A friss és változatos vegyes salátákat elkészítéséhez sok, alacsony kalóriatartalma ellenére is jóllakottságérzést keltő alapanyag áll a rendelkezésére. Ezek további előnye, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Az alábbi 4 napos diéta során a saláta játssza a főszerepet!
Így olvadnak le a kilók!
- Négy napon át fogyassz el 2-2 nagy adag vegyes salátát (recepteket lásd lejjebb).
- Az étkezések között egyél idénygyümölcsöt.
- Naponta megengedhetsz magadnak 2-3 vékony szelet teljes kiőrlésű vagy korpás kenyeret.
- A szomjadat vízzel, gyógy- vagy gyümölcsteával oltsd.
- Használd bátran a kedvenc zöldségeit, és ízesíts minden fogást friss zöldfűszerekkel.
- A majonézes dresszingeket kerüld el, részesítsd előnyben a növényi olajos-ecetes, a kefires, a joghurtos és a citromos változatokat.
- Manapság már sokféle zöldsaláta kapható a piacon, a boltokban. Válogass bátran közöttük, hiszen mindegyik nagyon egészséges és finom!
- A saláta-alapanyagok közül részesítsd előnyben az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag paradicsomot, paprikaféléket, kígyóuborkát, retket, lila és újhagymát, sárgarépát, hüvelyeseket, zellert, almát.
Ez is érdekelhet! Frissítő gyümölcsdiéta
A saláta egyik főszereplője: variációk dresszingre
(4 adag salátához)
Tojásos-joghurtos
Keverjünk össze 1 db főtt tojás sárgájáját 1 tk dijoni mustárral, 1 ek frissen facsart citromlével és 150 g natúr joghurttal. Ízesítsük apróra vágott petrezselyemzölddel és frissen őrölt borssal.
Fokhagymás-olívaolajos
Zúzzunk össze 1 kisebb gerezd fokhagymát. Adjunk hozzá ¼ tk őrölt köményt, 1 ek citromlevet és 3 ek extra szűz olívaolajat, valamint egy kevés borsot. Kecskesajtos-paradicsomos salátához nagyon finom.
Klasszikus
Keverjünk össze 4 ek olívaolajat 2 ek borecettel és 1 tk dijoni mustárral. Ízesíthetjük frissen őrölt borssal, aprított zöldfűszerekkel (pl. tárkony, petrezselyem, snidling, kakukkfű, bazsalikom).
Joghurtos-ecetes
Keverjünk össze 150 g natúr joghurtot 1 gerezd zúzott fokhagymával, és 2 ek fehérborecettel. Fokhagyma helyett használhatunk snidlinget is.
Sirtfood diéta – Adele-nek bevált, de mit mond a szakember?
Vegyes saláta receptek
(4 adaghoz)
Vegyes saláta
Elkészítése: Bontsuk leveleire, majd mossunk meg 1 fej salátát (pl. fejes, jég- vagy 2 fej római salátát). Szeljünk csíkokra 1 db kaliforniai paprikát, karikázzunk fel 1 fej lila hagymát és 1 db kígyóuborkát, 4 db paradicsomot pedig daraboljunk fel. A salátát tépkedjük kisebb darabokra, és adjuk hozzá a többi zöldséget, valamint 1 kis doboz lecsepegtetett konzervkukoricát. Klasszikus öntettel tálaljuk.
Mozzarellás paradicsomsaláta
Elkészítése: Vágjunk fel cikkekre 8 db paradicsomot. Keverjük össze egy kevés sóval, őrölt fekete borssal, 2-3 ek apróra vágott bazsalikommal, 1 fej apróra vágott lila hagymával, 2 ek borecettel és 1 ek olívaolajjal. Egy tálat béleljünk ki salátalevelekkel, halmozzuk rá a paradicsomsalátát, végül szórjuk meg 125 g felkockázott light mozzarellával.
Csirkés saláta
Elkészítése: Főzzünk puhára 1 db teljes csirkemellfilét 2 db tyúkhúsleveskockából készült alaplében. A kihűlt húst vágjuk apró darabokra. Mossunk és szárítsunk meg 1 közepes fej fejes salátát, 50 g rukkolát és 1 kisebb fej endíviát, tépkedjük apróra a leveleket, majd a csirkemelldarabkákkal együtt osszuk el 4 db tányéron. Mossunk meg, vágjunk darabokra 4 db retket, és szórjuk a salátára. Készítsünk öntetet 1 doboz natúr joghurtból vagy kefirből, 1 gerezd zúzott fokhagymából, egy kevés sóból, borsból, és öntsük a salátára.
Sültpaprika-saláta
Elkészítése: Tegyünk a felforrósított serpenyőbe 3-3 db piros és zöld színű kaliforniai paprikát, 1-2 db enyhén csípős csilipaprikát, és süssük addig, amíg a bőrük fel nem hólyagosodik, és kissé meg nem barnulnak. Hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a héjukat, távolítsuk el a torzsákat, az ereket, a húsukat pedig csíkozzuk fel. Vágjunk négyfelé 2 fej vöröshagymát, és süssük meg ezt is a paprikához hasonló módon. A sült zöldségeket tegyük tálba, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, pár csepp citromlével, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és hagyjuk kicsit összeérni az ízeket.
Céklasaláta fetával