A nyári időszak a legkiválóbb alkalom arra, hogy elsajátítsuk az egészséges táplálkozás alapjait. De nem árt ilyenkor is ésszel és tudatosan belevágni az életmódváltásba.

Így lesz tökéletes a nyári diétád


Az egészséges táplálkozás alapját soha nem a tiltás, hanem az élelmiszerek helyes megválasztása és azok megfelelő arányokban való fogyasztása jelenti. Persze nem azt mondjuk, hogy a nyaralás alatt mondjunk le a csábító finomságokról lángos, fagyi, gofri de a jó közérzetünk érdekében mától gondolkodjunk felelősebben, és étkezzünk egészségesebben.


Étkezzünk a szezonnak megfelelően


Bár
sokan csupán egy újabb „hóbortnak” tartják, érdemes lehetőleg olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek éppen szezonjuk van. Így mindig magas tápértékű, vitaminban gazdag ételekhez juthatunk hozzá, alacsonyabb áron. Ráadásul nyáron számtalan friss finomság közül válogathatunk: zöldbab, görögdinnye, szilva, barack, újburgonya, cseresznye, meggy.


A megfelelő hidratálás elengedhetetlen


Nem titok, hogy évszaktól függetlenül fontos a vízfogyasztás. A szervezet folyadékháztartását
érdemes a nap első felében feltölteni, hiszen ekkor működik a vese a legintenzívebben. A legjobb, ha az ébredés utáni első 10 órában óránként átlagosan egy pohárnak megfelelő (2,5 dl) folyadékot veszünk magunkhoz. Természetesen a fennmaradó időben se feledkezzünk meg a vízivásról.


Válasszunk halakat, könnyű húsokat


A nyári hónapokban a nehezebb vörös húsok helyett fogyasszunk több
zsírszegény, fehér húst: pulykát, csirkét, valamint halakat. Sütve, kis olajon elkészítve, vagy grillezve nem terhelik meg a szervezetet, rostban gazdag salátával fogyasztva hozzájárulnak az egészség megőrzéshez, a bélrendszer megfelelő működéséhez, felgyorsítják az anyagcserét és megkönnyítik a fogyást.


Tegyük félre a cukrot


A cukorbevitel csökkentése szintén jótékony hatású lehet, hiszen a normál testtömeg megtartása
mellett, elengedhetetlen egészségünk megőrzése szempontjából is. Sütemények helyett asztalunkra kerüljön friss idény gyümölcs. Ha lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket (nyírfacukrot, sztíviát), és igyunk inkább természetes gyümölcs és zöldségleveket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink