Xilit (xylitol) egy természetes édesítőszer, mely nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi testben is. Régebben nagyobb mennyiségben az ipar számára a nyírfa rostjaiban található xilánból állították elő, innen ered a nyírcukor kifejezés. Ma már azonban kukoricaszárból vonják ki, így szerencsére nem a nyírfaerdők esnek áldozatául az ipari termelésnek.
Előnyös tulajdonságai
Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, valamint a vércukorszintet sem emeli meg olyan gyorsan. Energiatartalma is csupán 2,4 kcal/g. Állaga teljes mértékben hasonlít a cukoréhoz, kiválóan helyettesíti, jól bírja a sütést, főzést. A lassú felszívódásának és átalakulásának köszönhetően fokozza a jóllakottságérzést, ennek következtében használatával megelőzhető a túlevés. A cukorénál alacsonyabb kalóriatartalma miatt képes hozzájárulni a hatékony fogyáshoz. Lúgosító hatásának köszönhetően a Candida-diéta során is fogyasztható, persze nem az első szakaszban, és csak mértékkel.
A finn Turku Egyetem tudósai a 70-es évek elején végzett kutatásai igazolták a xilit szájhigiéniában betöltött fontos szerepét. Ennek értelmében gyakorlatilag visszafordítja a cukor negatív hatásait a szájban. A xilit hatására nem képes megindulni a szájban az erjedés folyamata, melynek eredményeként a szájban fellelhető baktériumok sem tudják azt savvá alakítani, tehát a száj sav-bázis egyensúlya nagyobb valószínűséggel marad egyensúlyi állapotban. A finnek eredményeinek megítéléséhez hozzá kell azt is tenni, hogy ők maguk fedezték fel a xilitet és nagy mennyiségben is gyártják, ami némiképp árnyalja a tárgyilagosságot.
Hogyan használjuk?
Mivel a xilit könnyen hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél, érdemes fokozatosan bevezetni az étrendbe. Használjuk fele-fele arányban barna cukorral, próbálgassuk, ízlelgessük, és figyeljük magunkat. Kelt tésztákkal ne próbálkozzunk, arra nem alkalmas. Gyermekeknél napi 45 g, felnőtteknél 150-200 g az ajánlott fogyasztható mennyiség. Kevésbé édes, mint a cukor, de mégis egész más minőségű édes ízt nyújt, mint például a szacharin.
A xilit mennyiségi korlátozás nélkül, meghatározott élelmiszerekben engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• a csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszertek, fagylaltok,
• a csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek és rágógumik,
• a csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes sütemények és kekszek,
• szószok,
• mustárok,
• táplálékkiegészítők.
Receptötletek
Diétás palacsinta
Hozzávalók 4 db-hoz: 2 tojás, 6 ek. búzakorpa, 3 ek, tejföl
Elkészítés:
- A hozzávalókat egyneművé keverjük, hogy egy masszív állagú tésztát kapjunk. Egy csepp olajon kisütjük.
- Tölthetjük xilites mákkal, dióval, a xilitet kakaóval, túróval is kikeverhetjük.
Light banánturmix
Ha eddig csak cukorral szerettük a banánturmixot, akkor próbáljuk ki xilittel.
Könnyített forró csoki
Hozzávalók személyenként: 1½ csésze rizs vagy szójatej, 2 ek. jó minőségű nem édesített kakaópor, 2 ek. xilit, 4 csepp narancskivonat
Elkészítés:
- Turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd a tűzhelyen melegítsük meg.
Banánkenyér
Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze teljes őrlésű tönkölybúzaliszt, ¾ csésze fehér liszt, ¾ tk. só, ¼ tk. szódabikarbóna, 2 tk. sütőpor, 2 ek. fahéj, 1 csésze összetört banán, ½ csésze tej, 1 tk. vaníliakivonat, 10 dkg vaj, 1 csésze xilit, 2 nagy tojás, 1 csésze aprított vegyes dió, lehet benne kesudió, pekándió is
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy edényben. Egy másik edénybe öntsük a banánpépet, adjuk hozzá a tejet és a vaníliát. A vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a xilitet, végül egyesével a tojásokat. Alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a banános masszát is. Keverjük jól el, és legvégül tegyük bele a lisztbe, jól dolgozzuk össze. A legvégén adjuk hozzá a dióféléket is. Öntsük kivajazott, kilisztezett kenyér- vagy püspökkenyér formába, és kb. egy órán át süssük. Érdemes akár 2 nappal korábban elkészíteni, mert fóliába tekerve szobahőmérsékleten is eláll.
Csokis keksz
Hozzávalók 4 személyre: 1½ csésze xilit, 1 tk. szódabikarbóna, 2 tojás, 1 tk. vaníliakivonat, ¼ csésze olvasztott vaj, 2 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúzalisz, ½ tk. só, ¾ csésze nem édesített kakaópor, 1 csésze felaprított étcsoki
Elkészítés:
- Keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát jó alaposan. Adjuk hozzá a kakaót és a csokoládét. Egy másik edénybe öntsük bele az olvasztott vajat meg a xilitet, és addig keverjük, amíg ki nem világosodik és jó habos nem lesz. Adjuk hozzá a két tojást és a vaníliát, keverjük tovább. Ha kész, öntsük bele a lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsire formázzunk kis halmokat evőkanállal, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt süssük készre.
Cukkinis brownie
Hozzávalók: ½ csésze turmixolt alma/almaszósz, 2 csésze lereszelt cukkini, 1 csésze xilit, 2 tk. vaníliakivonat, 2 csésze tönkölybúzaliszt, ½ csésze nem édesített kakaópor, 1½ tk. szódabikarbóna, 1 tk. só
A csokiöntethez: 6 ek. nem édesített kakaópor, ¼ csésze vaj, ¼ csésze tej, ½ tk. vaníliakivonat, 1 csésze xilit
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki és lisztezzünk ki egy közepes méretű tepsit.
- Egy nagy tálban keverjük össze az almaszószt, a xilitet és a vaníliát. Adjuk hozzá a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük jól össze. Ezután adjuk hozzá a lereszelt cukkinit. Öntsük a tésztát a tepsibe, és süssük kb. 30 percig, vigyázzunk, ne süssük túl. Hagyjuk a sütőben kihűlni.
- Addig készítsük el a csokiöntetet: egy edényben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a tejet, a kakaót, a xilitet a vaníliát. Nem kell felforrósítani, elég, ha szépen elkeveredik. Öntsük a süteményre.
CITROMOS KÁVÉ: TÉNYLEG HATÁSOS, VAGY PUSZTA PLACEBO?