Amennyiben még kezdő diétázó, kezdje a fogyást kicsiben. Higgye el, már a legkisebb változások is pozitív eredményt fognak hozni. nem szükséges egyik napról a másikra kizárólag brokkolit ennie sárgarépával. Ennél sokkal könnyebb, ha a szalámis pizza helyett először zöldségeset rendel, vagy a krumplipüré felét zellerrel helyettesíti. a legnehezebb a fogyókúrában, az életmódváltásban a lemondás. Azonban mindenre van megoldás. Találja meg a legjobb alternatívákat kedvenc ételeire, hogy a változásoknak pozitív hatásai legyenek testileg és lelkileg egyaránt.
1. Majonéz helyett használjon mustárt vagy tormát. Sokkal pikánsabb íze lesz az ételeknek, és sokkal kevesebb kalóriát is fognak tartalmazni. Kóstolja meg a magos, a dijoni vagy a csilis ízesítésű mustárféléket is.
2. Kenyerét cserélje le teljes kiőrlésűre. Bizonyosodjon meg arról, hogy a pékáru valóban teljes kiőrlésű lisztből készült, és nem csak színezett, fehér lisztből készített termékről van szó. A kenyereket ugyanis sokszor színezik malátával az egészségesebb optikai hatás kedvéért.
3. Részesítse előnyben a zsírszegény húsokat, így a bőr nélküli csirke- és pulykamellet vagy a sovány sertéshúst. a combhúsról is távolítsa el a bőrt.
4. Hetente egyszer nyugodtan egyen soványabb vörös húsokat is. Magas a B-vitamin, a vas- és a magnéziumtartalmuk. amennyiben köretként salátát vagy bármilyen zöldségfélét készít, nem kell tartania súlygyarapodástól.
5. Változtasson a főzési szokásain. Használjon teflonserpenyőt vagy sütőzacskót, annak érdekében, hogy minél kevesebb hozzáadott zsiradék kelljen. Alkalmazzon sütősprayt, azzal is sok olajat spórolhat meg.
6. Igyon több vizet. Az üdítők és gyümölcslevek rengeteg kalóriát tartalmaznak. Igyon helyettük tiszta ásványvizet, amely kalóriamentes, kívül-belül hidratál és csillapítja az éhségérzetet.
7. Amennyiben nagyon vágyna gyümölcslére, préseljen magának. Facsarjon narancsot, grépfrútot vagy akár almát, és hígítsa tiszta ásványvízzel.
8. Használjon joghurtos vagy olívaolaj alapú salátaönteteket. a szószokat, mártásokat soha ne locsolja egyenesen a húsra, inkább tálalja külön. Így optimalizálni tudja az elfogyasztott mennyiséget.
9. Tejtermékeit lassan cserélje sovány vagy zsírszegény változatokra. fogyasszon sovány (1,5%-os) tejet, zsírszegény túrót, alacsony zsírtartalmú tejfölt – sőt tejföl helyett natúr joghurtot. Rengeteg kalóriát és koleszterint spórolhat meg ezzel.
10. Váltson sovány sajtokra. Ma már többféle csökkentett zsírtartalmú sajtot lehet kapni. Ilyen a mozzarella vagy a csökkentett zsírtartalmú trappista sajt. Salátáira reszeljen kevés parmezán sajtot. Az intenzív ízű sajtok előnye, hogy kevesebbet kívánunk belőlük, mint a semlegesebb ízű sajtfélékből. Ezért ezek nagyon jók salátafeltétnek vagy mártogatós szószok alapjának.
11. Az ön által használt köretek legalább felét cserélje salátaféleségekre, grillezett vagy párolt zöldségekre. Nem baj, ha nem tud azonnal lemondani a rizsről vagy a sült burgonyáról. Kezdésképpen a krumpli felének a helyére tegyen ropogós salátát vagy zöldségkeveréket.
12. Nassoljon diót és magféléket, esetleg kevés aszalt gyümölcsöt, mazsolát. ezek sokkal nagyobb rosttartalommal rendelkeznek, mint a magas cukortartalmú édességek, ezáltal hosszabb időre biztosítanak teltségérzetet.
13. Egyen kisebb tányérból! Hajlamosak vagyunk ugyanis túlságosan nagy adagokat fogyasztani. A levesestányért helyettesítse egy kisebb csészével, a lapos tányért pedig cserélje desszertes- vagy salátástányérra. Észre sem fogja venni, de mégis jól fog lakni.