A legfontosabb öt elemet mindenki ismeri. A fa, a tűz, a fém, a föld és a víz elem örök körforgásának jelentőségét azonban csak kevesen értik igazán. Pedig ezek az elemek különösen fontosak akkor is, ha az egészséges táplálkozásról van szó.

Táplálkozás az öt elem jegyében

Az elemek táplálkozástani jelentőségét először a kínaiak fedezték fel, mint ahogy az elemekkel kapcsolatos gyógyítás minden egyéb módját is. Az elemek örök dinamikus körforgásban vannak, ezáltal egész életünket, testünk működését is befolyásolják, csakúgy, mint az évszakok vagy a napszakok.

 

öt elem táplálkozás

Fotó: Shutterstock

 

Mit jelképeznek?

Fa

Az újjászületés jelképe. A tavaszt, a szelet, az új lendületet, a belső dinamizmust testesíti meg. A fa szerve az epe és a máj. A fának különös jelentősége még, hogy a tűz éltetője.

Tűz

Nő, szétterjed, izzik. Évszak szerint a forró nyarat jelképezi. Szerve a szív és a vékonybél. A földdel mutat némi párhuzamot, ugyanis a tűzből lesz a hamu, amely ismét a földbe tér vissza.

Föld

Semleges elemnek tartják, ám a beteljesedést, a dolgok megfelelő érettségét és a termékenységet képviseli. Szervrendszer szerint a gyomorral és a kötőszövetekkel hozzák összefüggésbe. Különös kapcsolatot ápolhat a fémmel, amely benne képződik.

Fém

Az ősz jelképe, hiszen a fém is hűvös, tiszta és száraz. A tüdővel és a vastagbéllel áll összefüggésben.

Víz

Tél, hideg, megnyugvás, halál. Ezek talán nem túl biztató fogalmak, de gondolni kell arra, hogy a víz ad energiát a növényeknek, ezzel együtt a fának is, hogy kirügyezhessen, így elmondhatjuk, hogy a víz által kezdődhet el egy új élet, egy újabb körforgás. Szerv szerint pedig a vese és a húgyhólyag köthető hozzá.

Az öt elem szerinti táplálkozás a ciklikusság elvét követi. Az elemek csak akkor tudnak ideálisan működni, ha szabályozzák és kiegészítik egymás tevékenységét. A fa egyensúlyban tartja a földet, a föld a vizet, a víz a tűzet, a tűz a fát és így tovább, körbe-körbe. A táplálkozás is hasonlóképpen működik. Mindenből akkora mennyiséget kell magunkhoz vennünk, amennyi kiegészíti a másikat. Ha ugyanis egyik vagy másik elemből túl sok vagy túl kevés kerül a szervezetbe, a harmónia megbomlik, és különféle betegségek kialakulására lehet számítani. A kínai orvoslás a betegségek között tartja számon az elhízást és a túlzott soványságot is.

A különböző elemekhez a kínaiak különféle ételeket társítottak. Ezeknek az ételeknek különféle ízeket, ízhatásokat tulajdonítottak, mint az édes, savanyú, keserű, csípős, sós. Mind a mennyiségnek, mind az ízvilágnak harmóniát kell mutatnia, s akkor még nem említettük az ételkészítési eljárások fontosságát.

 

Élelmiszerek, fűszerek, adalékok az öt elem szerint

  • Fa: búza (tönkölybúza), paradicsom, petrezselyem, sóska, ananász, citrusfélék, málna, eper, meggy, élesztő
  • Tűz: hajdina, rozs, cékla, salátafélék, alma, körte, retek, sajtok, grillezett húsok, kávé, tea, kakukkfű, oregano, kurkuma, pirospaprika, rozmaring
  • Föld: árpa, köles, rizs, korpa, avokádó, hüvelyesek, kukorica, brokkoli, burgonya, dinnyefélék, barackfélék, paprika, padlizsán, szilva, szőlő, uborkafélék, tejtermékek, tojás, szezámmag
  • Fém: zab, hagymafélék, karalábé, kapor, kömény, mustár
  • Víz: csicseriborsó, lencse, halfélék, tengeri herkentyűk

 

Az elemek ízei

  • Fa: savanyú
  • Tűz: keserű
  • Föld: édes
  • Fém: csípős
  • Víz: sós

 

Miben segítenek?

  • A fa elemű élelmiszerek például a gyulladásos folyamatok csökkentésében segítenek. Ha a szervezetben valahol gyulladás zajlik, fa elemű élelmiszerek fogyasztásával lehet orvosolni.
  • A fém elemű, csípős élelmiszerek baktériumölő hatásúak. Megfázás, influenza esetén felpezsdítik az energiákat, serkentik a gyógyulás folyamatát. Nátha esetén fogyasszunk hagymát, retket, tormát.
  • A víz elemű, sós élelmiszerek megfelelő mennyiségben hasznosak, ám, ha túl sok kerül belőlük a szervezetbe, kiszárítják a szerveket.

 

Ételkészítés

Az öt elem jegyében való táplálkozásnak maga az ételkészítés is fontos része a kínaiak szerint. Alapvető követelmény, hogy sütés vagy főzés esetén az elemek körforgása szerinti sorrendben kell a hozzávalókat a lábasba vagy a serpenyőbe helyezni. Tehát először a tűz, majd a föld, fém, víz és fa jegyű hozzávalók kerülnek az ételbe. Ha elkészült az étel, annak az elemnek lesz a legerőteljesebb az íze és a hatása, amely legutoljára került az ételbe. Minden elemnek szerepelnie kell minden ételben! Ez továbbra is a harmónia és az egyensúly fenntartása miatt fontos.

 

Zsírégetés

Mi más is lehetne felelős az égetés folyamatáért, mint maga a tűz. A kínaiak nem pártolják a villámkúrákat, mert szerintük a gyorsaság megbontja a harmóniát, és késlelteti a szervezet regenerálódását. Havonta maximum két kilogrammos fogyást tartanak egészségesnek, amely számunkra kevésnek tűnhet. A kínaiak szerint a túlsúlyosság miatt a legtöbbször a tűz elem hiánya a felelős, hiszen nem égeti el a szervezet a felesleges zsírt, így a víz és zsír egyre csak halmozódik a szervezetben. Ezt úgy lehet orvosolni, ha túlnyomórészt tűz elemű ételeket fogyasztunk. A tűz elemet a legjobb a semleges föld elemmel párosítani, így az egyensúly is megmarad, és az anyagcsere is felgyorsul.

 

Mintaétrend a zsírégető tűz elem segítségével

Minden étkezés előtt érdemes elfogyasztani egy csésze meleg zöld teát. Ez felkészíti a gyomrot a táplálék befogadására és emésztésére.

  • Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós sovány margarinnal, 2 szelet sajt, retek
  • Tízórai: 1 evőkanál méz, 1 darab alma
  • Ebéd: zöldségleves, grillezett hús barna rizzsel, céklával
  • Uzsonna: körte
  • Vacsora: 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós sovány margarinnal, fokhagymával. Esténként a kínai táplálkozás javasol egy pohár röviditalt, leginkább a vodkát pártolják, vagy 2-3 dl száraz vörösbort. Szerintük ez is serkenti a fogyást és a zsírégetés

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink