Rendszeresen jár edzőterembe, és mégsem sikerül fogynia? Talán furcsán hangzik, de az aktív mozgás önmagában nem garantálja a fogyást. Egyrészt ahhoz, hogy megszabaduljon a pluszkilóktól, az étkezésre is figyelnie kell, másrészt sajnos sok tévhit él az emberekben arról, milyen a megfelelő edzés. Jó tanácsok, hogy tényleg hatékony legyen a mozgás.

Segítség! Nem tudok fogyni!

Ne becsülje túl az edzés hatását!

Előfordult már, hogy miután lefutotta az előírt távot, végigcsinálta az aznapra tervezett edzést, úgy érezte, megérdemeli, hogy bűnözhessen, azaz hogy gyakorlatilag bármit megegyen, amit megkíván? Az igazság az, hogy hihetetlenül könnyű „visszaenni” a nagy nehezen elégetett kalóriákat. Egyórás edzés során egy átlagos nő 550 kalóriát éget el. Ha ezután beül a barátnőjével a kávézóba és elfogyaszt 3 deciliter turmixot egy kis zabkeksszel, máris több mint 300 kalóriát vitt be a szervezetébe – azaz többet, mint az edzés során elégetett kalóriák felét!

Ne csak az edzésre összpontosítson!

Még ha az edzés során nem is éget el túl sok kalóriát, a mozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy fogyjon. Amellett, hogy javul az erőnléte és erősödnek az izmai, a rendszeres mozgás csökkenti a stresszt, javítja az alvás minőségét – e két utóbbi tényező pedig jelentősen befolyásolja az anyagcsere működését. Tanulmányok bebizonyították, hogy azok, akik öt óránál kevesebbet alszanak naponta, hajlamosabbak az elhízásra, és az is kiderült, hogy akik érzékenyebbek a stresszre, nehezebben tudnak megszabadulni a felesleges kilóktól.

Figyeljen az étkezésre!

Minél többet mozog, annál inkább az evés körül forognak a gondolatai? Ez nem véletlen. Edzés után könnyű szinte észrevétlenül nassolni: néhány keksz, müzliszelet, gyümölcs, esetleg a vércukor miatt egy kis csoki, és máris borult az egészséges étkezési terv.

Minden mozgás jótékony hatású: sétáljon, játsszon sokat!

Ne sajnálja, ha a hétvégén nem jut el az edzőterembe. A családi kirándulások, játékok alkalmával, akár ugyanannyi kalóriát elégethet, mint egy edzés alatt – de annál biztosan többet, mintha csak a tévé előtt ülne. Remek családi program lehet a kerékpározás, a tollaslabdázás, a labdázás, a frizbizés, de még a sétálás is.

Tartson pihenőnapot!

Különösen kezdő sportolóknál fontos, hogy minden edzés után tartsanak egy pihenőnapot. A szervezetnek ugyanis szüksége van regenerálódásra, akár izomtömeg-növelés a mozgás célja, vagy szálkásítás, zsírégetés, illetve fogyás. ha túlvállalja magát, azzal nem a lelkesedését bizonyítja. A túl sok edzés könnyen sérüléshez, fásultsághoz, emésztési zavarhoz, álmatlansághoz vezet.

Edzésnapokon (is) reggelizzen!

Minél kevesebbet eszünk, annál többet fogyunk – nos, ez az, ami nem igaz. A kiegyensúlyozott étkezés (megfelelő mennyiségű szénhidrát, zsír és fehérje) a zsírégetést is pozitívan befolyásolja, míg ha keveset és rendszertelenül eszik, épp ellenkező hatást ér el. A reggeli különösen fontos, hiszen éjszaka az anyagcsere lelassul. A reggeli étkezés beindítja, felpörgeti az anyagcserét, és hatással van a nap többi étkezésére is.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!
Ezt edd reggelire, ha fontos a lapos has
Amennyiben csak most kezdesz el dolgozni a nyári álomalakon, akkor már kissé késésben vagy, de ne feledd: az egészségedre egész évben fontos odafigyelni, nem csak a bikiniszezonban!
Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.

Ajánlataink