Ezt az étrendet néhány évvel ezelőtt alkotta meg két táplálkozási tanácsadó, de igazán ismertté csak a brit énekesnő, Adele látványos fogyása után vált. Szűcs Zsuzsanna MSC, dietetikus, táplálkozástudományi szakértő írásából részletesen megismerheted a módszert.

Sirtfood diéta – Adele-nek bevált, de mit mond a szakember?

A sirtfood diéta lényege, hogy a fogyókúra során bizonyos élelmiszerek elfogyasztásával növeljük szervezetünk szirtuinszintjét. Hogy mi ez? A humán szirtuinok egy hét tagból álló enzimfehérje-család, melyet az 1970-es években azonosítottak először az élesztőben. Az azóta eltelt évtizedekben pedig intenzív kutatások során vizsgálják az emberi test egészségére gyakorolt hatásait és feladatát. Ezen belül különösen az anyagcsere-folyamatokban, illetve az öregedésben betöltött szerepét elemzik a szakértők.

Az eredmények szerint sejtszinten a szirtuinok közvetítik a kalóriabevitel-csökkentés élettartam-növelő hatását többek között azzal, hogy javítják az inzulinérzékenységet a májban, a hasnyálmirigyben és az izmokban. Csökkentik az olyan degeneratív idegrendszeri betegségek tüneteit is, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Sejtszinten befolyásolják továbbá a stresszel szembeni ellenállást és az arra adott választ, illetve képesek növelni a sejtek élettartamát, és ezáltal a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében is szerepet játszanak.

 

Adele fogyása: ezekkel a módszerekkel adott le több mint 40 kilót az énekesnő!

 

Mik azok a sirtfoodok?

A teória szerint számos olyan növényi eredetű élelmiszer létezik, ami alacsony kalóriabevitel mellett növelheti a szervezet szirtuinszintjét.

Top 20 sirtfood:

  1. Kelkáposzta
  2. Vörösbor
  3. Eper és egyéb bogyós gyümölcsök
  4. Hagymafélék
  5. Szója
  6. Petrezselyem
  7. Extraszűz olívaolaj
  8. Legalább 85% kakaótartalmú étcsokoládé
  9. Matcha tea
  10. Hajdina
  11. Kurkuma
  12. Dió és más olajos magvak
  13. Rukkola
  14. Csili
  15. Lestyán
  16. Datolya
  17. Cikória
  18. Kávé
  19. Áfonya
  20. Kapribogyó

Sirtfood diéta: 3 hét és 2 fázis

Annak ellenére, hogy a szirtuinok élettani hatása messze túlmutat a súlykarbantartáson, a sirtfood diéta étrendjének elsődleges ígérete a gyors fogyás, az izomtömeg megőrzése mellett, illetve a krónikus betegségek megelőzése. Maga az étrend tulajdonképpen egy háromhetes kúra, két fázisra bontva.

A sirtfood diéta központi eleme mindkét szakaszban egy zöld gyümölcslé fogyasztása.

Így készül: a dzsúsz 75 g kelkáposztából, 30 g rukkolából, 5 g petrezselyemből, 2 szál angol zellerből, egy 1 cm-es gyömbérdarabból és ½ db zöldalmából áll. Ennek levét kell kipréselni (a gyümölcshús és a rostok nem kerülnek bele), majd hozzáadni ½ db citrom levét, valamint 1/2 tk matcha teát.

Az első, egyhetes szakasz első három napján legfeljebb 1000 kcal fogyasztható naponta, ezen belül három adag zöld ital és egy sirtfoodokban gazdag étkezés megengedett. A 4–7. napon az energiabevitel 1500 kcal-ra emelhető, ami két-két dzsúszból és étkezésből adódhat össze.

A második, úgynevezett fenntartó szakasz két hétig tart. Itt konkrét kalóriabevitelre vonatkozó tanács nincs, ugyanakkor három, sirtfoodokban gazdag étkezés mellett egy adag zöld ital elfogyasztása javasolt. A háromhetes kúra a kitűzött célnak megfelelően akár többször ismételhető. A dzsúsz napi szintű és a sirtfoodok rendszeres fogyasztását ezután is ajánlják.

sirtfood diéta ital zöld smoothie

A sirtfood diéta központi eleme a zöld dzsúsz
Fotó: Shutterstock

 

Érvek pró és kontra a sirtfood diéta módszeréről

  • A módszer előnye, hogy a gerincét képező növényi eredetű élelmiszerek többségükben könnyen beszerezhetők, valamint igazoltan jó hatással vannak az egészségre. Például a magas kakaótartalmú étcsokoládé vagy a vörösbor, a folátokban gazdag leveles zöldségek, illetve az olívaolajat is tartalmazó mediterrán étrend szív- és érvédő hatása meggyőzően bizonyított.
  • Ugyanakkor egyelőre kevés vizsgálat igazolja a fenti élelmiszerek valós hatását a szirtuinok szintjére. Jobbára csak laboratóriumi és állatkísérletek eredményeire hagyatkozhatunk. A módszer kitalálói The Sirtfood Diet című könyvükben ugyan hivatkoznak egy általuk elvégzett, 39 fő bevonásával történt egyhetes kutatásra, amelyben a résztvevők átlagosan 3,2 kg-ot fogytak izomtömegük megőrzése, esetenként növelése mellett, ám ezt az eredményt semmilyen tudományos értékkel bíró folyóiratban nem publikálták, és hiányoznak a résztvevők utánkövetésére vonatkozó adatok is.
  • Egyáltalán nem meglepő, hogy napi 1000–1500 kcal bevitele és rendszeres fizikai aktivitás mellett fogyás tapasztalható, hiszen ez a kalóriamennyiség lényegesen alacsonyabb a felnőttek számára az egészséges étrend részeként, mérsékelt aktivitás mellett javasolt 1800–2500 kcal-nál. Egy túlsúlyos egyén számára pedig annak csupán harmada. Ezért az ilyen mértékű, tartósan alacsony energiabevitel mellett orvosi és dietetikai kontroll szükséges az esetleges komplikációk, hiánybetegségek kivédéséhez!
  • Erősen kérdéses mindemellett a fenntarthatósága is, hiszen a gyorsan leadott kilókat az esetek nagy részében visszahízzuk. Ennek oka, hogy a szervezet glikogénraktárainak kiürülésével jelentős mennyiségű víz távozik a szervezetből. A kalóriabevitel csökkentésének első hetében emiatt csak a leadott súly harmada származik zsírvesztésből.

 

Csodadiéták” helyett

Összességében elmondható, hogy a sirtfood diéta nem eredményesebb a többi, hasonlóan alacsony kalóriatartalmú étrendnél, ugyanakkor egy egészséges felnőtt számára vélhetően nem jár jelentős egészségkockázattal, köszönhetően a kúra rövidségének. Ugyanakkor ha egészségesen és fenntartható módon szeretne fogyni, érdemes kiegyensúlyozott vegyes étrendet kialakítania, a kalóriabevitelt pedig csupán a szükséges mértékben, napi 300–700 kcal-val csökkenteni. A megvalósításban bátran kérje dietetikus, táplálkozástudományi szakember segítségét.

 

A cikk forrása: Fanny

 

A Fanny magazinban hétről hétre találsz érdekes cikkeket az egészséges életmód, a testsúlycsökkentés, az alakformálás témájában!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink