Ha fogyni szeretnél, az olajban sült hasábburgonya nem nagyon fér bele a testsúlycsökkentő étrendbe. Viszont a sült sárgarépa egy olyan szuper nassolnivaló, amire nyugodtan lecserélheted a jó öreg sült krumplit. Két variáció következik: a fűszeres sült sárgarépa, valamint a parmezános-fokhagymás változat. Mindkettő tepsiben, sütőben készül.
Fűszeres sült sárgarépa
Hozzávalók (1 személyre):
2 db közepes sárgarépa
1 ek olívaolaj
1 ek apróra vágott petezselyemzöld
só
fekete bors
pirospaprika
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. A sárgarépát mossuk meg, szükség szerint tisztítsuk meg, és vágjuk hasábokra (ugyanúgy, mintha sült krumplit készítenénk).
3. Tegyük a sárgarépahasábokat egy tálba, csurgassuk rá az olajat, szórjuk rá a petrezselyemzöldet, ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát, majd a kezünkkel jól keverjük össze, hogy az olaj mindenhol bevonja a gerezdeket. A zöldséghasábokat helyezzük el egymás mellett az előkészített tepsiben.
4. Süssük a sárgarépát 20-25 percig, félidőben fordítsuk meg a répadarabokat.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
Fokhagymás-parmezános sült sárgarépa
Hozzávalók (2 személyre):
2 db nagyobb sárgarépa
1 ek olívaolaj
¼ csésze reszelt parmezán
1 ek fokhagymapor
1 tk őrölt fekete bors
10 g (kb. ¼ csésze) apróra vágott petrezselyemzöld
½ tk só
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
2. A sárgarépát mossuk meg, szükség szerint tisztítsuk meg, és vágjuk hasábokra: először vágjuk ketté keresztben, majd a kapott darabokat szintén ketté hosszában, majd ezeket újra hosszában háromfelé.
3. A sárgarépadarabokat tegyük egy tálba, adjuk hozzá az olajat, a parmezánt, a fokhagyaport, a sót, a borsot és a petrezselyemzöldet. Jó alaposan keverjük össze.
4. A sárgarépahasábokat helyezzük a tepsire, és süssük kb. 15-20 percig, attól függően, hogy mennyire ropogósra szeretnénk.
Elkészítési idő: kb. 25 perc
DF-tipp:
Készíts joghurtos dipet a sült sárgarépa mellé! 2 ek görög joghurtot keverj össze 1 tk citromlével, ½ tk csipet fokhagymás sóval és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal. Még több mártogatós receptje itt!