Adjunk meg mindent az agynak!
Kutatások azt sugallják, hogy a hatékony önuralomhoz az agy maximális egészsége és egészséges táplálása szükséges. Ennek alapja a megfelelő mennyiségű alvás és az alkoholfogyasztás minimalizálása. Az agy működéséhez nagy szükség van a glükóz nevű szénhidrátra, így a szénhidrátcsökkentett diéták nem előnyösek. Tehát mindenképpen szükségünk van napi szinten a szénhidrátokra, a lényeg az, hogy az értékes fajtákból válasszunk. Gyümölcsből, zöldségből és teljes őrlésű gabonákból szerezzük be, ne fehér lisztből és cukorból.
Ellenben naponta 3 dkg jó minőségű étcsokoládét megengedhetünk magunknak, jótékony hatása ma már bizonyított. Célszerű úgy összeállítani az étrendünket, hogy mindennap gondoljunk arra, az agyunk is megkapja a számára szükséges tápanyagokat. Nem kell semmi különleges dologra gondolni, a tonhal barna rizzsel, avokádóval például remek párosítás, csak a mennyiséget kell maximalizálni. Ugyanez vonatkozik a tojásra. Egy főtt tojás, egy fél avokádó és egy szelet csökkentett szénhidráttartalmú kenyér ideális és laktató. A banán, a diófélék, az áfonya és a bogyós gyümölcsök is hasznosak és támogatják agyunk működését, együnk mindennap belőlük.
Fehérje, egészséges zsírok és rost
Ennek a háromnak a kombinációját tartalmazza az ideális snack. A fehérje energiát ad a holtpontokon, a zsír és a rost növeli a jóllakottságot. Szakértők azt mondják, nem kell feltétlenül pontosan kiszámolni a kalóriát, elegendő, ha a 150-200 kcal értéktartományban maradunk. Ilyen lehet egy alma néhány szem mandulával vagy zöldségek humuszba mártogatva, ill. pár karika házikolbász kígyóuborkával, koktélparadicsommal a húsevőknek.
Lehet maradék is
Az ebédről megmaradt grillezett húst is elfogyaszthatjuk délután, nem kell feltétlenül gyártani valami pluszételt. Akár be is vezethetjük, hogy megfelezzük az ebédünket, és a második felét 3-4 óra között esszük meg, amikor érezzük, hogy fogy az energiánk, fáradunk. Dobozoljunk előre Az előre gondolkozás komoly fegyver a diétázás idején. Ha mindennap gondosan kikészítjük a délelőtti és délutáni snacket, akkor nem csábulunk el a kolléganők szülinapi muffinjai irányába, és ki tudjuk hagyni a „szaladjunk le egy kávéra a büfébe” programot. Mert az mindig egy kávé meg egy kakaós csiga kombó szokott lenni, lássuk be őszintén.
Snack meg víz
Kössük össze ezeket a kis étkezéseket egy nagy pohár víz felhörpintésével. A hidratáltság is elejét veszi a felesleges evésnek. Másrészt a kisétkezéseket is tiszteljük meg azzal, hogy leállunk, abbahagyjuk a munkát, és az étkezésre fordítjuk a figyelmünket, élvezzük az ízeket, a lehetőséget, hogy ehetünk. Így az agyban is tudatosodik a folyamat, és nem járunk úgy, hogy nem is emlékszünk arra, ettünk, mert a neten szörfölgettünk közben.
Mit mond a testem?
Ha tudunk annyira tudatosak lenni, hogy felismerjük a testünk valódi jelzéseit, és az éhséget nem keverjük össze a sóvárgással, akkor lehet, hogy számunkra a három nagyobb étkezés az ideális. Másoknak viszont esetleg épp ellenkezőleg, hat kisebb. Nagyon eltérő módokon is működhetünk, van, akinek muszáj sportolás után enni, van, akinek nem. Ahhoz, hogy ezt bölcsen felismerjük, gyakorlottnak és ébernek kell lennünk, ez pedig a nagy túlsúllyal rendelkező kezdő fogyókúrázókra nem igazán jellemző. Maradjunk tehát annál a stratégiánál, hogy pontosan megtervezzük és szabályozzuk a napi étkezéseinket, így nem esünk az önbecsapás kellemetlen hibájába.