A mesterséges édesítőszerekről megoszlanak a vélemények, azonban sokan használják a természetes nyírfacukrot, vagy más néven xilitet.

Mindent a xilitről! + receptek

Xilit (xylitol) egy természetes édesítőszer, mely nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi testben is. Régebben nagyobb mennyiségben az ipar számára a nyírfa rostjaiban található xilánból állították elő, innen ered a nyírcukor kifejezés. Ma már azonban kukoricaszárból vonják ki, így szerencsére nem a nyírfaerdők esnek áldozatául az ipari termelésnek.

Előnyös tulajdonságai

Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, valamint a vércukorszintet sem emeli meg olyan gyorsan. Energiatartalma is csupán 2,4 kcal/g. Állaga teljes mértékben hasonlít a cukoréhoz, kiválóan helyettesíti, jól bírja a sütést, főzést. A lassú felszívódásának és átalakulásának köszönhetően fokozza a jóllakottságérzést, ennek következtében használatával megelőzhető a túlevés. A cukorénál alacsonyabb kalóriatartalma miatt képes hozzájárulni a hatékony fogyáshoz. Lúgosító hatásának köszönhetően a Candida-diéta során is fogyasztható, persze nem az első szakaszban, és csak mértékkel.

A finn Turku Egyetem tudósai a 70-es évek elején végzett kutatásai igazolták a xilit szájhigiéniában betöltött fontos szerepét. Ennek értelmében gyakorlatilag visszafordítja a cukor negatív hatásait a szájban. A xilit hatására nem képes megindulni a szájban az erjedés folyamata, melynek eredményeként a szájban fellelhető baktériumok sem tudják azt savvá alakítani, tehát a száj sav-bázis egyensúlya nagyobb valószínűséggel marad egyensúlyi állapotban. A finnek eredményeinek megítéléséhez hozzá kell azt is tenni, hogy ők maguk fedezték fel a xilitet és nagy mennyiségben is gyártják, ami némiképp árnyalja a tárgyilagosságot.

Hogyan használjuk?

Mivel a xilit könnyen hasmenést okozhat az arra érzékenyeknél, érdemes fokozatosan bevezetni az étrendbe. Használjuk fele-fele arányban barna cukorral, próbálgassuk, ízlelgessük, és figyeljük magunkat. Kelt tésztákkal ne próbálkozzunk, arra nem alkalmas. Gyermekeknél napi 45 g, felnőtteknél 150-200 g az ajánlott fogyasztható mennyiség. Kevésbé édes, mint a cukor, de mégis egész más minőségű édes ízt nyújt, mint például a szacharin.

A xilit mennyiségi korlátozás nélkül, meghatározott élelmiszerekben engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:
• a csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszertek, fagylaltok,
• a csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek és rágógumik,
• a csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes sütemények és kekszek,
• szószok,
• mustárok,
• táplálékkiegészítők.

Mindent a xilitről! + receptek

Fotó: Shutterstock

Receptötletek

Diétás palacsinta

Hozzávalók 4 db-hoz: 2 tojás, 6 ek. búzakorpa, 3 ek, tejföl

Elkészítés:

  • A hozzávalókat egyneművé keverjük, hogy egy masszív állagú tésztát kapjunk. Egy csepp olajon kisütjük.
  • Tölthetjük xilites mákkal, dióval, a xilitet kakaóval, túróval is kikeverhetjük.

Light banánturmix

Ha eddig csak cukorral szerettük a banánturmixot, akkor próbáljuk ki xilittel.

Könnyített forró csoki

Hozzávalók személyenként: 1½ csésze rizs vagy szójatej, 2 ek. jó minőségű nem édesített kakaópor, 2 ek. xilit, 4 csepp narancskivonat

Elkészítés:

  • Turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd a tűzhelyen melegítsük meg.

Banánkenyér

Hozzávalók 4 személyre: 1 csésze teljes őrlésű tönkölybúzaliszt, ¾ csésze fehér liszt, ¾ tk. só, ¼ tk. szódabikarbóna, 2 tk. sütőpor, 2 ek. fahéj, 1 csésze összetört banán, ½ csésze tej, 1 tk. vaníliakivonat, 10 dkg vaj, 1 csésze xilit, 2 nagy tojás, 1 csésze aprított vegyes dió, lehet benne kesudió, pekándió is

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy edényben. Egy másik edénybe öntsük a banánpépet, adjuk hozzá a tejet és a vaníliát. A vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a xilitet, végül egyesével a tojásokat. Alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a banános masszát is. Keverjük jól el, és legvégül tegyük bele a lisztbe, jól dolgozzuk össze. A legvégén adjuk hozzá a dióféléket is. Öntsük kivajazott, kilisztezett kenyér- vagy püspökkenyér formába, és kb. egy órán át süssük. Érdemes akár 2 nappal korábban elkészíteni, mert fóliába tekerve szobahőmérsékleten is eláll.

Csokis keksz

Hozzávalók 4 személyre: 1½ csésze xilit, 1 tk. szódabikarbóna, 2 tojás, 1 tk. vaníliakivonat, ¼ csésze olvasztott vaj, 2 csésze teljes kiőrlésű tönkölybúzalisz, ½ tk. só, ¾ csésze nem édesített kakaópor, 1 csésze felaprított étcsoki

Elkészítés:

  • Keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát jó alaposan. Adjuk hozzá a kakaót és a csokoládét. Egy másik edénybe öntsük bele az olvasztott vajat meg a xilitet, és addig keverjük, amíg ki nem világosodik és jó habos nem lesz. Adjuk hozzá a két tojást és a vaníliát, keverjük tovább. Ha kész, öntsük bele a lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsire formázzunk kis halmokat evőkanállal, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt süssük készre.

Cukkinis brownie

Hozzávalók: ½ csésze turmixolt alma/almaszósz, 2 csésze lereszelt cukkini, 1 csésze xilit, 2 tk. vaníliakivonat, 2 csésze tönkölybúzaliszt, ½ csésze nem édesített kakaópor, 1½ tk. szódabikarbóna, 1 tk. só

A csokiöntethez: 6 ek. nem édesített kakaópor, ¼ csésze vaj, ¼ csésze tej, ½ tk. vaníliakivonat, 1 csésze xilit

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki és lisztezzünk ki egy közepes méretű tepsit.
  • Egy nagy tálban keverjük össze az almaszószt, a xilitet és a vaníliát. Adjuk hozzá a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük jól össze. Ezután adjuk hozzá a lereszelt cukkinit. Öntsük a tésztát a tepsibe, és süssük kb. 30 percig, vigyázzunk, ne süssük túl. Hagyjuk a sütőben kihűlni.
  • Addig készítsük el a csokiöntetet: egy edényben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a tejet, a kakaót, a xilitet a vaníliát. Nem kell felforrósítani, elég, ha szépen elkeveredik. Öntsük a süteményre.

EPE BAJOK! MIT TEGYEK?

CITROMOS KÁVÉ: TÉNYLEG HATÁSOS, VAGY PUSZTA PLACEBO?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni medvehagymás finomságok, ha diétázol
A medvehagyma nemcsak ízletes, hanem tele van vitaminokkal és jótékony hatású vegyületekkel. Próbáld ki ezt a három könnyen elkészíthető, diétába is beilleszthető receptet.
Diétás húsvéti csokitojás eperhabbal: könnyed élvezet édes pillanatokra
Fedezd fel a diétás húsvéti csokitojás eperhabbal receptjét! Könnyed, finom édesség, ami nem terheli a diétádat, mégis ínycsiklandó élményt nyújt a húsvéti ünnepekre.
Önreflexió: Mi az a tükörgyakorlat?
Mikor volt utoljára, hogy úgy igazán, ítélkezésmentesen belenéztél a tükörbe, és végig szemlélted azt a személyt, aki visszaköszön róla? Hetekkel, hónapokkal ezelőtt, netán még soha? Pedig ennek a rutinnak akár az életedet megváltoztató hatása is lehet.
5 titok, amit a kifutók modelljei sosem mondanak el – most kiszivárgott
A Victoria’s Secret exmodellje elárulta, mely napi szokások segítették a tökéletes alak és bőr megőrzésében.
Különleges cukor- és lisztmentes aranygaluska
Ez az aranygaluska recept különlegessége, hogy hagyományos cukor és fehérliszt nélkül készül, helyette természetes édességet adó sültalmakrémmel.
Óvatosan a vásárlással, ezek a ruhák megbetegítenek!
Ruhavásárláskor valószínűleg te is elsősorban arra figyelsz, hogy az adott darab jól nézzen ki, és kényelmes legyen. De gondoltál már arra, hogy milyen hatással van az egészségedre?
Rejtett kalóriák: mutatjuk, miért nem indul el a fogyásod
Ha fogyni szeretnél, érdemes odafigyelned azokra a rejtett kalóriákra, amelyek észrevétlenül hátráltathatják a céljaid elérését. Olyan ételek és italok is akadályozhatják a fogyást, amelyeket sokan egészségesnek gondolnak.
A lapos has titka: 7 napos mintaétrend, ami segít a fogyásban
Lehet, hogy te is szeretnél megszabadulni néhány pluszkilótól, vagy esetleg lapos hasra vágysz. A jó hír, hogy néhány hét alatt, megfelelő mozgással és étrenddel látványos eredményeket érhetsz el.

Ajánlataink