Snack az, amit a főétkezések között eszünk. Magyarul: tízórai és uzsonna, hiszen az éjszakai falatozgatásra ezt a kettőt nem mondhatjuk. Persze éjszaka nem is kellene falatozgatni. A jó és tápláló snackek hasznosak a fogyókúrában, és valóban sok múlik azon, hogy jól válogatjuk-e össze őket.

Mostantól szabad nassolni: Engedett snackek a diétában

Adjunk meg mindent az agynak!

Kutatások azt sugallják, hogy a hatékony önuralomhoz az agy maximális egészsége és egészséges táplálása szükséges. Ennek alapja a megfelelő mennyiségű alvás és az alkoholfogyasztás minimalizálása. Az agy működéséhez nagy szükség van a glükóz nevű szénhidrátra, így a szénhidrátcsökkentett diéták nem előnyösek. Tehát mindenképpen szükségünk van napi szinten a szénhidrátokra, a lényeg az, hogy az értékes fajtákból válasszunk. Gyümölcsből, zöldségből és teljes őrlésű gabonákból szerezzük be, ne fehér lisztből és cukorból.

Ellenben naponta 3 dkg jó minőségű étcsokoládét megengedhetünk magunknak, jótékony hatása ma már bizonyított. Célszerű úgy összeállítani az étrendünket, hogy mindennap gondoljunk arra, az agyunk is megkapja a számára szükséges tápanyagokat. Nem kell semmi különleges dologra gondolni, a tonhal barna rizzsel, avokádóval például remek párosítás, csak a mennyiséget kell maximalizálni. Ugyanez vonatkozik a tojásra. Egy főtt tojás, egy fél avokádó és egy szelet csökkentett szénhidráttartalmú kenyér ideális és laktató. A banán, a diófélék, az áfonya és a bogyós gyümölcsök is hasznosak és támogatják agyunk működését, együnk mindennap belőlük.

Fehérje, egészséges zsírok és rost

Ennek a háromnak a kombinációját tartalmazza az ideális snack. A fehérje energiát ad a holtpontokon, a zsír és a rost növeli a jóllakottságot. Szakértők azt mondják, nem kell feltétlenül pontosan kiszámolni a kalóriát, elegendő, ha a 150-200 kcal értéktartományban maradunk. Ilyen lehet egy alma néhány szem mandulával vagy zöldségek humuszba mártogatva, ill. pár karika házikolbász kígyóuborkával, koktélparadicsommal a húsevőknek.

Lehet maradék is

Az ebédről megmaradt grillezett húst is elfogyaszthatjuk délután, nem kell feltétlenül gyártani valami pluszételt. Akár be is vezethetjük, hogy megfelezzük az ebédünket, és a második felét 3-4 óra között esszük meg, amikor érezzük, hogy fogy az energiánk, fáradunk. Dobozoljunk előre Az előre gondolkozás komoly fegyver a diétázás idején. Ha mindennap gondosan kikészítjük a délelőtti és délutáni snacket, akkor nem csábulunk el a kolléganők szülinapi muffinjai irányába, és ki tudjuk hagyni a „szaladjunk le egy kávéra a büfébe” programot. Mert az mindig egy kávé meg egy kakaós csiga kombó szokott lenni, lássuk be őszintén.

Snack meg víz

Kössük össze ezeket a kis étkezéseket egy nagy pohár víz felhörpintésével. A hidratáltság is elejét veszi a felesleges evésnek. Másrészt a kisétkezéseket is tiszteljük meg azzal, hogy leállunk, abbahagyjuk a munkát, és az étkezésre fordítjuk a figyelmünket, élvezzük az ízeket, a lehetőséget, hogy ehetünk. Így az agyban is tudatosodik a folyamat, és nem járunk úgy, hogy nem is emlékszünk arra, ettünk, mert a neten szörfölgettünk közben.

Mit mond a testem?

Ha tudunk annyira tudatosak lenni, hogy felismerjük a testünk valódi jelzéseit, és az éhséget nem keverjük össze a sóvárgással, akkor lehet, hogy számunkra a három nagyobb étkezés az ideális. Másoknak viszont esetleg épp ellenkezőleg, hat kisebb. Nagyon eltérő módokon is működhetünk, van, akinek muszáj sportolás után enni, van, akinek nem. Ahhoz, hogy ezt bölcsen felismerjük, gyakorlottnak és ébernek kell lennünk, ez pedig a nagy túlsúllyal rendelkező kezdő fogyókúrázókra nem igazán jellemző. Maradjunk tehát annál a stratégiánál, hogy pontosan megtervezzük és szabályozzuk a napi étkezéseinket, így nem esünk az önbecsapás kellemetlen hibájába.

Agyő, esti nasi!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.