Már javában benne járunk a 2019-as évben, így látható már, melyek azok a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb trendek, amelyek ezt az évet meghatározzák. Persze ezeket sosem szabad túl komolyan venni, hiszen divatos irányzatok, szokások jönnek-mennek, a lényeg sokkal inkább az egészségtudatosságon van. 

Táplálkozási trendek

VEGÁN ÉTREND

Bár a veganizmus az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutatott, a szakemberek arra számítanak, hogy ebben az évben a vegán különlegességek még inkább hódítanak majd. Egyre többen követik a vegetáriánus és a vegán étkezési szokásokat, hiszen ez gyakorlatilag mindenki számára elérhető, egészségesebb ételek fogyasztását jelenti. A nem vegánok, bár nem hagyják el véglegesen az állati eredetű termékeket, egy-egy heti menü erejéig elköteleződnek az étrend iránt. Teszik ezt a vegán életmódhoz kapcsolódó egészségügyi előnyök – például az alacsony zsírtartalom miatti alacsonyabb koleszterinszint – és a veganizmusnak a környezetre gyakorolt kedvező hatása – például az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése – miatt.

VADHÚSOK FOGYASZTÁSA

A vadhús egészen más ízvilágú, de általában kevésbé zsíros, mint a tenyésztett marha, bárány vagy csirke húsa, viszont fehérjében igen gazdag. A sovány fehérje stimulálja az anyagcserét, laktató, termikus hatása kétszer nagyobb, mint a szénhidrátoknak és zsíroknak, így a fogyasztása az egyik legjobb módja az optimális testsúly megőrzésének. A vadon élő állatok húsának kedvező tápanyag-összetétele van, ráadásul ezeket az állatokat nem táplálják mesterséges anyagokkal, szabadon mozognak a friss levegőn, ez pedig a húsuk ízében, állagában is érezhető.

INDIAI KONYHA

Vége a saláta-csirkemell kombó unalomig ismert ízvilágának. Több szakértő is úgy gondolja, az újraalkotott dél-indiai konyha – amely még több zöldségalapú ételt jelent – nemcsak egészséges, de sokkal érdekesebb is. A fűszerek kifinomult használata, a halak és a kókuszdió fémjelzik a tengerparti konyhát. Dél-India sajátos ételei a bárányragu, a rizses húsételek, az appam, ami rizslisztből és kókusztejből készített palacsintaféle, a lencseételek, és kedvelt az édesített kókusztej.

SZÁRÍTOTT (ASZALT) ÉLELMISZEREK

Elsőre talán unalmasnak tűnik, de valójában nagyon izgalmas tud lenni az aszalt zöldségek, gyümölcsök világa. Egészséges és jól szállítható, a hétköznapokon egyszerűen dobozolható finomságokról van szó. A szárított kelkáposzta, zöldbab és paradicsom, illetve a szárított ananász, őszibarack, szilva, cseresznye és más bogyós gyümölcsök rendkívül népszerűek az egészséges snackre vágyók körében.

ÉSZAK-AFRIKA ÍZEI

Ideje átgondolni, milyen fűszerekre is van szükség egy trendi konyhában. Változatosan használható a chermoula, amely friss korianderre és fokhagymára épülő, intenzív, friss ízű marokkói fűszerpác. A ras el hanoutban húsz-harmincféle fűszer íze egyesül, s válik egészen egyedi keverékké. Ez a fűszerkeverék használható grillezett húsokhoz, mártásokhoz, szószokhoz.

TERMÉSZETES ÉLELMISZER-SZÍNEZÉKEK

Napjainkban, amikor tele az internet fantasztikusabbnál fantasztikusabb ételfotókkal, és még egy átlagos konyhát vezető háziasszony is naponta többször posztolja, hogy mit főzött a családnak, fontossá vált a látvány. Ehhez szükség van ételszínezékek használatára – de szigorúan csak természetes anyagok jöhetnek szóba! Kedvelt színezőanyag a cékla vagy a különböző ehető virágok és hajtások. Így születnek ínycsiklandó rózsaszín gnocchik és lila rizsszemek.

TARTÓSÍTOTT TENGER GYÜMÖLCSEI

A konzerv halak eddig nem számítottak trendinek, ám ennek vége – állítják szakértők. Ez pedig – állítólag – a spanyol tapasnak köszönhető. A pácolt polip, a sózott szardínia és szardella, a füstölt makréla egyre gyakrabban jelenik meg az éttermek kínálatában. A tartósított tenger gyümölcsei intenzív ízűek, ezért kevés is elegendő belőlük, hogy feldobják a saláták, szószok, levesek, mártások ízét.

Ezek is érdekelhetnek

Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!

Ajánlataink