak át kellene gondolni, valóban mindent helyesen tesz­el.

Nem mozdul a mérleg nyelve? Mutatjuk, hol a hiba!

Hétköznap diétázol, hétvégén szabotálsz

Hétfőtől péntekig diétázol, rendszeresen edzel, nem nassolsz. Viszont a hétvégén bepótolod az egészet. Jókat eszel, vendégségbe vagy étterembe mész, nem vonod meg magadtól a desszertet és jókat pihengz a tévé előtt. El sem hiszed, hogy ezzel a hozzáállással egy hétvége alatt akár 2-3 kilót is magadra szedhetsz. Amit, dacára az 5 napos koplalásnak, nagyon nehéz leadni.

MIT tegyél?

Ne hagyd el magad a hétvégeken sem. Persze mindenkinek jár egy kis nassolás. Tűzz ki magadnak egy étkezést. Egy ebédet, egy vacsorát vagy egy cukrászdalátogatást, ahol szabadon engedheted gasztronómiai fantáziádat. Egyél egyszer kedvedre, de a többi étkezés alkalmával azért legyél a hétköznapokhoz hasonlóan visszafogott. Így nem kell puffadt hassal kezdeni a hétfőt.

Megizmosodtál!

Ugyan meglehetősen sok időnek kell eltelnie – legalább 2-3 hónapnak –, mire a súlyzókkal végzett munka meghozza a gyümölcsét, de ne feledd: az izom nehezebb, mint a zsír. Így, ha rendszeresen súlyzókkal edzel és tudatosan szálkásodsz, izmosodsz, akkor ne a mérleg legyen az egyetlen mérvadó. Amennyiben tónusos testet látsz a tükörben, az izmok szépen kirajzolódnak, feszesebb a feneked és laposabb a hasad, a ruhák pedig dögösen állnak, akkor ne foglalkozz a mérleggel.

MIT tegyél?

Semmit. Folytasd a munkát. Csak arra ügyelj, hogy ne legyél túl izmos. Ha az izomzat mértéke már a nőiességet veszélyezteti, akkor súlyzós edzés helyett inkább kardiózz kicsit többet.

Nem is küzdesz olyan keményen, mint gondolod

Lehet, hogy úgy gondolod, keveset eszel és sokat mozogsz, de mihez képest? Lehet, hogy a megszokottnál valóban kevesebbet eszel, de ha eddig megettél napi 3000 kalóriát, most meg megállsz 2800-nál, az még nem diéta. Akkor sem, ha mellette kocogsz hetente kétszer 20 percet. Az életmódváltást komolyan kell venni!

MIT tegyél?

Ne fogyassz napi 1500 kalóriánál többet. Ha már rutinos diétázó vagy, akkor 1200 kalóriánál. Valamint mozogj hetente legalább 3 alkalommal legalább 30 percen át. Lehetőség szerint kezdj kardioedzéssel, majd ha már ebbe belejöttél, egészítsd ki súlyzós vagy bármilyen alakformáló edzéssel.

Túlságosan is ragaszkodsz az edzéstervedhez

Ha rendszeresen ugyanazt az edzésprogramot hajtod végre, legyen szó edzőtermi mozgásról vagy futó-kocogó-úszó programról, az egy idő után nem lesz hatásos. A szervezet ugyanis hozzászokik a terheléshez, így pár hét elteltével már nem fog annyi kalóriát elégetni, mint akkor, amikor elkezdted az edzést. A rendszeres mozgás hatására a szervezet egyre erősebb és ellenállóbb lesz, egyre jobban tűri a megerőltetést.

MIT tegyél?

Legalább havonta változtass az edzésterveden és növeld a terhelést és az intenzitást. Fuss, ússz hosszabb távot, kardiózz tíz perccel többet, variáld a súlyzós és a kardioedzéseket. iktass be egy jóga- vagy TRX-órát, egyegy edzést cserélj spinningre. A lényeg, hogy időnként sokkold komoly változásokkal a szervezeted.

Megszállott mérlegelő vagy

Felesleges naponta a mérlegre állni. Úgyis szinte mindennap más eredményt fogsz látni. Lehet, hogy egyik nap kevesebb lesz 20 dekagrammal, másnap pedig fél kilóvaltöbbet mutat a mérleg. Ezek a negatív élmények azonban nagyon erősen befolyásolják a napi szokásokat. Ilyenkor ugyanis azt gondolhatod: hiába koplaltam, többet mutat a mérleg ma, mint tegnap? Ennek semmi értelme, megérdemlem azt a sütit ebéd után, ha a mérleg nyelve úgysem mozdul. Már kutatásokkal is bizonyították, hogy azok az emberek, akik hetente csak egyszer mérlegelnek, sokkal gyorsabban és sokkal többet fogynak, mint a megszállott mérlegelők.

MIT tegyél?

Tűzz ki a héten egy napot. Egyetlen napot és minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időben – reggel, éhgyomorra – méretkezz meg. Ez reális képet nyújt majd a testsúlyodról.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink