Már javában benne járunk a 2019-as évben, így látható már, melyek azok a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb trendek, amelyek ezt az évet meghatározzák. Persze ezeket sosem szabad túl komolyan venni, hiszen divatos irányzatok, szokások jönnek-mennek, a lényeg sokkal inkább az egészségtudatosságon van. 

Táplálkozási trendek

VEGÁN ÉTREND

Bár a veganizmus az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutatott, a szakemberek arra számítanak, hogy ebben az évben a vegán különlegességek még inkább hódítanak majd. Egyre többen követik a vegetáriánus és a vegán étkezési szokásokat, hiszen ez gyakorlatilag mindenki számára elérhető, egészségesebb ételek fogyasztását jelenti. A nem vegánok, bár nem hagyják el véglegesen az állati eredetű termékeket, egy-egy heti menü erejéig elköteleződnek az étrend iránt. Teszik ezt a vegán életmódhoz kapcsolódó egészségügyi előnyök – például az alacsony zsírtartalom miatti alacsonyabb koleszterinszint – és a veganizmusnak a környezetre gyakorolt kedvező hatása – például az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése – miatt.

VADHÚSOK FOGYASZTÁSA

A vadhús egészen más ízvilágú, de általában kevésbé zsíros, mint a tenyésztett marha, bárány vagy csirke húsa, viszont fehérjében igen gazdag. A sovány fehérje stimulálja az anyagcserét, laktató, termikus hatása kétszer nagyobb, mint a szénhidrátoknak és zsíroknak, így a fogyasztása az egyik legjobb módja az optimális testsúly megőrzésének. A vadon élő állatok húsának kedvező tápanyag-összetétele van, ráadásul ezeket az állatokat nem táplálják mesterséges anyagokkal, szabadon mozognak a friss levegőn, ez pedig a húsuk ízében, állagában is érezhető.

INDIAI KONYHA

Vége a saláta-csirkemell kombó unalomig ismert ízvilágának. Több szakértő is úgy gondolja, az újraalkotott dél-indiai konyha – amely még több zöldségalapú ételt jelent – nemcsak egészséges, de sokkal érdekesebb is. A fűszerek kifinomult használata, a halak és a kókuszdió fémjelzik a tengerparti konyhát. Dél-India sajátos ételei a bárányragu, a rizses húsételek, az appam, ami rizslisztből és kókusztejből készített palacsintaféle, a lencseételek, és kedvelt az édesített kókusztej.

SZÁRÍTOTT (ASZALT) ÉLELMISZEREK

Elsőre talán unalmasnak tűnik, de valójában nagyon izgalmas tud lenni az aszalt zöldségek, gyümölcsök világa. Egészséges és jól szállítható, a hétköznapokon egyszerűen dobozolható finomságokról van szó. A szárított kelkáposzta, zöldbab és paradicsom, illetve a szárított ananász, őszibarack, szilva, cseresznye és más bogyós gyümölcsök rendkívül népszerűek az egészséges snackre vágyók körében.

ÉSZAK-AFRIKA ÍZEI

Ideje átgondolni, milyen fűszerekre is van szükség egy trendi konyhában. Változatosan használható a chermoula, amely friss korianderre és fokhagymára épülő, intenzív, friss ízű marokkói fűszerpác. A ras el hanoutban húsz-harmincféle fűszer íze egyesül, s válik egészen egyedi keverékké. Ez a fűszerkeverék használható grillezett húsokhoz, mártásokhoz, szószokhoz.

TERMÉSZETES ÉLELMISZER-SZÍNEZÉKEK

Napjainkban, amikor tele az internet fantasztikusabbnál fantasztikusabb ételfotókkal, és még egy átlagos konyhát vezető háziasszony is naponta többször posztolja, hogy mit főzött a családnak, fontossá vált a látvány. Ehhez szükség van ételszínezékek használatára – de szigorúan csak természetes anyagok jöhetnek szóba! Kedvelt színezőanyag a cékla vagy a különböző ehető virágok és hajtások. Így születnek ínycsiklandó rózsaszín gnocchik és lila rizsszemek.

TARTÓSÍTOTT TENGER GYÜMÖLCSEI

A konzerv halak eddig nem számítottak trendinek, ám ennek vége – állítják szakértők. Ez pedig – állítólag – a spanyol tapasnak köszönhető. A pácolt polip, a sózott szardínia és szardella, a füstölt makréla egyre gyakrabban jelenik meg az éttermek kínálatában. A tartósított tenger gyümölcsei intenzív ízűek, ezért kevés is elegendő belőlük, hogy feldobják a saláták, szószok, levesek, mártások ízét.

Ezek is érdekelhetnek

Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.
Így fogyhatsz edzés és szenvedés nélkül – csak lélegezz tudatosan
El sem hinnéd, de egy japán színész véletlenül fedezte fel azt az egyszerű légzéstechnikát, amellyel mozgás és koplalás nélkül is látványosan fogyott. A módszerhez mindössze napi néhány perc tudatos légzésre van szükség – és máris beindulhat a változás.

Ajánlataink