Hozzávalók:
A tésztához:
26×30 tepsihez
- 14 tojásfehérje
- 3 tojás sárgája
- 10 evőkanál édesítő (én Eritritolt használtam)
- 1 cs. sütőpor (glutén mentes)
- csipet só
- 1 púpos teáskanál fahéj
- 40 dkg darált mák
- 10 dkg darált keksz (glutén és cukor mentes)
A krémhez:
- 11 tojás sárgája
- 10 dkg étkezési keményítő
- 10 evőkanál édesítő (én Eritritolt használtam)
- 1 liter szilvalé (cukormentes) befőtt leve is jó
- 25 dkg befőtt szilva (cukormentes)
- 1 teáskanál fahéj
- ízlés szerint rum, vagy rum aroma
- 5-6 dl növényi tejszín (laktóz és cukor mentes)
Elkészítés:
A 3 tojás sárgáját az édesítővel, pici sóval és a fahéjjal kikeverem. Hozzá adom a sütőporral elkevert darált mákot, és darált kekszet. A tojások fehérjét felverem. Először egy kevés habbal keverhető állagúra dolgozom a mákos masszát, végül óvatosan hozzávegyítem a többi habot is.
A tepsit kibélelem sütőpapírral és a massza felét beleöntöm. 20-30 perc alatt gázsütőben 6-os fokozaton készre sütöm, de az első 20 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. Utána tűpróbával ellenőrzöm, hogy még nyers-e a tészta. További 5-10 percet sütöm. Összesen két lapot sütök, és ha kihűltek, mindkettőt vízszintesen kettévágom. Így összesen 4 vékony lapom lesz.
A krémhez a tojás sárgákat a keményítőt, a fahéjat és az édesítőt elkeverem. Ha sima a massza, óvatosan adagolva hozzáadom a befőttlevet, vagy rostos gyümölcslevet. Sűrű pudingot főzök belőle. Még melegen hozzá keverem a leturmixolt szilvabefőttet is. Kihűtöm a pudingot és kicsit félreteszek belőle a későbbi díszítéshez.
A növényi tejszínt felverem és apránként a kihűlt pudinghoz adom. Megtöltöm a kihűlt lapokat, és a süti tetejét is befedem a krémmel. A félretett pudinggal hullámvonalakkal, vagy egyéb módon díszítem. Esetleg szilva, vagy hab is kerülhet még dekorációnak a tetejére.
Természetesen az egész süti cukorral, tejszínnel is elkészíthető.
Jó étvágyat!
SÚLYKÍMÉLŐ KARÁCSONYI DESSZERTEK
SOVÁNY VAGYOK, HÍZNI SZERETNÉK!