Már javában benne járunk a 2019-as évben, így látható már, melyek azok a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb trendek, amelyek ezt az évet meghatározzák. Persze ezeket sosem szabad túl komolyan venni, hiszen divatos irányzatok, szokások jönnek-mennek, a lényeg sokkal inkább az egészségtudatosságon van. 

Táplálkozási trendek

VEGÁN ÉTREND

Bár a veganizmus az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutatott, a szakemberek arra számítanak, hogy ebben az évben a vegán különlegességek még inkább hódítanak majd. Egyre többen követik a vegetáriánus és a vegán étkezési szokásokat, hiszen ez gyakorlatilag mindenki számára elérhető, egészségesebb ételek fogyasztását jelenti. A nem vegánok, bár nem hagyják el véglegesen az állati eredetű termékeket, egy-egy heti menü erejéig elköteleződnek az étrend iránt. Teszik ezt a vegán életmódhoz kapcsolódó egészségügyi előnyök – például az alacsony zsírtartalom miatti alacsonyabb koleszterinszint – és a veganizmusnak a környezetre gyakorolt kedvező hatása – például az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése – miatt.

VADHÚSOK FOGYASZTÁSA

A vadhús egészen más ízvilágú, de általában kevésbé zsíros, mint a tenyésztett marha, bárány vagy csirke húsa, viszont fehérjében igen gazdag. A sovány fehérje stimulálja az anyagcserét, laktató, termikus hatása kétszer nagyobb, mint a szénhidrátoknak és zsíroknak, így a fogyasztása az egyik legjobb módja az optimális testsúly megőrzésének. A vadon élő állatok húsának kedvező tápanyag-összetétele van, ráadásul ezeket az állatokat nem táplálják mesterséges anyagokkal, szabadon mozognak a friss levegőn, ez pedig a húsuk ízében, állagában is érezhető.

INDIAI KONYHA

Vége a saláta-csirkemell kombó unalomig ismert ízvilágának. Több szakértő is úgy gondolja, az újraalkotott dél-indiai konyha – amely még több zöldségalapú ételt jelent – nemcsak egészséges, de sokkal érdekesebb is. A fűszerek kifinomult használata, a halak és a kókuszdió fémjelzik a tengerparti konyhát. Dél-India sajátos ételei a bárányragu, a rizses húsételek, az appam, ami rizslisztből és kókusztejből készített palacsintaféle, a lencseételek, és kedvelt az édesített kókusztej.

SZÁRÍTOTT (ASZALT) ÉLELMISZEREK

Elsőre talán unalmasnak tűnik, de valójában nagyon izgalmas tud lenni az aszalt zöldségek, gyümölcsök világa. Egészséges és jól szállítható, a hétköznapokon egyszerűen dobozolható finomságokról van szó. A szárított kelkáposzta, zöldbab és paradicsom, illetve a szárított ananász, őszibarack, szilva, cseresznye és más bogyós gyümölcsök rendkívül népszerűek az egészséges snackre vágyók körében.

ÉSZAK-AFRIKA ÍZEI

Ideje átgondolni, milyen fűszerekre is van szükség egy trendi konyhában. Változatosan használható a chermoula, amely friss korianderre és fokhagymára épülő, intenzív, friss ízű marokkói fűszerpác. A ras el hanoutban húsz-harmincféle fűszer íze egyesül, s válik egészen egyedi keverékké. Ez a fűszerkeverék használható grillezett húsokhoz, mártásokhoz, szószokhoz.

TERMÉSZETES ÉLELMISZER-SZÍNEZÉKEK

Napjainkban, amikor tele az internet fantasztikusabbnál fantasztikusabb ételfotókkal, és még egy átlagos konyhát vezető háziasszony is naponta többször posztolja, hogy mit főzött a családnak, fontossá vált a látvány. Ehhez szükség van ételszínezékek használatára – de szigorúan csak természetes anyagok jöhetnek szóba! Kedvelt színezőanyag a cékla vagy a különböző ehető virágok és hajtások. Így születnek ínycsiklandó rózsaszín gnocchik és lila rizsszemek.

TARTÓSÍTOTT TENGER GYÜMÖLCSEI

A konzerv halak eddig nem számítottak trendinek, ám ennek vége – állítják szakértők. Ez pedig – állítólag – a spanyol tapasnak köszönhető. A pácolt polip, a sózott szardínia és szardella, a füstölt makréla egyre gyakrabban jelenik meg az éttermek kínálatában. A tartósított tenger gyümölcsei intenzív ízűek, ezért kevés is elegendő belőlük, hogy feldobják a saláták, szószok, levesek, mártások ízét.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink