Az egészséges táplálkozás alapját soha nem a tiltás, hanem az élelmiszerek helyes megválasztása és azok megfelelő arányokban való fogyasztása jelenti. Persze nem azt mondjuk, hogy a nyaralás alatt mondjunk le a csábító finomságokról – lángos, fagyi, gofri – de a jó közérzetünk érdekében mától gondolkodjunk felelősebben, és étkezzünk egészségesebben.
Étkezzünk a szezonnak megfelelően
Bár sokan csupán egy újabb „hóbortnak” tartják, érdemes lehetőleg olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek éppen szezonjuk van. Így mindig magas tápértékű, vitaminban gazdag ételekhez juthatunk hozzá, alacsonyabb áron. Ráadásul nyáron számtalan friss finomság közül válogathatunk: zöldbab, görögdinnye, szilva, barack, újburgonya, cseresznye, meggy.
A megfelelő hidratálás elengedhetetlen
Nem titok, hogy évszaktól függetlenül fontos a vízfogyasztás. A szervezet folyadékháztartását érdemes a nap első felében feltölteni, hiszen ekkor működik a vese a legintenzívebben. A legjobb, ha az ébredés utáni első 10 órában óránként átlagosan egy pohárnak megfelelő (2,5 dl) folyadékot veszünk magunkhoz. Természetesen a fennmaradó időben se feledkezzünk meg a vízivásról.
Válasszunk halakat, könnyű húsokat
A nyári hónapokban a nehezebb vörös húsok helyett fogyasszunk több zsírszegény, fehér húst: pulykát, csirkét, valamint halakat. Sütve, kis olajon elkészítve, vagy grillezve nem terhelik meg a szervezetet, rostban gazdag salátával fogyasztva hozzájárulnak az egészség megőrzéshez, a bélrendszer megfelelő működéséhez, felgyorsítják az anyagcserét és megkönnyítik a fogyást.
Tegyük félre a cukrot
A cukorbevitel csökkentése szintén jótékony hatású lehet, hiszen a normál testtömeg megtartása mellett, elengedhetetlen egészségünk megőrzése szempontjából is. Sütemények helyett asztalunkra kerüljön friss idény gyümölcs. Ha lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát), és igyunk inkább természetes gyümölcs– és zöldségleveket.