Ezt az étrendet néhány évvel ezelőtt alkotta meg két táplálkozási tanácsadó, de igazán ismertté csak a brit énekesnő, Adele látványos fogyása után vált. Szűcs Zsuzsanna MSC, dietetikus, táplálkozástudományi szakértő írásából részletesen megismerheted a módszert.

Sirtfood diéta – Adele-nek bevált, de mit mond a szakember?

A sirtfood diéta lényege, hogy a fogyókúra során bizonyos élelmiszerek elfogyasztásával növeljük szervezetünk szirtuinszintjét. Hogy mi ez? A humán szirtuinok egy hét tagból álló enzimfehérje-család, melyet az 1970-es években azonosítottak először az élesztőben. Az azóta eltelt évtizedekben pedig intenzív kutatások során vizsgálják az emberi test egészségére gyakorolt hatásait és feladatát. Ezen belül különösen az anyagcsere-folyamatokban, illetve az öregedésben betöltött szerepét elemzik a szakértők.

Az eredmények szerint sejtszinten a szirtuinok közvetítik a kalóriabevitel-csökkentés élettartam-növelő hatását többek között azzal, hogy javítják az inzulinérzékenységet a májban, a hasnyálmirigyben és az izmokban. Csökkentik az olyan degeneratív idegrendszeri betegségek tüneteit is, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Sejtszinten befolyásolják továbbá a stresszel szembeni ellenállást és az arra adott választ, illetve képesek növelni a sejtek élettartamát, és ezáltal a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében is szerepet játszanak.

 

Adele fogyása: ezekkel a módszerekkel adott le több mint 40 kilót az énekesnő!

 

Mik azok a sirtfoodok?

A teória szerint számos olyan növényi eredetű élelmiszer létezik, ami alacsony kalóriabevitel mellett növelheti a szervezet szirtuinszintjét.

Top 20 sirtfood:

  1. Kelkáposzta
  2. Vörösbor
  3. Eper és egyéb bogyós gyümölcsök
  4. Hagymafélék
  5. Szója
  6. Petrezselyem
  7. Extraszűz olívaolaj
  8. Legalább 85% kakaótartalmú étcsokoládé
  9. Matcha tea
  10. Hajdina
  11. Kurkuma
  12. Dió és más olajos magvak
  13. Rukkola
  14. Csili
  15. Lestyán
  16. Datolya
  17. Cikória
  18. Kávé
  19. Áfonya
  20. Kapribogyó

Sirtfood diéta: 3 hét és 2 fázis

Annak ellenére, hogy a szirtuinok élettani hatása messze túlmutat a súlykarbantartáson, a sirtfood diéta étrendjének elsődleges ígérete a gyors fogyás, az izomtömeg megőrzése mellett, illetve a krónikus betegségek megelőzése. Maga az étrend tulajdonképpen egy háromhetes kúra, két fázisra bontva.

A sirtfood diéta központi eleme mindkét szakaszban egy zöld gyümölcslé fogyasztása.

Így készül: a dzsúsz 75 g kelkáposztából, 30 g rukkolából, 5 g petrezselyemből, 2 szál angol zellerből, egy 1 cm-es gyömbérdarabból és ½ db zöldalmából áll. Ennek levét kell kipréselni (a gyümölcshús és a rostok nem kerülnek bele), majd hozzáadni ½ db citrom levét, valamint 1/2 tk matcha teát.

Az első, egyhetes szakasz első három napján legfeljebb 1000 kcal fogyasztható naponta, ezen belül három adag zöld ital és egy sirtfoodokban gazdag étkezés megengedett. A 4–7. napon az energiabevitel 1500 kcal-ra emelhető, ami két-két dzsúszból és étkezésből adódhat össze.

A második, úgynevezett fenntartó szakasz két hétig tart. Itt konkrét kalóriabevitelre vonatkozó tanács nincs, ugyanakkor három, sirtfoodokban gazdag étkezés mellett egy adag zöld ital elfogyasztása javasolt. A háromhetes kúra a kitűzött célnak megfelelően akár többször ismételhető. A dzsúsz napi szintű és a sirtfoodok rendszeres fogyasztását ezután is ajánlják.

sirtfood diéta ital zöld smoothie

A sirtfood diéta központi eleme a zöld dzsúsz
Fotó: Shutterstock

 

Érvek pró és kontra a sirtfood diéta módszeréről

  • A módszer előnye, hogy a gerincét képező növényi eredetű élelmiszerek többségükben könnyen beszerezhetők, valamint igazoltan jó hatással vannak az egészségre. Például a magas kakaótartalmú étcsokoládé vagy a vörösbor, a folátokban gazdag leveles zöldségek, illetve az olívaolajat is tartalmazó mediterrán étrend szív- és érvédő hatása meggyőzően bizonyított.
  • Ugyanakkor egyelőre kevés vizsgálat igazolja a fenti élelmiszerek valós hatását a szirtuinok szintjére. Jobbára csak laboratóriumi és állatkísérletek eredményeire hagyatkozhatunk. A módszer kitalálói The Sirtfood Diet című könyvükben ugyan hivatkoznak egy általuk elvégzett, 39 fő bevonásával történt egyhetes kutatásra, amelyben a résztvevők átlagosan 3,2 kg-ot fogytak izomtömegük megőrzése, esetenként növelése mellett, ám ezt az eredményt semmilyen tudományos értékkel bíró folyóiratban nem publikálták, és hiányoznak a résztvevők utánkövetésére vonatkozó adatok is.
  • Egyáltalán nem meglepő, hogy napi 1000–1500 kcal bevitele és rendszeres fizikai aktivitás mellett fogyás tapasztalható, hiszen ez a kalóriamennyiség lényegesen alacsonyabb a felnőttek számára az egészséges étrend részeként, mérsékelt aktivitás mellett javasolt 1800–2500 kcal-nál. Egy túlsúlyos egyén számára pedig annak csupán harmada. Ezért az ilyen mértékű, tartósan alacsony energiabevitel mellett orvosi és dietetikai kontroll szükséges az esetleges komplikációk, hiánybetegségek kivédéséhez!
  • Erősen kérdéses mindemellett a fenntarthatósága is, hiszen a gyorsan leadott kilókat az esetek nagy részében visszahízzuk. Ennek oka, hogy a szervezet glikogénraktárainak kiürülésével jelentős mennyiségű víz távozik a szervezetből. A kalóriabevitel csökkentésének első hetében emiatt csak a leadott súly harmada származik zsírvesztésből.

 

Csodadiéták” helyett

Összességében elmondható, hogy a sirtfood diéta nem eredményesebb a többi, hasonlóan alacsony kalóriatartalmú étrendnél, ugyanakkor egy egészséges felnőtt számára vélhetően nem jár jelentős egészségkockázattal, köszönhetően a kúra rövidségének. Ugyanakkor ha egészségesen és fenntartható módon szeretne fogyni, érdemes kiegyensúlyozott vegyes étrendet kialakítania, a kalóriabevitelt pedig csupán a szükséges mértékben, napi 300–700 kcal-val csökkenteni. A megvalósításban bátran kérje dietetikus, táplálkozástudományi szakember segítségét.

 

A cikk forrása: Fanny

 

A Fanny magazinban hétről hétre találsz érdekes cikkeket az egészséges életmód, a testsúlycsökkentés, az alakformálás témájában!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Gyulladáscsökkentő ételek a krónikus betegségek ellen
A legtöbben az alakunk megőrzésére gondolva utasítjuk vissza a fánkot vagy a pizzát. Pedig a megfelelő táplálkozással a gyulladások, a krónikus betegségek ellen is küzdhetünk!
Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás
Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne...
Folyton nassolsz? Tippek, hogy leszámolj a kínzó farkasétvággyal!
Ha az alábbi néhány élelmiszert beépíted az étrendedbe, valamint odafigyelsz a mértéktartó táplálkozásra, legyőzheted az állandó éhségérzetet!
Kalóriaszegény desszert: dinnyés-ribizlis joghurtfagyi
Ha egy könnyű fogyókúrás édességre vágysz a kánikulában, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Tippek az edzőtől: A formás kar 5+1 titka
Szeretnél szép, nőies vállakat, feszes tónusú karokat? Szalka Andrea Hot Iron master trainer elmondja, mire figyelj, és mit tegyél, hogy elérd a célodat.
Pajzsmirigyproblémára jódszegény diéta? Erre figyelj!
Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy mit kell tudni erről az étrendről.
Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.