Ha rendszeresen végez kardiojellegű edzéseket, különösen, ha ez a futás és az úszás, amelyek erőnlétet igényelnek, érdemes kicsit megváltoztatni az étkezési szokásait. Ez nem azt jelenti, hogy koplalnia kell, sőt. A magas zsír égető hatással járó edzések kifejezetten igénylik a kiegyensúlyozott, fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó étrendet.

Mit egyen, ha rendszeresen sportol?

1.  Soha ne hagyja ki a reggelit!

Fogyasszon reggelente magas fehérjetartalmú ételeket, kombinálva teljes értékű szénhidráttal. Ez lehet tojás, teljes kiőrlésű pirítós, cukormentes müzli sovány tejjel vagy akár házilag készített joghurt.

2.  Ebédre fogyasszon fehérjét és teljes értékű szénhidrátot!

Ügyeljen rá, hogy mindig kerüljön legalább két-háromféle zöldség a tányérjára. kiváló ebéd lehet egy szelet grillezett csirkemell barna rizzsel, mellé nyers saláta. De kombinálhatja a teljes értékű szénhidrátokat párolt zöldséggel is. Így készíthet zöldséges kölest tonhallal, zöldséges bulgurt sovány hússal vagy akár két szelet teljes kiőrlésű kenyérből álló szendvicset sovány csirke- vagy pulykahússal. Mellé egy nagy adag saláta remek, könnyű ebéd.

3.  A reggelijéhez mindig tálaljon valamilyen sötétzöld színű zöldséget!

Ez lehet spenót vagy zöld saláta. Sokkal több lendülete, energiája lesz a nap folyamán. Ráadásul a sötét színű zöldségek segítik a szénhidrátok felszívódását, így azok akár egész napra elegendő energiát nyújthatnak.

4.  Kerülje a finomított cukrot!

A cukor villámgyorsan glükózzá változik, hirtelen megemeli a vércukorszintet, majd ugyanolyan hirtelen a mélybe is rántja. Lehet, hogy pillanatnyilag csillapítja az éhséget, de sajnos ez rövid ideig tart. Ha elviselhetetlenül önre törne az éhségérzet, törjön magának egy-két szelet 70-80%-os étcsokoládét.

5.  Edzés előtt és után egyen valami könnyűt!

Ez lehet egy darab banán, esetleg egy pohár natúr joghurt, kevés teljes kiőrlésű keksz, bármilyen mogyoró- vagy dióféle. Ezáltal nem csak elegendő energiája lesz

3 fontos hiba az étkezésben
 
Csak egy ételcsoportot eszik

Az ételcsoportok szétválasztása, miszerint szénhidrátot nem eszünk fehérjével, csak frusztrálttá és fáradttá tesz. A fehérje telít és laktat, míg a szénhidrátra szüksége van a testnek és az idegrendszernek, különben nem működik jól. Reggelire és ebédre több, vacsorára kevesebb mennyiségben, de fogyasszon valamennyi minőségi szénhidrátot.

Drasztikusan csökkenti az elfogyasztott kalóriák mennyiségét

Ez elég nagy baj, mert a rendszeresen edzésben lévő szervezetnek kell a kalória. Ráadásul, ha drasztikusan csökken a bevitt kalóriák száma, a szervezet napokon belül raktározó üzemmódra kapcsol, és mindent, amit elfogyasztottunk, visszatart. Így a fogyás leáll az anyagcserével együtt.

Aszalt gyümölcsöket nassol

Az aszalt gyümölcsökkel csínján kell bánni. Egyszerű szénhidrátoknak minősülnek, annyira magas a cukortartalmuk, éppen ezért pont olyan a hatásuk, mint az egyszerű szénhidrátoknak. Villámgyors vércukorszint-emelkedés, majd ugyanolyan gyors zuhanás lehet a fogyasztásuk következménye. Joghurtba keverve 2-3 darab aszalt szilva, barack vagy pár szem aszalt meggy mellé máris bőséges reggeli, amelyyel akár délig is elegendő energiát biztosíthat magának.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink