Az egészség a konyhában kezdődik. Közhellyé vált mondás, nem véletlenül. Az egészséges alapanyagok kiválasztása jó kiindulópont, azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan készítjük el az ételeket. Sorra vettük a különböző sütési-főzési módszereket, megvizsgálva, hogy az egyes élelmiszerek felhasználásához melyik a legjobb választás.

Pirult zöldség, omlós hús

Hirtelen sütés

Gyors, egyszerű, sokoldalú: forró serpenyőben, rövid idő alatt, hirtelen sütéssel készítjük el az ételt. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy az olaj, a zsiradék, amin kisütjük, nagyon forró legyen. Legjobb, ha minél kisebb, vékonyra szelt alapanyagokat – zöldségeket, húsokat – készítünk ilyen módon, hiszen ezek gyorsan átsülnek.Akad azonban árnyoldala is ennek a sütési technikának. A magas hőmérsékletre hevítés nem minden olaj esetében egészséges. A füstpontja minden olajnak más – ez az a hőmérséklet, amelyen az olaj égni kezd, és az így készült étel már káros az egészségre. Minél gyorsabban hevítjük az olajat, annál gyorsabban indul be az oxidáció. Legjobb, ha ehhez a sütési módszerhez olyan olajokat használunk, amelyek füstpontja 200 °C fölött van. (Magas füstpontú olajok). Az avokádóolajnak például még ennél is sokkal magasabb a füstpontja, 270 °C, a földimogyoróé és a kókuszolajé pedig 230 °C. Az alacsony füstpontúakat (például a szőlőmag-, az olíva-, a tökmagolaj) inkább salátaöntetként, ízesítőként használjuk.

Posírozás vagy buggyantás

Ez a viszonylag alacsony hőfokon (70–85 °C-on) való ételkészítés megfelelő a húsoknál, zöldségeknél egyaránt. Az ételt saját levében, zöldségalaplébe vagy vízbe áztatva főzzük, ügyelve, hogy a folyadék ne lepje el teljesen. Egészséges és jó választás, ha a lazacot, csirkemellet készítünk. A hús omlós marad, könnyen „reszelhető”, téphető, salátákhoz kitűnő. Fontos azonban, hogy folyamatosan fi gyeljük a húst készítés közben, ügyelve, hogy a belső hőmérséklet ne legyen magasabb csirke esetében 75 °C-nál, ha friss sertés- vagy marhahúst készítünk, akkor pedig a hús belső hőmérséklete 65 °C-on az ideális. Ezt a hőmérsékletet maghőmérővel tudjuk megmérni. Azért fontos, hogy a hús hőmérséklete alacsony maradjon, mert így lesz omlós, szaftos. Ez a technika tehát sokkal lassabb, de biztonságosabb, egészségesebb is. Ne feledjük, ha tejben vagy olajban, esetleg egyéb folyadékban pároljuk a húst, az pluszkalóriát jelent.

Gőzölés

Ez a szintén alacsony hőfokon való ételkészítés az egyik legegészségesebb választás: az étel a felszálló gőzben puhul, fő meg. A gőzölés során az étel egyáltalán nem érintkezik a lével, a gőzében puhul. Nincs szükség olajra, vajra, tejre, így nem csak egészséges, de diétás ételt is készíthetünk – a tányérra alacsony kalóriatartalmú fogás kerül. Nem változik meg az étel íze sem, illetve a zöldségekben található tápanyagok és vitaminok is megmaradnak a főzés során. (Ha forralással puhítjuk meg a zöldséget, talán gyorsabban elkészül, de a vitamintartalma csökken.) Amennyiben kevesebb ideig pároljuk, a zöldségek zsengébbek, roppanósak maradnak, húsfélék készítésénél azonban ügyeljünk, hogy rendesen megfőjön az étel a gőzben. Legjobb, ha egyszerre kisebb és kevesebb darabot gőzölünk.

Sütés

Az étel készülhet tűzhelyen vagy sütőben – az egyik leggyakoribb ételkészítési módszer. Használhatunk hozzá zsiradékot, de süthetjük fóliában, sütőzacskóban is. Ebben az eljárásban az étel 150–250 °C-on készül. A zsiradék használata miatt nem a legegészségesebb ételkészítési módszer (főleg, ha a bő olajban kisütött sült krumplira vagy rántott húsra gondolunk), ezért amennyire lehet, kevés zsiradékot használjunk. Ha zöldségeket sütünk, minél kevesebb olajjal tegyük. Itt is fontos, hogy folyamatosan szemmel tartsuk a készülő ételt, és ha véletlenül odaégetjük, dobjuk ki, mert az elszenesedett részek rákkeltők lehetnek – zöldségnél, húsnál egyaránt. Azért nem kell kerülni ezt az ételkészítési módszert, de próbáljuk minél kevesebb zsiradékkal megoldani, illetve más főzési eljárásokkal keverni.

Ezek is érdekelhetnek

Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.