Már javában benne járunk a 2019-as évben, így látható már, melyek azok a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb trendek, amelyek ezt az évet meghatározzák. Persze ezeket sosem szabad túl komolyan venni, hiszen divatos irányzatok, szokások jönnek-mennek, a lényeg sokkal inkább az egészségtudatosságon van. 

Táplálkozási trendek

VEGÁN ÉTREND

Bár a veganizmus az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutatott, a szakemberek arra számítanak, hogy ebben az évben a vegán különlegességek még inkább hódítanak majd. Egyre többen követik a vegetáriánus és a vegán étkezési szokásokat, hiszen ez gyakorlatilag mindenki számára elérhető, egészségesebb ételek fogyasztását jelenti. A nem vegánok, bár nem hagyják el véglegesen az állati eredetű termékeket, egy-egy heti menü erejéig elköteleződnek az étrend iránt. Teszik ezt a vegán életmódhoz kapcsolódó egészségügyi előnyök – például az alacsony zsírtartalom miatti alacsonyabb koleszterinszint – és a veganizmusnak a környezetre gyakorolt kedvező hatása – például az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése – miatt.

VADHÚSOK FOGYASZTÁSA

A vadhús egészen más ízvilágú, de általában kevésbé zsíros, mint a tenyésztett marha, bárány vagy csirke húsa, viszont fehérjében igen gazdag. A sovány fehérje stimulálja az anyagcserét, laktató, termikus hatása kétszer nagyobb, mint a szénhidrátoknak és zsíroknak, így a fogyasztása az egyik legjobb módja az optimális testsúly megőrzésének. A vadon élő állatok húsának kedvező tápanyag-összetétele van, ráadásul ezeket az állatokat nem táplálják mesterséges anyagokkal, szabadon mozognak a friss levegőn, ez pedig a húsuk ízében, állagában is érezhető.

INDIAI KONYHA

Vége a saláta-csirkemell kombó unalomig ismert ízvilágának. Több szakértő is úgy gondolja, az újraalkotott dél-indiai konyha – amely még több zöldségalapú ételt jelent – nemcsak egészséges, de sokkal érdekesebb is. A fűszerek kifinomult használata, a halak és a kókuszdió fémjelzik a tengerparti konyhát. Dél-India sajátos ételei a bárányragu, a rizses húsételek, az appam, ami rizslisztből és kókusztejből készített palacsintaféle, a lencseételek, és kedvelt az édesített kókusztej.

SZÁRÍTOTT (ASZALT) ÉLELMISZEREK

Elsőre talán unalmasnak tűnik, de valójában nagyon izgalmas tud lenni az aszalt zöldségek, gyümölcsök világa. Egészséges és jól szállítható, a hétköznapokon egyszerűen dobozolható finomságokról van szó. A szárított kelkáposzta, zöldbab és paradicsom, illetve a szárított ananász, őszibarack, szilva, cseresznye és más bogyós gyümölcsök rendkívül népszerűek az egészséges snackre vágyók körében.

ÉSZAK-AFRIKA ÍZEI

Ideje átgondolni, milyen fűszerekre is van szükség egy trendi konyhában. Változatosan használható a chermoula, amely friss korianderre és fokhagymára épülő, intenzív, friss ízű marokkói fűszerpác. A ras el hanoutban húsz-harmincféle fűszer íze egyesül, s válik egészen egyedi keverékké. Ez a fűszerkeverék használható grillezett húsokhoz, mártásokhoz, szószokhoz.

TERMÉSZETES ÉLELMISZER-SZÍNEZÉKEK

Napjainkban, amikor tele az internet fantasztikusabbnál fantasztikusabb ételfotókkal, és még egy átlagos konyhát vezető háziasszony is naponta többször posztolja, hogy mit főzött a családnak, fontossá vált a látvány. Ehhez szükség van ételszínezékek használatára – de szigorúan csak természetes anyagok jöhetnek szóba! Kedvelt színezőanyag a cékla vagy a különböző ehető virágok és hajtások. Így születnek ínycsiklandó rózsaszín gnocchik és lila rizsszemek.

TARTÓSÍTOTT TENGER GYÜMÖLCSEI

A konzerv halak eddig nem számítottak trendinek, ám ennek vége – állítják szakértők. Ez pedig – állítólag – a spanyol tapasnak köszönhető. A pácolt polip, a sózott szardínia és szardella, a füstölt makréla egyre gyakrabban jelenik meg az éttermek kínálatában. A tartósított tenger gyümölcsei intenzív ízűek, ezért kevés is elegendő belőlük, hogy feldobják a saláták, szószok, levesek, mártások ízét.

Hol a határ? 5 jel, hogy talán edzésfüggő lettél
A rendszeres testmozgás nemcsak az életmódváltás, de az egészségünk megőrzésének is az egyik alappillére. Ám itt sem szabad átesni a ló túloldalára!
Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és ezerféleképp felhasználható, fogyókúrás ételek elkészítéséhez is.
Brownie gofri almaszósszal, a kényeztető reggeli
A hétvégi ráérős, családi reggelik főszereplője lehet a brownie gofri: tápláló, egészséges hozzávalókból készül, és persze nagyon finom.
Tányéron az energia: Így étkezz, hogy lendületben maradj!
Ahogyan az autóknál, úgy az emberi szervezet esetében sem mindegy, hogy milyen üzemanyaggal fut. Természetes, hogy benzines autónkba nem töltünk dízelt, miért fordítunk kevesebb figyelmet a szervezetünkre?
Mandulás, málnás sajttorta – néha belefér egy kis „jutalom”
Az életmódváltás során nem az a jó megoldás, ha mindörökre eltiltod magad a kedvenc desszertjeidtől. Néhanapján engedj meg magadnak egy szeletet ebből a krémes-gyümölcsös sütiből!
Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
Finomak, könnyűek és tökéletes alapot szolgáltatnak egy néhány napos fogyókúrás programhoz. Ami biztos: koplalnod nem kell!
Ha kevés az időd: gyors alakformálás heti 5x4 percben
Állandó időhiánnyal küzdesz, de szeretnéd, ha formásabb, feszesebb lenne a tested? Próbáld ki az alábbi programot!
Diétatészt: Hogyan nassolj okosan?
Csokoládé, csipsz vagy keksz? A legtöbb snack sajnos nem használ az ember alakjának. Attól függően, hogy mit szeretsz nassolni, eláruljuk, mi az, amit beilleszthetsz a fogyókúrádba.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.