A mesterséges édesítőszerekről megoszlanak a vélemények, azonban sokan használják a természetes nyírfacukrot, vagy más néven xilitet.

Mindent a xilitről! + receptek

Xilit (xylitol) egy természetes édesítőszer, mely nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi testben is. Régebben nagyobb mennyiségben az ipar számára a nyírfa rostjaiban található xilánból állították elő, innen ered a nyírcukor kifejezés. Ma már azonban kukoricaszárból vonják ki, így szerencsére nem a nyírfaerdők esnek áldozatául az ipari termelésnek.

Előnyös tulajdonságai

Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, valamint a vércukorszintet sem emeli meg olyan gyorsan. Energiatartalma is csupán 2,4 kcal/g. Állaga teljes mértékben hasonlít a cukoréhoz, kiválóan helyettesíti, jól bírja a sütést, főzést. A lassú felszívódásának és átalakulásának köszönhetően fokozza a jóllakottságérzést, ennek következtében használatával megelőzhető a túlevés. A cukorénál alacsonyabb kalóriatartalma miatt képes hozzájárulni a hatékony fogyáshoz. Lúgosító hatásának köszönhetően a Candida-diéta során is fogyasztható, persze nem az első szakaszban, és csak mértékkel.

A finn Turku Egyetem tudósai a 70-es évek elején végzett kutatásai igazolták a xilit szájhigiéniában betöltött fontos szerepét. Ennek értelmében gyakorlatilag visszafordítja a cukor negatív hatásait a szájban. A xilit hatására nem képes megindulni a szájban az erjedés folyamata, melynek eredményeként a szájban fellelhető baktériumok sem tudják azt savvá alakítani, tehát a száj sav-bázis egyensúlya nagyobb valószínűséggel marad egyensúlyi állapotban. A finnek eredményeinek megítéléséhez hozzá kell azt is tenni, hogy ők maguk fedezték fel a xilitet és nagy mennyiségben is gyártják, ami némiképp árnyalja a tárgyilagosságot.

Hogyan használjuk?

Mivel a xilit könnyen hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél, érdemes fokozatosan bevezetni az étrendbe. Használjuk fele-fele arányban barna cukorral, próbálgassuk, ízlelgessük, és figyeljük magunkat. Kelt tésztákkal ne próbálkozzunk, arra nem alkalmas. Gyermekeknél napi 45 g, felnőtteknél 150-200 g az ajánlott fogyasztható mennyiség. Kevésbé édes, mint a cukor, de mégis egész más minőségű édes ízt nyújt, mint például a szacharin.

A xilit mennyiségi korlátozás nélkül, meghatározott élelmiszerekben engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• a csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszertek, fagylaltok,
• a csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek és rágógumik,
• a csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes sütemények és kekszek,
• szószok,
• mustárok,
• táplálékkiegészítők.

Mindent a xilitről! + receptek

Fotó: Shutterstock

Receptötletek

Diétás palacsinta

Hozzávalók 4 db-hoz: 2 tojás, 6 ek. búzakorpa, 3 ek, tejföl

Elkészítés:

  • A hozzávalókat egyneművé keverjük, hogy egy masszív állagú tésztát kapjunk. Egy csepp olajon kisütjük.
  • Tölthetjük xilites mákkal, dióval, a xilitet kakaóval, túróval is kikeverhetjük.

Light banánturmix

Ha eddig csak cukorral szerettük a banánturmixot, akkor próbáljuk ki xilittel.

Könnyített forró csoki

Hozzávalók személyenként: 1½ csésze rizs vagy szójatej, 2 ek. jó minőségű nem édesített kakaópor, 2 ek. xilit, 4 csepp narancskivonat

Elkészítés:

  • Turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd a tűzhelyen melegítsük meg.

Banánkenyér

Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze teljes őrlésű tönkölybúzaliszt, ¾ csésze fehér liszt, ¾ tk. só, ¼ tk. szódabikarbóna, 2 tk. sütőpor, 2 ek. fahéj, 1 csésze összetört banán, ½ csésze tej, 1 tk. vaníliakivonat, 10 dkg vaj, 1 csésze xilit, 2 nagy tojás, 1 csésze aprított vegyes dió, lehet benne kesudió, pekándió is

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy edényben. Egy másik edénybe öntsük a banánpépet, adjuk hozzá a tejet és a vaníliát. A vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a xilitet, végül egyesével a tojásokat. Alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a banános masszát is. Keverjük jól el, és legvégül tegyük bele a lisztbe, jól dolgozzuk össze. A legvégén adjuk hozzá a dióféléket is. Öntsük kivajazott, kilisztezett kenyér- vagy püspökkenyér formába, és kb. egy órán át süssük. Érdemes akár 2 nappal korábban elkészíteni, mert fóliába tekerve szobahőmérsékleten is eláll.

Csokis keksz

Hozzávalók 4 személyre: 1½ csésze xilit, 1 tk. szódabikarbóna, 2 tojás, 1 tk. vaníliakivonat, ¼ csésze olvasztott vaj, 2 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúzalisz, ½ tk. só, ¾ csésze nem édesített kakaópor, 1 csésze felaprított étcsoki

Elkészítés:

  • Keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát jó alaposan. Adjuk hozzá a kakaót és a csokoládét. Egy másik edénybe öntsük bele az olvasztott vajat meg a xilitet, és addig keverjük, amíg ki nem világosodik és jó habos nem lesz. Adjuk hozzá a két tojást és a vaníliát, keverjük tovább. Ha kész, öntsük bele a lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsire formázzunk kis halmokat evőkanállal, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt süssük készre.

Cukkinis brownie

Hozzávalók: ½ csésze turmixolt alma/almaszósz, 2 csésze lereszelt cukkini, 1 csésze xilit, 2 tk. vaníliakivonat, 2 csésze tönkölybúzaliszt, ½ csésze nem édesített kakaópor, 1½ tk. szódabikarbóna, 1 tk. só

A csokiöntethez: 6 ek. nem édesített kakaópor, ¼ csésze vaj, ¼ csésze tej, ½ tk. vaníliakivonat, 1 csésze xilit

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki és lisztezzünk ki egy közepes méretű tepsit.
  • Egy nagy tálban keverjük össze az almaszószt, a xilitet és a vaníliát. Adjuk hozzá a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük jól össze. Ezután adjuk hozzá a lereszelt cukkinit. Öntsük a tésztát a tepsibe, és süssük kb. 30 percig, vigyázzunk, ne süssük túl. Hagyjuk a sütőben kihűlni.
  • Addig készítsük el a csokiöntetet: egy edényben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a tejet, a kakaót, a xilitet a vaníliát. Nem kell felforrósítani, elég, ha szépen elkeveredik. Öntsük a süteményre.

EPE BAJOK! MIT TEGYEK?

CITROMOS KÁVÉ: TÉNYLEG HATÁSOS, VAGY PUSZTA PLACEBO?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!
Dinnyediéta, ha gyorsan kell ledobnod néhány kilót
A nyár hatalmas kedvence a dinnye, és már csak azért is odáig vagyunk érte, mert abban is segít, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól.

Ajánlataink