A cékla igazi egészségbomba: gazdag antioxidánsokban, sok vasat, káliumot, magnéziumot, A-, C- és B6-vitamint tartalmaz. Jó hatással van a vérnyomásra, a vérkeringésre. A benne található betanin nevű anyag remek immunerősítő. Lereszelve, összeturmixolva nyersen is bevethetjük, készíthetünk belőle például smoothie-t almával, körtével kombinálva. Az alábbi egészséges céklakrémleves receptjében a céklát sárgarépával, burgonyával párosítottuk, és a még finomabb ízhatás kedvéért némi feta sajttal egészítettük ki a fogást. Tejszín vagy tejföl nem kerül a levesbe, a krémességét a zöldségek adják.
Sárgarépás céklakrémleves feta sajttal
Hozzávalók (4 személyre):
500 g nyers cékla
2 nagyobb darab sárgarépa
200 g burgonya
½ ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 l zöldségleves alaplé
1 ek paradicsompüré
2-3 babérlevél
só
bors
50 g feta sajt
Elkészítése:
1. A céklát, a sárgarépát és a krumplit tisztítsuk meg, majd vágjuk nagyjából egyforma kockákra.
2. Egy nagyobb lábasban hevítsük az olívaolajat, pároljuk rajta üvegesre a felaprított hagymát és fokhagymát, majd dobjuk rá a zöldségeket. Keverjünk rajta egyet-kettőt, majd öntsük fel az alaplével, keverjük bele a paradicsompürét, adjuk hozzá a babérlevelet és főzzük körülbelül 20 percig. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. Ha a zöldségek megfőttek (kb. 20-30 perc), botmixerrel pürésítsük a levest, majd szedjük tányérokba, és morzsoljunk rá feta sajtot.
Elkészítési idő: 40 perc
További egészséges, alakkímélő céklás finomságokat készítenél? A gluténmentes céklapizza receptjét ide kattintva találod meg, a céklás hummusz elkészítéséről pedig ebben a cikkünkben olvashatsz!