Zsírszegény, cukor- és gluténmentes (amennyiben gluténmentes zablisztet használunk) muffinváltozat, amit a kéksajt bolondít meg. A sajtos muffin alaptésztája tejmentes, így ha elhagyjuk belőle a sajtot, akkor tejérzékenyek is elkészíthetik. Ha nem kell odafigyelned a kalóriákra, ízesítheted pirított napraforgómaggal, tökmaggal. Kovács Judit dietetikus-szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.
Sajtos muffin
Hozzávalók (12-16 darabhoz):
1 db nagy cukkini
200 g zabliszt
2 db tojás
100 ml zabital
100 g kéksajt
10 g fűszerpaprika
5 g szódabikarbóna
ízlés szerint só
Elkészítése:
1. Készítsük elő a hozzávalókat: mérjük ki a lisztet, a fűszerpaprikát, a szódabikarbónát és a sót, keverjük ezeket össze. Tisztítsuk meg a cukkinit, és reszeljük le egy nagy lyukú reszelőn.
2. A két tojást keverjük el a zabtejjel, adjuk hozzá a reszelt cukkinit, tegyük bele a sajt kétharmadát, és keverjük meg. A korábban összekevert száraz hozzávalókat dolgozzuk bele a nedves hozzávalókba.
3. Egy muffintepsi mélyedéseit béleljük ki papírkapszlikkal. Az elkészült muffintésztát osszuk szét a mélyedésekben, a tetejére morzsoljunk rá a félretett kéksajtot. 180 fokon 15-20 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e!
Elkészítési idő: 30 perc
DF-tippek:
Kínálhatsz mellé friss, apróra vágott zöldfűszerekkel ízesített natúr joghurtot, valamint friss koktélparadicsomot.
Ha nem szereted a kéksajt erőteljes ízét, válassza helyette lágyabb ízvilágú, akár zsírszegény sajtot. Ebbe az esetben egy kis borssal is érdemes felturbózni a tésztát.
Ízlés szerint egy kevés apróra vágott sovány sonkát is adhatsz a muffinalaphoz.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Cukkini 10 variációban: Így készítsd el a diétás kedvencet!
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Mandulás-túrós muffin lisztmentesen
- Zöldfűszeres muffin