Ha van egy kis súlyfelesleged, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással megszabadulhatsz tőle. A siker titka: egyél minél több salátát!

Salátadiéta a pluszkilók ellen – 4 nap a karcsúságért

A friss és változatos vegyes salátákat elkészítéséhez sok, alacsony kalóriatartalma ellenére is jóllakottságérzést keltő alapanyag áll a rendelkezésére. Ezek további előnye, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Az alábbi 4 napos diéta során a saláta játssza a főszerepet!

 

Így olvadnak le a kilók!

  • Négy napon át fogyassz el 2-2 nagy adag vegyes salátát (recepteket lásd lejjebb).
  • Az étkezések között egyél idénygyümölcsöt.
  • Naponta megengedhetsz magadnak 2-3 vékony szelet teljes kiőrlésű vagy korpás kenyeret.
  • A szomjadat vízzel, gyógy- vagy gyümölcsteával oltsd.
  • Használd bátran a kedvenc zöldségeit, és ízesíts minden fogást friss zöldfűszerekkel.
  • A majonézes dresszingeket kerüld el, részesítsd előnyben a növényi olajos-ecetes, a kefires, a joghurtos és a citromos változatokat.
  • Manapság már sokféle zöldsaláta kapható a piacon, a boltokban. Válogass bátran közöttük, hiszen mindegyik nagyon egészséges és finom!
  • A saláta-alapanyagok közül részesítsd előnyben az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag paradicsomot, paprikaféléket, kígyóuborkát, retket, lila és újhagymát, sárgarépát, hüvelyeseket, zellert, almát.

 

Ez is érdekelhet! Frissítő gyümölcsdiéta

 

A saláta egyik főszereplője: variációk dresszingre

(4 adag salátához)

Tojásos-joghurtos

Keverjünk össze 1 db főtt tojás sárgájáját 1 tk dijoni mustárral, 1 ek frissen facsart citromlével és 150 g natúr joghurttal. Ízesítsük apróra vágott petrezselyemzölddel és frissen őrölt borssal.

Fokhagymás-olívaolajos

Zúzzunk össze 1 kisebb gerezd fokhagymát. Adjunk hozzá ¼ tk őrölt köményt, 1 ek citromlevet és 3 ek extra szűz olívaolajat, valamint egy kevés borsot. Kecskesajtos-paradicsomos salátához nagyon finom.

Klasszikus

Keverjünk össze 4 ek olívaolajat 2 ek borecettel és 1 tk dijoni mustárral. Ízesíthetjük frissen őrölt borssal, aprított zöldfűszerekkel (pl. tárkony, petrezselyem, snidling, kakukkfű, bazsalikom).

Joghurtos-ecetes

Keverjünk össze 150 g natúr joghurtot 1 gerezd zúzott fokhagymával, és 2 ek fehérborecettel. Fokhagyma helyett használhatunk snidlinget is.

Sirtfood diéta – Adele-nek bevált, de mit mond a szakember?

vegyes saláta fogyókúra diéta

A vegyes saláta egyáltalán nem unalmas fogás!
Fotó: Shutterstock

 

Vegyes saláta receptek

(4 adaghoz)

Vegyes saláta

Elkészítése: Bontsuk leveleire, majd mossunk meg 1 fej salátát (pl. fejes, jég- vagy 2 fej római salátát). Szeljünk csíkokra 1 db kaliforniai paprikát, karikázzunk fel 1 fej lila hagymát és 1 db kígyóuborkát, 4 db paradicsomot pedig daraboljunk fel. A salátát tépkedjük kisebb darabokra, és adjuk hozzá a többi zöldséget, valamint 1 kis doboz lecsepegtetett konzervkukoricát. Klasszikus öntettel tálaljuk.

Mozzarellás paradicsomsaláta

Elkészítése: Vágjunk fel cikkekre 8 db paradicsomot. Keverjük össze egy kevés sóval, őrölt fekete borssal, 2-3 ek apróra vágott bazsalikommal, 1 fej apróra vágott lila hagymával, 2 ek borecettel és 1 ek olívaolajjal. Egy tálat béleljünk ki salátalevelekkel, halmozzuk rá a paradicsomsalátát, végül szórjuk meg 125 g felkockázott light mozzarellával.

Csirkés saláta

Elkészítése: Főzzünk puhára 1 db teljes csirkemellfilét 2 db tyúkhúsleveskockából készült alaplében. A kihűlt húst vágjuk apró darabokra. Mossunk és szárítsunk meg 1 közepes fej fejes salátát, 50 g rukkolát és 1 kisebb fej endíviát, tépkedjük apróra a leveleket, majd a csirkemelldarabkákkal együtt osszuk el 4 db tányéron. Mossunk meg, vágjunk darabokra 4 db retket, és szórjuk a salátára. Készítsünk öntetet 1 doboz natúr joghurtból vagy kefirből, 1 gerezd zúzott fokhagymából, egy kevés sóból, borsból, és öntsük a salátára.

DF-tipp: Elfogyaszthatsz mellé 1 szelet korpás kenyeret is.

Sültpaprika-saláta

Elkészítése: Tegyünk a felforrósított serpenyőbe 3-3 db piros és zöld színű kaliforniai paprikát, 1-2 db enyhén csípős csilipaprikát, és süssük addig, amíg a bőrük fel nem hólyagosodik, és kissé meg nem barnulnak. Hagyjuk kihűlni, majd szedjük le a héjukat, távolítsuk el a torzsákat, az ereket, a húsukat pedig csíkozzuk fel. Vágjunk négyfelé 2 fej vöröshagymát, és süssük meg ezt is a paprikához hasonló módon. A sült zöldségeket tegyük tálba, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, pár csepp citromlével, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, és hagyjuk kicsit összeérni az ízeket.

DF-tipp: Egy kevés felkockázott juhsajttal és 1 szelet teljes kiőrlésű pirítóssal fogyaszd.

 

Céklasaláta fetával

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink