Saint-Tropez több mint csodálatos üdülőhely. Tulajdonképpen egy valódi gasztronómiai kánaán, hiszen az ételek frissek, egészségesek, színesek és persze ízre is csodálatosak. Minden adott tehát egy tökéletes fogyókúrához. Így gondolhatta ezt Appostolos Pappas és Marie-Annick Courtier, egy biokémikus és egy mesterszakács is, akik megalkották a nyár legforróbb, legtüzesebb, legfrissebb diétáját, a Saint-Tropez-kúrát. A párosnak köszönhetően e módszer ötvözi a táplálkozástudomány legfontosabb alapelveit az evés minden egyes apró örömével. Érdekes kombinációja a mediterrán és a francia étrendnek, úgy alakítva azt, hogy mindenből a legjobb kerülhessen a diétázó tányérjára.
A diéta kiemeli a telítetlen zsírsavak, különösen az ómega-3 zsírsav jelentőségét. Az ómega-3 csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, sőt a rákos megbetegedéseket is képes megelőzni. Emellett széppé varázsolja a bőrt, sőt, a ráncokat is feltölti. Az ómega-3 ómega-6 zsírsavval kombinálva a mindennapi jó közérzetért és a zsírégetésért is felelős. Felpörgeti az anyagcserét, feltölt energiával. Ez a kombináció különösen akkor hatásos, ha a diétázó rendszeresen sportol.
A kúra alapvető élelmiszerei a friss zöldségek, gyümölcsök, és persze a halfélék. Ezenkívül az olívaolaj és a hüvelyesek. A zöldségek közül a legfontosabb a paprika, a tök, a sárgarépa, a spenót, a zöld saláta, a brokkoli. A gyümölcsök közül az olyan egzotikus gyümölcsök számítanak a legjobbnak, mint a mangó, az ananász, a papaya, a barack és a dinnyefélék. Ezek – kombinálva a tenger gyümölcseivel, a halakkal, a sovány húsokkal – maximalizálják a zsírégetés hatékonyságát, gyorsítják az emésztési folyamatokat, és mindehhez a lehető legkevesebb kalóriát tartalmazzák. A sok hal kiváló fehérjeforrás, és hosszú időn át csillapítja az éhséget.
Extra összetevők
A diéta azonban korántsem áll meg a zöldség-, gyümölcs- és halfélék tökéletes összeválogatásánál. Mivel a Saint-Tropez-kúra nem csupán a fogyást, hanem a testi, lelki egészséget is fontosnak tartja, antioxidánsokat épít be az étrendbe, ezek gátolják az öregedést, őrzik a szervezet egészségét. Ilyen antioxidáns egyebek között a flavonoid, amely a különféle gyógyteákban – zöld tea, rooibos tea – a bogyós gyümölcsökben, illetve a vörösborban található. Bizony! A jó minőségű vörösbor kis mennyiségben elengedhetetlen része a kúrának, megjegyeznénk azonban, hogy ez naponta 0,5-1 dl mennyiségre korlátozódik.
A flavonoidokon kívül e módszer szerint a polifenol mennyiségére is ügyelni kell. A polifenolok hasznos vegyületek, amelyek védenek bennünket az emberi sejtekben végbemenő káros reakcióktól. Tanulmányok kimutatták a természetesen előforduló étrendi zöldségek polifenoljainak megelőző hatását a rákképződésre. Nagy különbségek vannak a fogyasztásban a polifenolok típusa és mennyisége tekintetében Észak- és Dél-Európa között. Sokkal kisebb a kockázat a zöldségekben gazdag mediterrán étrend fogyasztása esetén, amelyet Dél-Európában követnek. A zöldségek, különösen a hagyma, a gyümölcsök és a zöld tea jó polifenolforrások, de nagy mennyiségben található polifenol a magvakban és a mogyorófélékben is.
Az eredmény
Nem csak gyors és látványos fogyás, hanem egészséges, vitaminban gazdag életmód a kúra eredménye. A természetes vitaminok, ásványi anyagok kívül-belül fiatallá, lendületessé varázsolnak. A fogyókúra nem is tűnik fogyókúrának, hiszen a sok friss étel napról napra biztosítja számunkra az étkezés valódi élményét. Hetente egy-két kiló fogyással számolhatunk, ha betartjuk az étrendet, s úgy válthatunk életmódot, hogy az semmi nehézséget nem jelent. A szervezet energiája napról napra nő, sőt, a méreganyagoktól is rohamos gyorsasággal szabadulhatunk meg. Mivel a sok méreganyag folyamatosan távozik a testünkből, bőrünk is fokozatosan megszépül. Nem csak az arcbőr simul ki, hanem a test egyéb pontjain megtalálható narancsbőrös felület is látványos javulásnak indul. A sok antioxidánsnak köszönhetően megelőzhető a korai öregedés, de ezzel az étrenddel a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának is jóval kisebb az esélye.
Tippek
- A diéta során – és lehetőleg azt követően is – kerülje az állati zsíradékokat.
- Naponta ötször egyen zöldséget és gyümölcsöt.
- Ne fogyasszon túlságosan feldolgozott ételeket.
- Naponta minimum 2,5 liter folyadékot igyon.
- Rendszeresen fogyasszon natúrjoghurtot.
- Gabonafélékből a teljes kiőrlésű fajtákat válassza.
Mintaétrend a Saint-Tropez diétához
Hétfő
- Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós olívaolajban megforgatva, paradicsommal és egy szelet sovány sajttal.
- Tízórai: 1 zöld alma vagy egy narancs.
- Ebéd: szardínia olívabogyóval, kígyóuborka-karikákkal.
- Uzsonna: kis maréknyi natúrmandula.
- Vacsora: 2 dl natúrjoghurt 1 evőkanál lenmaggal vagy napraforgómaggal.
Kedd
- Reggeli: müzli aszalt gyümölccsel, 2 dl natúrjoghurttal vagy sovány tejjel.
- Tízórai: sárgarépaszeletek citromlével meglocsolva.
- Ebéd: 10-15 dkg roston sült vagy grillezett lazacfilé paradicsomsalátával.
- Uzsonna: 3 ananászkarika.
- Vacsora: 2 szelet paradicsomos bruschetta.
Recept – Bruschetta
Hozzávalók: 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 2 szem paradicsom, fokhagyma, lilahagyma, friss bazsalikom, só, bors, olívaolaj
Elkészítés
A kenyérszeleteket lehetőleg sütőben pirítsuk meg. A paradicsomokat vágjuk egészen kis kockákra. A hagymákat is vágjuk olyan apróra, amennyire csak tudjuk. Keverjük össze a paradicsommal, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot. Tegyük hűtőbe legalább fél órára, majd a paradicsomos masszát kanalazzuk a kenyérszeletekre.
Szerda
- Reggeli: 2 dl sovány joghurt napraforgómaggal.
- Tízórai: kis maréknyi málna vagy eper.
- Ebéd: 1 szelet lepényhalfilé sütve, citromos spagettivel.
- Uzsonna: 1 mangó.
- Vacsora: spenótsaláta joghurttal, parmezán sajttal.
Recept – Hal és spagetti
Hozzávalók: 1-2 szelet lepényhalfilé, 10 dkg durum spagetti, só, bors, 1-2 citrom reszelt héja, 2 gerezd fokhagyma, olívaolajElkészítés
A halat kevés sóval, egyéb ízesítés nélkül, hirtelen süssük ki forró olajon. A tésztát főzzük ki. Egy mélyebb tálba öntsünk 2-3 evőkanál olívaolajat, reszeljük bele a fokhagymát és a citromhéjat. Ha a spagetti kifőtt, ebbe az olajos öntetbe forgassuk bele a tésztát.
Recept – Spenótsaláta
Hozzávalók: 15 dkg spenót, 2 dl natúrjoghurt, só, citromlé, parmezán sajt
Elkészítés
A spenótot pár pillanatra mártsuk forró vízbe, így ízesebb lesz. Ha lecsepegett, tegyük egy mélyebb tálkába, öntsük le a natúrjoghurttal, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg kevés parmezán sajttal.
Csütörtök
- Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós olívaolajban megforgatva, zöldpaprika.
- Tízórai: kivi vagy narancs.
- Ebéd: tonhalfilé roston sütve zöld salátával, koktélparadicsommal.
- Uzsonna: kis csésze olajbogyó.
- Vacsora: zöldbabos-almás fusilli.
Recept – Fusilli
Hozzávalók: 15 dkg zöldbab, 10 dkg fusilli tészta, 1 alma, fahéj, bors, szerecsendió
Elkészítés
A tésztát főzzük ki, a zöldbabot és az almát pároljuk meg. A tésztát keverjük el a babbal és az almával, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd 1-2 evőkanál natúrjoghurttal is elkeverhetjük.
Péntek
- Reggeli: kis csésze müzli aszalt gyümölccsel vagy mandulával, 2 dl sovány tejjel vagy sovány gyümölcsjoghurttal.
- Tízórai: 2 ananászkarika vagy 2 barack.
- Ebéd: olívabogyós, lazacos vagy makrélafilés rizottó barna rizsből, aszalt paradicsommal.
- Uzsonna: sárgarépacsíkok mentalevéllel és citromlével.
- Vacsora: roston sült csirke vagy pulykamellfilé zelleres-almás salátával.
Recept – Rizottó
Hozzávalók: 10 szem olívabogyó, 1 szelet lazacfilé, 10 dkg barna rizs, 10 dkg aszalt paradicsom, olívaolaj, fokhagyma, só, bors, vaj
Elkészítés
A rizst tegyük fel bő vízben főni, és addig kevergessük, míg meg nem puhul. Egy serpenyőben kevés vajon süssük ki a lazacot kevés fokhagymával és sóval. Amikor a rizs megpuhult, adjuk hozzá a feldarabolt, tördelt lazacot azzal a vajjal együtt, amelyben megsütöttük. Fűszerezzük, végül keverjük el az olívabogyóval és az aszalt paradicsommal.
Recept – Roston sült csirke
Hozzávalók: 10 dkg zellergumó, 10 dkg alma, 2 szelet csirkemellfilé, 2-3 dl joghurt, só, bors, citrom, gyömbér
Elkészítés
A húst sózzuk, borsozzuk, majd hirtelen süssük ki forró olajos serpenyőben. Addig süssük, míg szépen megpirul mindkét oldala. A zellert és az almát vastag uborkareszelőn reszeljük le. Sózzuk meg, locsoljuk meg a citrom kifacsart levével, majd egy fél órára tegyük hűtőbe. Ha megpuhult, vegyük ki, öntsük le joghurttal, borsozzuk meg, és egy kis szárított gyömbérrel is ízesítsük.
Szombat
- Reggeli: 2 dl zsírszegény gyümölcsjoghurt, 1 evőkanál zabkorpával.
- Tízórai: kis tálka cseresznye vagy meggy, vagy valamilyen bogyós gyümölcs.
- Ebéd: olívaolajos, fokhagymás, bazsalikomos burgonyasaláta.
- Uzsonna: 2 ananászkarika.
- Vacsora: 2 szelet paradicsomos bruschetta.
Recept – Burgonyasaláta
Hozzávalók: 2 szem közepes burgonya, olívaolaj, 4-5 gerezd fokhagyma, friss bazsalikomlevél, só, bors
Elkészítés
Vágjuk kockákra a burgonyát és főzzük meg. Egy serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat, reszeljük bele a fokhagymagerezdeket. Dobjuk rá a forró, fokhagymás olajra a burgonyát, kevergessük át, sózzuk, borsozzuk, és a végén adjuk hozzá a durvára vágott bazsalikomlevelet.
Vasárnap
- Reggeli: 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós sovány sajttal, zöldpaprikacsíkokkal, paradicsommal.
- Tízórai: 1 zöld alma.
- Ebéd: Cézár-saláta sült csirkemellel.
- Uzsonna: valamilyen bogyós gyümölcs.
- Vacsora: roston sült lazac gyümölcssalátával.